Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 03.08.2013.
12:01
D. Dekić - Vesti A

Veže konja gde mu gazda kaže

Vest da srpski specijalni tužilac za borbu protiv organizovanog kriminala Miljko Radisavljević podnosi ostavku iz zdravstvenih razloga, godinu dana pre isteka mandata, odjeknula je juče ujutru kao bomba, da bi nekoliko sati kasnije to demantovao sam tužilac. Radisavljević smatra da je ta vest udar na njega i instituciju koju vodi i poručuje da i ubuduće "neće biti na liniji interesa kriminalno-tajkunskog lobija".

Udar na ličnost ili instituciju: Miljko Radisavljević
 

- Neistinite informacije su pokušaj destabilizacije i ugrožavanja samostalnosti Tužilaštva, krivičnih i predistražnih postupaka, kao i svojevrstan perfidni pritisak na mene kao tužioca - kaže on, uz ocenu da taj vetar duva iz organizovanih kriminalnih grupa zbog pokrenutih krivičnih postupaka i oduzimanja nezakonito stečene imovine.

Sablja kao preporuka

Miljko Radisavljević je, kao i bivši šef Bezbednosno informativne agencije, DS-ov kadar Saša Vukadinović, na državnu funkciju stigao iz Kruševca. Obojici su pripisivane zasluge u akciji Sablja, a posebno za razbijanje Jotkine grupe, jedne od najmoćnijih kriminalnih grupa u Srbiji koja je dugo važila za nedodirljivu.

 

Radisavljević je imenovan 2008. po ustoličenju Vlade DS-a i SPS-a s mandatom do 2014, a kruna njegovog rada je raskrinkavanje narko-klana Darka Šarića. Nastavio je rad i u vreme vlade naprednjaka i SPS-a, ali su se čule zamerke da je kao kadar demokrata "kočnica u pravosuđu". Da Radisavljević možda jeste nezavistan od aktuelne vlasti, ali ne i od prethodne, mišljenja je politički analitičar Dragoljub Anđelković.


On je za "Vesti" ocenio da je specijalnom tužiocu putem medija ipak stigla poruka da se povuče, ali da očito nije uslišio takvo, po mišljenju Anđelkovića, elegantno rešenje.


- Radisavljević je partijski činovnik ranije vlasti u pravosuđu i radi u skladu sa direktivama iz tog prethodnog perioda, što su pokazali neki njegovi neobični potezi, poput oslobađanja od pritvora jednog bivšeg ministra - ukazuje Anđelković koji veruje da Radisavljević neće da ode jer "ima dugove prema onima koji su ga na funkciju postavili".
 

Neće ga policija

U javnosti se čulo o dve policijske pobune protiv specijalnog tužioca. Oktobra 2012. radna grupa MUP-a je protestovala što nije odredio pritvor bivšem ministru iz DS-a Oliveru Duliću, za aferu "Optički kablovi". Početkom aprila ove godine, nezvanično je prostrujalo da direktor policije Milorad Veljović traži njegovu smenu jer navodno Radisavljević "opstruiše istrage" i štiti kadrove DS-a. Povod je bilo odlaganje saslušanja bivšeg predsednika Trgovinskog suda Gorana Kljajevića, osumnjičenog u aferi "Sartid".

Zahtevi za smenu tužioca stizali su iz policije koja, kako kaže direktor Međunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš, nema prava na to. On podseća da je Aleksandar Vučić rekao da borba protiv korupcije i kriminala neće biti laka, što se i pokazalo kada se u taj osinjak prodrlo i nekima ugrozilo veliko nelegalno bogatstvo, koje, smatra Dragaš, oni po svaku cenu štite.


- Vučić nije sklonio Radisavljevića sa funkcije i nije se mešao poput prethodnika po čijoj meri se pravosuđe autocenzurisalo. Tužilac, međutim zna da treba da veže konja gde mu gazda kaže. Duboko je i involviran u sve slučajeve pred Specijalnim sudom, pa je teško da bi neko sada mogao brzo da deluje na njima - zaključio je Dragaš.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online