Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 30.05.2013.
12:01

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Britanci guraju Srbe među gejeve!

Bez obzira na to što je najavljeno da će za 4. jun na javnoj raspravi biti predstavljen model zakona o registrovanju istopolnih zajednica, predstavnici državnih organa ovom skupu neće prisustvovati, niti, kako neki od njih kažu za "Vesti", donošenje ovog zakona dolazi u obzir.

Foto: Ilustracija
 
 
Prema saznanjima "Vesti", organizacije koje se bave propagiranjem prava LGBT populacije, gde spada i lobiranje za donošenje ovakvog zakona, dobile su za to velike donacije iz inostranstva, najviše iz Velike Britanije.
 
 
 
 
 

Kako "Vesti" saznaju, domaće lezbo i gej organizacije najavile su da će uvodničari na skupu biti predsednik skupštinskog Odbora za ravnopravnost polova Meho Omerović i zaštitnik građana Saša Janković, ali im nisu dostavili materijal o kome bi trebalo da govore. To je izazvalo zbrku, pogotovo kada su predstavnici države shvatili da im je ta tačka dnevnog reda bukvalno podmetnuta. Prema predviđenom dnevnom redu, na okruglom stolu je planirano predstavljanje tri modela zakona - o priznavanju pravnih posledica promene pola i utvrđivanja transseksualizma, o razlozima i postupku ograničenja i zaštite pojedinih prava i sloboda, kao i model zakona o registrovanim istopolnim zajednicama.

Predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava Meho Omerović smatra da bi usvajanje zakona o registrovanim istopolnim zajednicama moglo biti kontraproduktivno. On tvrdi da iza svega stoje lični interesi koje "neko iz inostranstva finansira, iako se ovaj zakon ne primenjuje ni u EU".

- Nije vreme za ovakve zakone. Iza ovog zakona neko stoji, pa je sada na državi da ispita ko finansira ovakve stvari u Srbiji - kaže Omerović za "Vesti". On dodaje i da tajming za predstavljanje modela ovog zakona nije dobar.

- Uvek je loše kada se Srbiji pokušavaju nametnuti nekakvi modeli zakona, pogotovo u trenucima kada se očekuje završetak jednog ogromnog, politički veoma važnog posla kakav je implementacija briselskog sporazuma i kada nas u septembru očekuje parada ponosa koja je veliki bezbednosni rizik - rekao je Omerović.

Saša Gajin iz Centra za unapređivanje pravnih studija, pak, tvrdi da bi se predloženim propisom samo bolje poštovale odredbe drugih zakona koji zabranjuju bilo kakvu vrstu diskriminacije. Prema saznanjima "Vesti" iza pisanja modela zakona o registrovanju istopolnih zajednica stoje nevladine organizacije koje se bore za prava LGBT osoba. Imaju odličan marketing, često se pojavljuju u medijima i ne žale novac za svaki vid promocije svojih prava.

Gej-lezbijski info-centar (GLIC) zatražio je nedavno i promenu člana 62 Ustava Srbije kako bi se stvorila mogućnost da se i u Srbiji legalizuju istopolni brakovi.

Samo inicijativa


Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović rekla je Tanjugu da im je stigla inicijativa Centra za unapređenje pravnih studija i Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom da se organizuje radni sastanak na kome će se govoriti o unapređenju prava LGBT osoba kroz rešenja koja bi mogla da budu sastavni deo nekog budućeg zakona ili već postojećih zakona. Ona je navela da nije reč o modelu zakona i o javnoj raspravi, već o nekoliko rešenja koje je predložio Centar i zbog kojih će biti organizovan radni sastanak sa ciljem da otvore praktična pitanja sa kojima se susreću LGBT osobe.


Poverenica za izradu zakona


Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić je ukazala da Srbija kao članica Saveta Evrope, treba da ima u vidu činjenicu da od 47 država članica te organizacije 15 država ima zakone koji dozvoljavaju istopolnim parovima da registruju svoje veze, a osam država priznaje istopolne brakove.


- Zato je potrebno da i Srbija pristupi izradi zakona koji bi utvrdio način registrovanja istopolnih zajednica, njihov status i regulisao međusobni imovinski, nasledni i drugi odnos - rekla je Petrušićeva.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 30.05.2013. 13:02
naravno da to rade englezi... jok, nego će Rusi time da se bave ? Sve što je pogano - potiče od engleza...
Četvrtak 30.05.2013. 12:53
Nekada davno sa postovanjem se izgovarala rec Srbija. A sad smo po izdajama i dupetima poznati u svetu. Boze molim ti se spasi sta valja da ima makar za pelcer buduce srbije.
Četvrtak 30.05.2013. 12:56
To što nas već dugo pomoću naših glupih političara jebu u glavu izgleda da im nije dosta oni bi i više.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online