Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 05.06.2013.
12:01
B. Božin - Vesti A

Ko preti vlasti (4): Oluja govnima na internetu

U predsedničkoj rezidenciji u dvorcu Belvi Pre nekoliko nedelja otkriveno je pismo-bomba, koje je najverovatnije bilo upućeno nemačkom predsedniku Joahimu Gauku. Eksploziv je detoniran u parku dvorca, a predsednik nije ni bio u predsedničkoj palati, tako da mu život nije bio ugrožen. Pošiljalac i motiv ovog napada još su nepoznati.

Slali je barut: Angela Merkel, kancelarka Nemačke
 

U novembru 2010. godine Nemačku je šokirala vest da je u pošti Kancleramta, sedištu Angele Merkel, otkriven sumnjiv paket, čiji je dostavljač bila američka poštanska služba UPS, a koji je poslat iz Grčke. Eksperti berlinske policije su utvrdili da pošiljka sadrži barut, kao i eksplozivne i zapaljive naprave i demontirali su bombu uz pomoć specijalnog vozila sličnog robotu. Paket je bio adresiran direktno na Angelu Merkel, u vreme kad je ona boravila u Belgiji, a ni ovde se do kraja nije razjasnilo ko je i zašto poslao smrtonosni paket.

Šipka u glavu

Političara Zelenih Hansa Kristijana Štrebelea je dva dana pre saveznih izbora 2002. jedan desničar udario šipkom po glavi zbog čega je doživeo potres mozga i završio u bolnici. Njegovu partijsku koleginicu Angeliku Ber je na putu kući napao nepoznati muškarac i zadao joj dva uboda nožem u ruku.U Kaselu je funkcionera SPD-a Bjerna Engholma nožem napala psihički bolesna žena, koja je već slala brojna preteća pisma, a nakon toga je završila na psihijatriji.

Istorija nasilja i pretnji političarima u Nemačkoj je vrlo duga. Pretnje su već godinama stalna pojava, samo se menja profil napadača. Dok su to sedamdesetih i osamdesetih godina bili pripadnici ekstremne levice, čuveni teroristi iz grupe Bader-Majnhof, a devedesetih su to uglavnom duševno poremećeni pojedinci. Poslednjih godina sve više pretnji dolazi iz redova islamističkih ekstremista. Prošlost je pokazala da prave zaštite nema i da pojedinci koji su spremni da žrtvuju sebe uvek pronađu način da naude osobi koja im je meta.


Krajem sedamdesetih, teroristi grupe Bader-Majnhof izvršili su seriju napada i ubistava nemačkih industijalaca i političara, vođeni idejom da čine dobro za svetsku revoluciju. Tri generacije takozvane gradske gerile godinama su se borile protiv pripadnika establišmenta i ubile 34 osobe, uglavnom privrednike i visoke državne službenike.
 

Pucanje bubne opne

Joška Fišer je na kongresu Zelenih 1999. godine u Bilefeldu od jednog levičara zaradio kupanje u crvenoj boji i pucanje bubne opne, što je bila fizička cena za njegovu saglasnost za slanje trupa Bundesvera u NATO intervenciji na Kosovu.

 

Onda su 90-ih na red došli atentati na visoke političare. U aprilu 1990. godine, po završetku govora tadašnjeg kandidata SPD-a za nemačkog kancelara Oskara Lafontena u Kelnu, jedna žena se popela na binu noseći u ruci buket cveća i svesku za autogram. U trenutku kada je političar uzeo olovku, 42-godišnja lekarska pomoćnica Adelhajd Štrajdel je iz buketa izvukla dugačak nož i zarila ga Lafontenu u vrat. Na suđenju je rekla da je to učinila u znak protesta jer "nijedan političar nije reagovao na njene tužbe da širom zemlje postoje podzemne fabrike, u kojima se ubijaju pripadnici nižih slojeva društva i prerađuju u kobasice".


Iste godine u oktobru, takođe duševno poremećeni Diter K, posle jednog partijskog skupa CDU, sa dva hica u leđa je teško ranio tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova, a današnjeg ministra finansija Volfganga Šojblea. Jedan metak pogodio je kičmu, i od tada je Šojble u invalidskim kolicima.


U novije vreme političko nezadovoljstvo se najčešće iskaljuje gađanjem jajima ili kesama sa crvenom bojom.


Dve rečenice koje je političar CDU i poslanik nemačkog parlamenta Tankred Šipanski napisao na svom Tviter profilu kao komentar na odluku Ustavnog suda u februaru ove godine da se homoseksualnim parovima olakša proces usvajanja dece ("Pravo usvajanja za homoseksualce izvrće osnovnu ideju braka i porodice") izazvale su pravu lavinu pretnji i uvreda na njegov račun i pokazale koliko je tanka linija koja jednog političara deli od lošeg života.

Novi vid pritiska - shit storm - na društvenim mrežama (u prevodu: oluja govnima), koji je pokrenut protiv Tankreda Šipanskog, ma koliko bezazleno izgledao, može da ima ozbiljne posledice jer uvek postoje pojedinci koji su spremni da pređu s reči na dela. Šipanski, koji je tek posle 24 sata došao do reči, napisao je: "Kao poslanik primam na znanje da postoje oni koji se sa mnom po ovom pitanju ne slažu. Ipak, pretnje i uvrede koje su mi upućene smatram neprihvatljivim." Njegov odgovor odmah je pokrenuo novi talas uvreda.

KRAJ

POVEZANE VESTI

Sreda 05.06.2013. 14:09
Sto nama cenzurisete u tekstu, vama stoji u naslovu. Ne zamerite na primecivanju.
Sreda 05.06.2013. 16:38
more gomjniva motka treba da radi .... gomnjiva !!!!
Četvrtak 06.06.2013. 02:02
shitstorm
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online