Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Ponedeljak 13.05.2013.
12:01
Lj. Ivanović - Vesti A

Pljačka dijaspore na granici legalna?

Mnogi naši zemljaci u dijaspori žale se godinama na problem sa razmenom deviza na graničnim prelazima zbog značajnije nižeg kursa od onog u unutrašnjosti. Na najprometnijem graničnom prelazu, Horgošu, odnedavno nema nijedne banke, već samo dve menjačnice koje koriste situaciju i, važno je reći - u skladu s propisima, devize menjaju po nepovoljnom kursu za prodavce.

Na ulazu u Srbiju dijasporu čeka nepovoljan menjački kurs deviza
 
 

Svojevremeno je ekspozituru imala Agrobanka, ali je ona propašću te banke zatvorena, a Poštanska štedionica kao pravni naslednik nije više otvarala ispostavu na granici.

- Na našoj granici Horgoš, najfrekventnijem i najopterećenijem graničnom prelazu u Srbiji, doživeli smo i videli najlegalniju i najbezobrazniju pljačku naše dijaspore i drugih na ulasku u Srbiju - žali se u pismu "Vestima" Dragan Bogdanović koji je iskusio cenu lošeg menjačkog kursa.

Češki model

Srbija nije nikakav izuzetak u kursnim zavrzlamama.
Recimo, u Češkoj na autoputu ili aerodromu kurs je vrlo nepovoljan, a različito se obračunava ako menjate 50 evra, 100 evra ili 500 evra za krune. Obično je kurs bolji što je novčanica veća. Dakle, dobro je menjati što više novca.

Razlike na promenjenih 100 švajcarskih franaka, na primer, idu i do 400 dinara u menjačnicama na granici u odnosu na menjačnice u gradovima. Srpski propisi jasno predviđaju da su menjačnice obavezne da u osam sati ujutro svakog radnog dana odrede minimalni kupovni i maksimalni prodajni kurs, koje moraju da garantuju građanima do kraja radnog vremena. Unutar tih granica, menjačnice imaju pravo da se dogovaraju sa građanima oko tačnog iznosa.


Svaki ovlašćeni menjač je slobodan da samostalno određuje visinu prodajnog i kupovnog kursa za stranu valutu, što znači da, ako želi, može da prodaje jedan evro za 150 dinara, i da ga kupuje za 15 dinara.


Pošto na tržištu vlada velika konkurencija, većina menjačnica imaće kurseve koji su vrlo blizu kursevima koje određuje Narodna banka Srbije. Nepisano je pravilo da menjačnice na najprometnijim mestima, kao što su centralne gradske lokacije i tržni centri, ali i na autobuskim i železničkim stanicama i u blizini aerodroma, drže nepovoljnije kurseve, računajući na to da mušterije uglavnom neće imati vremena da pola sata obilaze kvart tražeći bolje rešenje. Isto važi i za menjačnice koje rade vikendom ili non-stop, odnosno one koje su "jedina opcija u gradu".

Saveti putnicima

Bankari savetuju građane da na nekoliko načina umanje eventualnu menjačku štetu. Prvo, putarina se u Srbiji može platiti i evrima, i to prema kursu NBS, a i pojedine pumpe primaju evropsku valutu. Drugo, sva plaćanja duž autoputa, od restorana do pumpi, mogu se obaviti karticama. I treće, ako baš na granici morate da zamenite novac, menjajte što je moguće manje količine.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 13.05.2013. 12:09
Bando lopovska ne samo za menjanje para nego i svega ostalo.Za 100 evra mozes vola da preneses kad vidi stotku zazmure na oba oka.Zato svake godine sve manje ljudi iz adijaspore i ide u Srbiju,u inostranstvu si stranac kad odes kuci(mislim u Srbiju) tamo si jos veci stranac,gledaju te kao da si pao sa Marsa.Uzas zato dragi Dijasporci zaobilazite "nasu kucu tamo dole "u velikom luku
Ponedeljak 13.05.2013. 14:10
Pa ko će koga - ako neće svoj svoga !
Ponedeljak 13.05.2013. 12:58
"Svaki ovlašćeni menjač je slobodan da samostalno određuje visinu prodajnog i kupovnog kursa za stranu valutu, što znači da, ako želi, može da prodaje jedan evro za 150 dinara, i da ga kupuje za 15 dinara" Sto znaci da mogu medjusobno da se dogovore i da svi odjednom prodaju evro po 200 din a da ga kupuju po 110?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online