Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 18.05.2013.
12:01
M. Roknić - Vesti A

"Kosovo nije ni država ni entitet"

Dr Jovan Mirić, univerzitetski profesor u penziji iz Zagreba, kaže za "Vesti" da danas ne bi ništa menjao u knjizi o Kosovu koju je napisao pre nekoliko godina.

Dr Jovan Marić, univerzitetski profesor iz Zagreba
 

- Tom knjigom sam želeo da razbijem jednu mantru koja se u Hrvatskoj ponavlja o nekakvom "kosovskom mitu", što mogu govoriti samo zlonamernici i neznalice. Kosovo je temelj srpske kulture i duhovnosti. Pa, u Peći je tristo godina bilo sedište patrijaršije SPC. Kosovo je vekovima jedna krvava činjenica srpske istorije - kaže Mirić.

Poslednji trzaji

SPC je prilično kritična prema Briselskom sporazumu?
- Pa, koliko vidim, nisu oni tu potpuno jedinstveni. I dobro je što tvrdolinijaši nisu dominantni. To su zadnji trzaji tog kleronacionalizma. Nije vreme, ako je ikad i bilo, za busanje u junačka prsa.

Činjenica za koju se prečesto i predugo krvarilo?
- Mnoga su se koplja lomila na Kosovu i oko njega, ali ono nikada u istoriji nije bilo država. Nije to bila ni Albanija sve do početka dvadesetog veka. Tek je 1921. na Londonskoj konferenciji odlučeno da Albanci dobiju državu, ne Kosovari. Kosovo je uvek bilo u okviru srpske države, ili odvojeno, pod imperijalnim silama, Turskom, Austrougarskom, Italijom...


A sada?
- Ono je sada naprosto oteto Srbiji, zahvaljujući jednim delom i nerazumnoj politici koju je vodio Milošević. Ali, prvenstveno je to volja i sila SAD, kojima je stalo da se tu strateški pozicioniraju.

Sve zavisi od Beograda i Tirane

EU potresa unutrašnja kriza od čijeg razrešenja će zavisiti i budućnost kosovskog pitanja. U tom pogledu delim mišljenje kolege Dejana Jovića koji je rekao da se kosovsko pitanje trajno ne može rešiti bez direktnih pregovora Beograda i Tirane.

U svojoj knjizi zagovarali ste, kao najmanje zlo za Srbiju, podelu i zadržavanje severa?
- Da! To je oko 11 odsto teritorije. Međutim, stalno slušamo poruke iz Vašingtona i Brisela da nema podele, što je cinizam. Rasparčali su Jugoslaviju, oteli Srbiji Kosovo, a sada kada bi deseti deo Kosova ostao u Srbiji, to bi kao bilo menjanje granica.


Ako nema podele, šta je na stolu?
- Na jednoj strani imamo konstituisano Kosovo, koje nije ni politički entitet ni država, već jedan politički provizorijum. Ali i ovaj severni deo je takođe politički provizorijum. I sada se traži rešenje kako da ta dva provizorijuma donekle harmonično egzistiraju.


Pa je li Briselski sporazum na tom tragu?

- Apsolutno! Svi ovi provikani srpski rodoljubi u proteklih 17 godina nisu ništa napravili. A Srbija je došla u opasnu i tešku situaciju. Pa ona blokada devedesetih samo je malo popustila. Defakto je Srbija bila u trajnoj blokadi. Tek sada, kada se nazire mogućnost sporazuma, ta bi blokada mogla popuštati.


Mora li sever zato biti žrtvovan?

- U smislu podele svakako. No, teško je tu biti prorok. Šta na tom planu nosi vreme mislim da ne zna ni Vučić, ni Dačić, pogotovo Tači. Za sada je to traženje jedne mogućnosti beskonfliktne koegzistencije.

POVEZANE VESTI

Subota 18.05.2013. 13:03
. . . za u prvom redu srpske nezainteresovane neznalice i malodusne ignorante zelim da potvrdim poznatu konstataciju Dr Jovana Mirica, da je KOSOVO OTETA SRPSKA ZEMLJA, koju ce nekada siptarski razbojnici morati da vrate Srbima, i ako su sposobni za neku vrstu civilizacijske tolerancije, da najzad u obostranom sporazumu zive kao postovana manjina na za njih tudjoj – SRPSKOJ – zemlji.
Subota 18.05.2013. 15:55
Kosovo je okupirana zona Srbije i okupacija bi morala biti proglasena po svim pravilima u normalnim drzavama kao sto bi morao da se postuje zakon o izdaji nacije, drzave i nacionalnih i drzavnih interesa.
Subota 18.05.2013. 18:11
pa ni krvatska nikada nije bila drzava , ako se ne racuna ndh koju su stvorili prijatelji hitlera 1941.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online