Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 17.06.2013.
05:25
Ž. Marković - Vesti A

Protest u Sarajevu (2): Cunami u bosanskom loncu

U Sarajevu i Banjaluci, a naročito u Mostaru još ne postoji kritična masa koja bi na bilo koji način, uključujući i nasilje mogla da skine sa vlasti vladajuću oligarhiju. S druge strane, oni koji su na udaru služe se raznim vidovima podmetanja ne bi li razbili jedinstvo demonstranata.

Protest studenata u Banjaluci 

Stav političara iz Republike Srpske da iza sarajevske "bebolucije" stoje vodeće bošnjačke partije čiji je krajnji cilj prizivanje međunarodnih intervencija i promena ustavno-pravnog poretka zemlje, kako dani prolaze, sve više izgleda kao novi pokušaj homogenzacije Srba u BiH bezargumentovanom pričom o napadima iz Sarajeva.
 

Za profesora sa Fakulteta političkih nauka u Banjaluci Đorđa Vukovića, sarajevski protesti su, pre svega, potpuno opravdana manifestacija građanskog revolta zbog političkog javašluka koji vlada u BiH, odsustva bilo kakve odgovornosti državnih funkcionera i službenika, katastrofalnog socijalnog stanja i sumanutih nacionalizama iza kojih se skrivaju nesposobni i nečasni političari.


- Da li su neki politički spekulanti učestvovali u organizaciji protesta i da li nastoje da zloupotrebe entuzijazam građana, u koji ne treba sumnjati da je iskren i dobronameran, ne mogu sa sigurnošću da negiram ili potvrdim, ali ne sumnjam da će se brzo i lako razotkriti njihov eventualni rukopis. No, treba se zapitati zar se isti ili slični spekulanti ne kriju i iza parola o nacionalnom interesu, rodoljublju, odbrani identiteta, pa ih ne raskrinkavamo kako bismo morali - kaže Vuković.
 

Da se sarajevske demonstracije podvedu pod kategoriju politički motivisanih donekle su zaslužni i sami, ali razvoj događaja kao da je malo opametio demonstrante pa su na najmasovnijem skupu u Sarajevu izostale poruke koje se mogu tretirati kao napad na jedan od naroda, umesto njih osvanule su duhovite i kreativne poruke, a gnev je usmeren prema gotovo svim vodećim političarima.

Đorđe Vuković naglašava da je dobro dok su demonstracije nenasilne i dok je u prvom planu javni interes, koji je za sve u BiH isti, ako se ne poziva na stvari kao što su ukidanje entiteta, referendum ili strana intervencija.


Oni koji žele da omalovaže sarajevske proteste, potpuno pogrešno pokušavaju da čitavu stvar koncentrišu na usvajanje Zakona o JMBG, a prava je istina da je zakon samo okidač i kulminacija dugogodišnjeg nezadovoljstva običnih građana neradom državnih organa vlasti.

Analitičar iz Sarajeva Žarko Papić smatra da su demonstracije pokazale da se nerad političara više ne može tolerisati.

- Nakon letargije u kojoj su građani BiH, uprkos katastrofalnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH, odavno, ove demonstracije su dokaz da se taj nerad ne može tolerisati. Ta apatija, kojoj smo se svi čudili, nije uopšte neuobičajena za društva koja nemaju demokratske tradicije. Ja mislim da je došlo do buđenja građanske svesti. Bijelo dugme je imalo stih u jednoj od svojih pesama: "Ko ne sluša pjesmu, slušaće oluju." A ja mislim da će ovi naši arogantni političari doživeti cunami - reči su Žarka Papića.

U ovom momentu BiH je poslednja na evropskom putu od svih zemalja u regiji, a jedini krivac za takvo stanje su domaći političari koji godinama ne mogu da reše preostala dva evropska uslova: pitanje vojne i državne imovine i sprovođenje presude u slučaju "Sejdić-Finci" koja podrazumeva usklađivanje Ustava BiH sa Poveljom o ljudskim pravima UN. Kada se taj nerad i bahatost iskombinuje sa bajkovito velikim platama državnih funkcionera od kojih neki imaju primanja i preko 3.500 evra mesečno, bunt i revolt građana je sve samo ne neopravdan.
 

Kozaračko kolo


Banjalučki studenti okupirali su ulice najvećeg grada Republike Srpske u sredu i mirnim demonstracijama pokazali da misle svojom glavom. Više od 2.000 ih je u potpunosti zaustavilo saobraćaj, odigralo Kozaračko kolo pred zgradom vlade, po uzoru na svoje kolege 1968. godine i zatražilo ispunjenje njihovih zahteva. Zanimljivo je da je jedna od glavnih poruka studentskih vođa bila da njihove demonstracije nemaju nikakve veze sa okupljanjem građana u Sarajevu.

 

Ujedinjeni građani


Kada je reč o odnosu građana i političara iz Republike Srpske prema sarajevskim demonstracijama, Vuković smatra da narodu nije interes da se drži po strani.


- Protesti u Sarajevu su borba protiv političke dehumanizacije građana, nacionalnog inaćenja, bahatosti, nefunkcionalnosti državnih struktura. Zapravo, potpuno sam ubeđen da se Republika Srpska i srpski narod mogu sačuvati i afirmisati samo kao aktivni akteri, protagonisti i kreatori stabilnije dejtonske strukture BiH, normalizacije međuetničkih i međuentitetskih odnosa, istinske posvećenosti borbi protiv korupcije, bezakonja, zloupotreba ovlašćenja. Za imidž RS prema inostranstvu, ali i za očuvanje unutrašnje stabilnosti, nije dobro da se izmiče iz Sarajeva, radikalizuje politiku i umnožava probleme kojih ionako ima napretek - zaključuje Vuković.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 17.06.2013. 09:53
PROTESTI U SARAJEVU I BANJA LUCI NEMAJU NIKAKVE VEZE ZAJEDNIČKE!!!!!!!!! A SVI KOJI IH POKUŠAVAJU POVEZATI (UKLJUČUJUĆI I VAŠEG UREDNIKA OVOG TEKSTA) SU MORONI I ORTODOKSNE BUDALE!!!!! POZDRAV IZ RS!
Ponedeljak 17.06.2013. 07:58
Svako okupljane u Bosni može biti potecijalna opasnost.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online