Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 10.08.2013.
12:05
D. Lj. Joksić - Vesti A

Radikalni islam na Balkanu (3): Pakleni planovi o komadanju Grčke

Prema informacijama tajnih službi, u Grčkoj deluje sedam islamističkih grupa, organizacija i fondacija. Upućeni u bezbednosne prilike u regionu ističu da je njihov cilj da se ugnezde u Čemeriji (albanski naziv za severni deo Grčke) s većinskim muslimanskim stanovništvom, radi stvaranja autonomije i nezavisne države Čemerije, a to znači da su ove islamističke grupacije povezane i sa radikalima iz Albanije.

Česta poruka na severu Grčke: Albanci traže otcepljenje Čemerije
 

Poznavaoci prilika ističu da je to samo nastavak dobro razrađenog plana i strategije Albanaca u regionu, zacrtanog još sredinom juna 2003. godine u Vašingtonu na sastanka albanskih lobista i nekoliko američkih kongresmena. Tada se razgovaralo o načinima formiranja saveza albanskih teritorija na Balkanu, u koji bi trebale da uđu Albanija, Kosovo, delovi Makedonije i Grčke.

Prate ih, ali ne jure

Obaveštajci pomno prate aktivnost islamističkih organizacija u Grčkoj, koje su se tamo ugnezdile posle tzv. Arapskog proleća, kao navodne revolucije i otpočinjanja građanskog rata u Siriji, ali ne preduzimaju mere na njihovom neutralisanju.

Na tom sastanku su dogovoreni i precizni rokovi projekta stvaranja velike Albanije. U njihovoj agendi je zabeleženo, a kasnije i ostvareno da Kosovo dobije nezavisnost, da se Makedonija federalizuje, a da se u severozapadnoj Grčkoj, koju Albanci nazivaju Čemerija, izazovu neredi s ciljem da se ti delovi Grčke odvoje i pripoje budućem albanskom savezu. Deo mračnih planova ove bratije iz Vašingtona oko Kosova je ostvaren, delimično i u Makedoniji, a sada je izgleda na red došla Grčka. U taj poduhvat je uključen šarolik savez ekstremnih islamista.


Sirijsko muslimansko bratstvo vodi onlajn kampanje povezane sa sirijskim građanskim ratom. Islamski forum Evrope, čije je sedište u Velikoj Britaniji, u Grčkoj ima male ćelije pretežno sastavljene od imigranata iz Bangladeša. Tabilgi džamat je organizacija sastavljena od nekoliko stotina ljudi, pakistanskih imigranata, koje redovno posećuju imami iz Pakistana i organizuju im verske seminare. Tehrik e džafarija, pakistanska šiitska organizacija, ima nekoliko stotina članova povezanih s iranskom ambasadom u Grčkoj.

Radikalni islam na Balkanu:

(1) Gde se školuju budući teroristi?

(2) Zlo osmišljeno u Beču i Milanu

Hamas je ranije održavao veze s akademskom i novinarskom elitom u Grčkoj. Međutim, posle otopljavanja grčko-izraelskih odnosa 2009. godine i promene prioriteta Hamasa, ova organizacija sa nekoliko stotina ljudi nije imala veće aktivnosti. Od salafističkih grupa jedina poznata organizacija koja operiše u Grčkoj je El Rahman. Broji pedesetak članova, Egipćana i Grka. U Grčkoj deluje i Islamska fondacija za istraživanje, a sedišta svih tih islamističkih grupacija, organizacija i fondacija mahom su u Atini.
 

K  R  A  J

POVEZANE VESTI

Subota 10.08.2013. 14:04
Ова слика ме подсећа на ону за испирање мозга где су Албанија и тзв. Косово представљени као два мала безопасна пилета!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online