Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 08.07.2013.
12:27
J. L. Petković - Vesti A

Gračanica postaje albanska (3): Opština ne može pomoći Jovanovićima

Opština Gračanica odgovorila je "Vestima" da je upoznata sa problemom porodice Jovanović iz sela Preoce čija je imovina u toj opštini preprodata kao deo PIK Gornje Dobrevo i na kojoj Albanci bez dozvole grade luksuzno naselje Marigona, menjajući tako etničku strukturu Gračanice.

''Kako oni nisu izvršili uknjiženje svoje imovine u katastar, kao i jedna velika većina građana iz njima poznatih razloga, Agencija za privatizaciju je na osnovu zakona iz 2003. (br.04Z -034) postala jedini i isključivi organ za upravljanje društvenim preduzećima i njihovom imovinom'', navodi se u odgovoru nadležnog organa opštine Gračanica.

Dejan Jovanović


Dodaje se i da "Opština Gračanica nije u mogućnosti da spreči dešavanja koje se vrše u kosovskoj Agenciji za privatizaciju, bez obzira na napore koje čini da je informiše o potraživanjima fizičkih lica".


''Tačno je da se porodica Jovanović obratila nama za zaštitu svojih prava i poništavanje građevinskih dozvola, međutim mi kao opština nemamo pravni osnov za donošenje takvih odluka s obzirom da je Urbano regulacioni plan za naselje

Prostor ta malverzaciju


Advokat Jokanović ističe da prostor za malverzaciju i nelegalnu gradnju ostavlja odredba Zakona o izgradnji u kome piše da je organ uprave kome se podnese zahtev za izgradnju objekta dužan je da u roku od 45 dana odgovori.


''Na žalost, propis kaže da je gradanja dozvoljena i ako u roku od 45 dana organ ne odbije zahtev. Tako je propuštanje rokova često puta forma da se legalizuje divlja gradnja'', ističe Jokanović.

Marigona usvojen u Opštini Priština 25. avgusta 2009. na osnovu čega su i izdate 103 građevinske dozvole. O tome kao dokaz postoji memorandum o preuzimanju dokumentacije iz te opštine'', objašnjavaju u opštini Gračanica i dodaju da "gospodin Jovanović može da ostvari svoja prava samo preko posebne komore Vrhovnog suda":


''Biće nam drago da ostvari svoja prava, a mi ćemo nakon toga sprovesti odluku suda'', poručuju iz opštine Gračanica.


Za nastavak izgradnje naselja Marigona kažu da je "u skladu sa važećim planovima i važećim zakonima o izgradnji".


''Opština Gračanica je izdala 56 dozvola za već sagrađene objekte. Kao svoj uspeh opština ističe da je izmenom i dopunom postojećeg urbanističkog plana, od 22. avgusta 2011. uticala na promenu namene dela naselja iz kolektivnog u individualno stanovanje koje ima karakter vikend zone, a sa kojim se uticalo na smanjanje gustine naseljenosti'', odgovaraju iz opštine.


Međutim, advokat Živojin Jokanović smatra da je opština postupila mimo zakona i ističe da se "niko ne može dati dozvolu za gradnju na tuđem zemljištu, kao i da su u ovom slučaju zatajile oštinske službe". Kao i Dejan Jovanović, vlasnik zemljišta u Gračanici na kome se bez dozvole gradi velelepno naselje Marigona, i advokat

Zastarelost nije izgovor


''Treba li komentarisati činjenicu da je pretežan deo imovine čiji su vlasnici nealbanci, a koja nije otuđena sada u posedu Albanaca? Pozivanje na institut zastarelosti se ne može u tim slučajevima primeniti. Dokle god je u posedu imovine lice koje ju je protivpravno zauzelo, to krivično delo traje, ono traje i danas. I sada krivični zakonik Kosova propisuje kaznu za ta dela, ali sve ostaje bez rezultata jer organi gonjenja ne preduzimaju ništa'', tvrdi Jokanović.

Jokanović smatra da je rukovodstvo opštine Gračanica upravo zbog manjkavosti propisa u sprečavanju divlje gradnje, dužno da na vreme reaguje, posebno u slučajevima gradnje naselja koja značajno utiču na etničku strukturu opštine.


Po svemu, ispada da je divlju gradnju na uzurpiranoj srpskoj imovini na Kosovu lako legalizovati. Neverovatno, ali istinito, iako je stari Unmikov zakon iz 2004. propisivao sankcionisanje gradnje bez dozvole, u važećem Zakonu o izgradnji takav prekršaj se decidno nigde ne navodi. Drugim rečima, tek tumačenjem zakona se podrazumeva da građevinski inspektor može da obustavi ili naloži rušenje objekta sagrađenog bez dozvole, kao i da naplati novčanu kaznu ako se investitor ogluši na upozorenje. Ali, i odluka inspektora zastareva relativno brzo, za godinu dana - i nikom ništa.


Kada je reč o kosovskim propisima zanimljive su još dve stvari - prvo, prema Krivičnom zakoniku Kosova (rađenom uz pomoć ambasade SAD i Međunarodne civilne kancelarije), divlja gradnja se decidno ne navodi kao krivično delo. Jedino se u članu 259. spominje tzv. protivpravno zauzeće nepokretne imovine sa kaznom do godinu dana zatvora, ali se ni taj član u praksi, kažu srpski advokati u Prištini, ne primenjuje.

Oni podsećaju da kososvki sudovi ni ranije, kada je ta odredba bila u okviru Krivičnog zakona Kosova, nisu presuđivali pozivajući se na to krivično delo.
S druge strane, kosovski Zakon o svojini je izuzetno pedantan u slučajevima kada se koristi tuđe. Kao da je donešen u Švajcarskoj, a ne tamo gde vlasnici ne mogu da se vrate na svoju zemlju. Prema njemu, lice koje savesno koristi tuđu parcelu na nju

Gračanica postaje albanska

 

stiče pravo svojine nakon 20 godina, ali se ne preciziraju razlozi zbog kojih vlasnik ne koristi svoju imovinu.

Takođe, isti zakon kaže da se onaj ko uđe u posed, na njega stiče pravo svojine i za 10 godina ukoliko svoje ime upiše u katastar, premda je pitanje validnosti katastarskih knjiga tema za sebe.

Uzimajući u obizir oko 18.000 nerešenih imovinskih predmeta uzrupacije i falsifikovane prodaje pred kosovskim sudovima (većina pred posebnom komorom Vrhovnog suda Kosova), gde Srbi traže svoju zemlju, dok na njoj niču vile, putevi ili se obrađuju njive pred njihovim očima, ovo je kršenje osnovnih civilizacijskih normi.


''Jasno je da kriminal nastaje kroz legalne tokove, jer su propisi koji se odnose na licitaciju i promene u zemljišnjim knjigama pogoduju malveraziji. Čak se i katastar stavlja iznad sudske odluke. To je nečuveno. Pogrešno je upućivati Srbe na posebnu komoru Vrhovnog suda Kosova, jer to veće ne zaslužuje ni ime suda, ni atribut vrhovni, jer presude uopšte ne donosi, niti ima volje da se obeštete stvarno oštećeni. Dešava se da to veće ni po godinu dana, ne donese ni jednu presudu'', kaže advokat Živojin Jokanović.

Sutra - Gračanica postaje albanska (4): Vlasnik Marigone Erold Belegu priznaje: Gradimo bez dozvole

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online