Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 19.06.2013.
12:01
J. L. Petković - Vesti A

Protest u Sarajevu (4): Kako stvoriti anarhiju

Srpska demokratska stranka oštro se pobunila protiv opsedanja parlamenta, smatrajući da je nasilno i protivzakonito držanje 1.750 talaca i oduzimanje prava na slobodu kretanja i zatražila da se sudi odgovornima.

Srpska demokratska stranka

U noći dok su poslanici bili zatočeni u Parlamentu BiH poslanica Srpske demokratske stranke Aleksandra Pandurević na Tviteru je napisala da su demonstracije "maslo SDP i SDA kako bi se izvršio pritisak na Srbe", i primetila da "poslanici SDA izlaze i ulaze u zgradu" bez obira na to što je drugima onemogućen prolazak.

Zbog toga je protiv nje pokrenuta peticija, koju je za dva dana potpisalo oko 20.000 ljudi iz Federacije i inostranstva, a u razgovoru za "Vesti" ona podseća da je te noći Direktor Centara civilnih inicijativa (CCI) Adis Arapović pozvao demonstrante da ne odustaju i izdrže do kraja.
 

Strasti i izbori

Kako "Vesti" nezvanično saznaju, najnovije istraživanje američkog Nacionalnog demokratskog instituta u BiH, koje još nije zvanično objavljeno, pokazuje da stranke Lagumdžije i Dodika beleže drastičan pad. Lagumdžija je već izašao sa pozivom za vanredne izbore. Mnogi bosanski analitičari političkih prilika tvrde da je i za njega i za Dodika ovo idealno vreme za održavanje izbora. Obojica gube na ekonomskim pitanjima, i sada dok su uzavrele nacionalne strasti obojica imaju šanse da potvrde svoju funkciju.

- Zanimljivo je da je glavni finansijer CCI Vlada SAD, odnosno USAID, a među ostalim finansijerima je i Soroš. Šta bi se desilo da su u SAD ili nekoj evropskoj državi demonstranti kao taoce držali ministre, poslanike, tražeći od njih da donesu odluke koje oni diktiraju - pita ona.


Pre više meseci je, dodaje, tražila da CCI objavi iznose kojima se finansira i spisak svojih donatora.

- I tada sam rekla i sada ponavljam da je osnovni zadatak CCI da ovde produbi jaz između političara i naroda, te da se stvori anarhija i prizove arapsko proleće, a onda instaliraju neke nove "građanske snage" - dodaje Pandurevićeva i podseća da se i tada izazvala gnev NVO sektora.


- Zanimljivo je da sam se tada našla na udaru svih onih koji imaju iste finansijere kao i CCI. I one dramatične noći kada sam čula Arapovića iz CCI kako poziva demonstrante da budu istrajni, što znači da se i dalje neustavno ponašaju i da nas drže kao taoce, krše Ustav i krivični zakon BiH, jer je držanje taoca, ograničavanje slobode kretanja i pritisak na službena lica da donesu određene odluke teško krivično delo, bilo je jasno koliko sam pre nekoliko meseci bila u pravu - zaključuje ona.

Stručnjak za arapsko proleće

Jedan od sagovornika "Vesti" kaže da su u poslednje vreme nekoliko američkih diplomata, između ostalog jedan i stručnjak za "arapsko proleće" posetili Sarajevo.
- Na sastanku oči u oči, američki kongresmen je pola sata pričao o koječemu, da bi me na kraju upitao da li verujem da je u BiH moguće arapsko proleće. Rekao sam da je ovo demokratska država i to se kod nas ne može dogoditi. "Isto tako su govorili i u Egiptu, ali onda se desila grupa mladih ljudi", dodao je kongresmen uz osmeh koji je ledio krv u žilama.

Sutra: Protest u Sarajevu (5): Otpor građana

POVEZANE VESTI

Sreda 19.06.2013. 13:50
Само неозбиљни (или плаћени за дезинформисање јавности!) аналитичари,могу упоређивати поверење народа у Додика и Лагумџију!?Додик је неприкосновен у РС (и још дуго ће бити,обзиром каква му је опозиција!) а Лагумџија једва има већину у мх федерацији."Арапско пролеће" се може десити,али само у федерацији,јер народ у РС не верује у америчке бајке!
Sreda 19.06.2013. 13:56
nece biti nikakvog proleca,oni planiraju vrelo leto,sa skidanjem Srpskih glava,i ne bi me cudilo da je to uz precutnu saglasnost srnogorskih vodja iz Beograda
Četvrtak 20.06.2013. 07:05
Zaista su smešne konstatacije da se u Sarajevu dogodio narod. Ako se i dogodio to je bio samo bošnjački narod. I to je vrlo lako dokazati. Ako bošnjaci tvrde da te demonstracije nisu režirane iz Sarajeva neka dozvole referendum o otcepljenju RS pa da vide šta narod misli u RS. Isto to da dozvole I Hrvatima. Pa da vidimo hoće li nastaviti sa tom nebuloznom pričom. Srbi I Hrvati koji su većina u Bosni su taoci bošnjačke želje da vladaju Bosnom.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online