Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Subota 20.07.2013.
12:05
Lj. Ivanović - Vesti A

Duvan iz Hrvatske "pali" srpsko tržište

Nije prošlo mnogo od vatrometa u Zagrebu povodom ulaska Hrvatske u EU i čvrstog stezanja ruku predsednika Hrvatske i Srbije, a balkanski komšiluk je već uspeo da uđe u carinske sukobe.

Intervencija sa visoke adrese: Ivica Dačić (levo) i Štefan File
 


Sve je počelo istupanjem Hrvatske iz Sporazuma o slobodnoj trgovini jugoistočne Evrope (CEFTA) i dilemom za koga će sad važiti balkanski, a za koga evropski propisi. Da stvar bude gora, u sve se umešao i evropski komesar za proširenje Štefan File koji je od zvaničnog Beograda zatražio da odobri kvotu za uvoz cigareta iz EU u količini od 1.625 tona godišnje po carinskim stopama koje su više nego tri puta niže od regularne carine pri uvozu iz EU.


Insistira se da Srbija pristane na određivanje te kvote kako bi i ubuduće hrvatska fabrika duvana iz Rovinja mogla na srpskom tržištu da prodaje cigarete uz carinu od 15, a ne 57 odsto, koliko iznose dažbine za uvoz iz EU. Kao određen ustupak Srbiji ponuđena je uvećana kvota za izvoz šećera na tržište Unije za 1.000 tona. Zahtev Srbije bio je da se ta kvota sa sadašnjih 180.000 tona uveća na 220.000 tona, ali za zvanični Brisel to nije prihvatljivo. Carine na hrvatski duvan u CEFTI iznosile su od 10 do 15 odsto, a ulaskom u EU su četiri puta veće i iznosiće 57,6 odsto.

Kompanije najavile seobu

Multinacionalne kompanije koje imaju fabrike cigareta u Srbiji prete da će u slučaju da se odobri navedena kvota za povlašćen uvoz prebaciti deo lokalne proizvodnje iz Srbije u svoje fabrike u EU. Srbija je odobrila da Hrvatska u manjim količinama na naše tržište plasira deo poljoprivrednih proizvoda, mesne prerađevine i slično, ali insistira da olakšice prestanu da važe za cigarete.

U EK objašnjavaju da je Hrvatska, ulaskom u EU i napuštanjem CEFTE, dovedena u nepovoljan položaj u trgovinskom režimu sa državama regiona, i da će EU zbog toga dozvoliti Zagrebu da u nekim oblastima zadrži stari trgovinski režim.


Ovakav rasplet posledica je neuspešnih pregovora Brisela i Beograda o povoljnijem izvozu rovinjskih cigareta u Srbiju. Srpski pregovarači, pod pritiskom domaće duvanske industrije, nisu pristali da se odobri posebna kvota za uvoz cigareta.


Bojana Todorović, pomoćnik ministra trgovine i član pregovačkog tima, izjavila je da Srbija nije mogla da pristane na predlog Brisela.


- Duvanska industrija je od velikog značaja za Srbiju i upravo s ulaskom Hrvatske u EU trebalo je da budu prevaziđene necarinske barijere koje su dugi niz godina ograničavale pristup hrvatskom tržištu. U tom smislu teško možemo da pristanemo na kvotu, jer upravo srpska industrija sada očekuje da se pogoršavanjem uslova poslovanja za hrvatsku kompaniju, kompenziraju gubici koji su nastali za naše kompanije u ranijem periodu na tržištu Hrvatske - rekla je ona.


Ceo spor je u suštini bespotreban s obzirom na to da će Srbija od januara iduće godine morati da ukine sve barijere za uvoz iz EU, a na osnovu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Beograd je zapravo tražio samo malo počeka, ali Brisel na to ne pristaje.


- Za sada nismo uspeli da se dogovorimo sa evropskim kolegama - kaže Danilo Golubović, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede. - Oni ne popuštaju sa svojim stavom da se moraju poštovati sve odredbe SSP, a mi ne želimo da domaće poljoprivrednike ostavimo na cedilu. U pregovorima smo došli do dve sporne tačke - a to su carine na uvoz cigareta i šećera.

BiH suspendovala CEFTA

Više od 50 hrvatskih firmi, mahom proizvođača i prerađivača mesa, dobilo je zabranu izvoza u BiH jer ne ispunjavaju standarde EU. Ministar trgovine u BiH Mirko Šarović rekao je da je ta odluka "logičan sled okolnosti" nakon ulaska Hrvatske u EU. I srpski izvoznici hrane ogorčeni su odlukom BiH koja je faktički suspendovala sporazum CEFTA, koji je zemljama regiona omogućavao slobodan protok robe.
- Grupe proizvoda za koje se uvode pune carinske stope plus prelevmani čine goveđe, svinjsko, ovčje, živinsko meso, mleko i prerađevine, jaja, med, povrće, voće, sokovi, vino, pivo, sirće. Ova grupa čini negde oko 40 odsto ukupne razmene sa BiH - naveo je sekretar Udruženja za poljoprivredu PKS-a Milan Prostran.


Državni sekretar je podsetio da je prvo Evropa 2000. dala mogućnost bescarinskog izvoza našim privrednicima u zemljama EU.


- Imali smo pristup tržištu od preko pola milijarde stanovnika, odnosno potencijalnih korisnika. Sa druge strane, neki proizvodi, kao što su šećer i bebi bif, bili su na kvoti, čime je Srbija dobila značajan devizni priliv - navodi on.

POVEZANE VESTI

Subota 20.07.2013. 12:11
HAHAHAHA... i sad će glupanderi iz vlade da, još jednom, aposlutne potvrde svoj debilizam i diletantizam... Bosanci su to uradili pametno i iskusno... Ne ispunjavaš uslove iz Ugovora ? - doviđenja... A kod nas će još ispasti da će vlada po ko zna koji put da izda državni interes, a da će da nas "štite" multinacionalne kompanije - duvanske industrije ? HAHAHAHAHHA da se "susjedi" ne nađu u još grđem položaju nego u kom su trenutno... HAHAHAHAH umesto da im se KONAČNO zarije nožekanja duboko u leđa... !!!
Subota 20.07.2013. 12:20
Е, глупандери наши лепо вам ваша драга ЕУ "кува чорбу".Прихватићемо ми све што они захтевају и тако уништити сопствену производњу. "Ceo spor je u suštini bespotreban s obzirom na to da će Srbija od januara iduće godine morati da ukine sve barijere za uvoz iz EU, a na osnovu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Beograd je zapravo tražio samo malo počeka, ali Brisel na to ne pristaje." ЗАШТО НАМ ОВАКВА ЕУ ТРЕБА? МИ ЋЕМО БИТИ САМО ЈЕДНА ОБИЧНА КОЛОНИЈА!
Subota 20.07.2013. 12:45
Razlika 42% dignutu maržu na duvan iz "ružne njihove" pa ko voli nek izvoli.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online