Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 09.05.2013.
12:03
J. Jelovac - Vesti A

U kandžama farmaceutske mafije (5): Pare ili crkni!

Udruženje Pravo na zdravlje osnovali su pacijenti koji su se opekli o zdravstveni sistem Srbije i nisu želeli da se to zaboravi i zataška. Predsednik ovog udruženja Miroslav Petrović kaže da su preko noći postali državni neprijatelji.

Iz udruženja Pravo na zdravlje smatraju da je srpsko zdravstvo u rukama farmaceutskih kompanija
 

- Naivno smo verovali da je dovoljno ukazati zdravstvenim vlastima na propuste i probleme, kako bi to počelo da se rešava. Nažalost, shvatili smo da je zdravstvo u Srbiji u rukama farmaceutskih kompanija. Sve se vrti oko para, zato je i sve više skandala vezanih za lekove. Nažalost, oni se nikad ne rešavaju do kraja. Jednostavno se zataškaju - kaže Petrović za "Vesti".


Kada je ova organizacija počela da radi, počeli su da se javljaju očajni građani Srbije.


- Tako nam se javila i žena iz Novog Sada koja je rekla da joj je dete umrlo od raka, jer nije imala novca da plati lekarima da je prime preko reda. U prvi mah nismo verovali, ali smo rešili da proverimo vojvođanski Institut za onkologiju i otkrili smo neverovatne stvari. U Vojvodini svake godine od raka oboli oko 9.000 ljudi, a Institut ima samo 2.500 mesta. Od toga je 500 mesta dato u zakup građanima Republike Srpske, Crne Gore, Makedonije. A za ostalih 2.000 mesta prave se liste čekanja. Redovno, pacijent sa rakom dolazi na red za 10 meseci, što je neverovatno, jer za to vreme može tri puta da umre. Ako hoćete da preskočite liste čekanja i da odmah počnete da se lečite, lekarima morate da date 5.000 evra. To su nam potvrdile dve lekarke iz Instituta, nakon toga jedna je dobila otkaz, a druga je bila prinuđen da pobegne iz zemlje - kaže Petrović.


Iako je slučaj prijavljen vlastima, sve se završilo na nekoliko novinskih natpisa. Isti scenario ponovio se i sa pacijentima koji su umirali zbog hemodijalize u Zdravstvenom centru Studenica u Kraljevu.


- Pre godinu i po dana dobili smo informaciju da se u ovom zdravstvenom centru drastično povećala smrtnost kod pacijenata na hemodijalizi. Obavestili smo Ministarstvo zdravlja i tražili da ispitaju slučaj. Poslali su inspekciju koja je utvrdila da je rastvor za hemodijalizu po najvišim svetskim standardima, osim što se dešava da se kristalizuje u krvi. Ej, po najvišim standardima, a začepi krvne sudove ljudima, usled čega dobiju srčani udar. Sve se zataškalo. Ništa nije preduzeto, a danas se ne može saznati da li pacijenti i dalje dobijaju ovu injekciju - kaže Petrović.

Sutra - U kandžama farmaceutske mafije (6): Lekovi za izmišljene bolesti

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online