Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 06.05.2013.
12:01
D. Đorđević - Vesti A

U kandžama farmaceutske mafije (2): Čaj od paprati protiv raka bubrega

Slobodanka Krstić ima 76 godina i vitalnija je nego ikad. Pre 12 godina otkriven joj je rak na bubregu, otvorili su je i zatvorili u bolnici i pustili kući kao beznadežan slučaj. Prognoza je bila - živeće dve nedelje, najduže tri meseca. Krepka starica nije znala do prošle godine za svoju dijagnozu jer suprug Stanoje nije htelo da joj kaže tako sumornu vest.

Slobodanka Krstić u štali
 

Slobodanka živi u planinskom selu Dobrejance kod Vranja, u Donjoj mahali, na obroncima planine Goč, na 800 metara nadmorske visine. Radi oko stoke i u bašti. Zatekli smo je dok muze kravu i pevuši.

Doktori i Bog

Raduje se Slobodanka i sađenju bašte u kojoj uspevaju najbolje paprike, najzdraviji paradajz, kupus, krompir, pasulj, šargarepe, mnogo toga.
- Volim kad mi dođu moji iz Vranja, ćerka Dobrica i zet Dragan sa unucima, kad umesim zeljanik, ispečemo kokošku ili petla, pa vruć hleb bez kvasca sa sodom bikarbonom, domaći sir "kriška", pa Stanoje posluži po jednu malu rakijicu od šljiva džanarika, a ona kao melem, žuta kao osa. E, to je život, pa kako, bre, da se čovek razboli. A to što me proglasiše mrtvim doktori dobro je, ne valja da je to učinio Bog. Onda spasa nema!

- Imala sam grdne muke sa bubregom, a vrhunac bolova nastao je 2000. godine. Nisam spavala ni danju ni noću, dolazilo mi je da se obesim o gredu u štali samo da ne mučim sebe i ukućane jer sam predosećala najgore - kaže Slobodanka.
Stanoje i ćerka Dobrica, koja sa porodicom živi u Vranju, uspeli su da je nagovore da ode lekaru.


- Do našeg zaseoka jedva se izlazi terenskim vozilom kada je suvo, put je zemljan, uzak i pun rupa i jaruga. Morala sam više puta da idem, a kada je pala kiša, moji su me nosili do glavnog puta na rukama oko dva kilometra. Ustanovili su mi veliki kamen u bubregu, koji je trebalo da se operiše. Operacija je morala da se uradi u Beogradu, na VMA, a da bi se otišlo tamo nekoliko puta, morali smo da prodajemo krave - priča Slobodanka.


Kamen je izvađen, a Slobodanka se vratila kući. Ipak, bolovi nisu prestajali.
- Ubeđivali su me da su bolovi normalna stvar posle operacije i da će nestati. Kako se kod nas kaže, kad rana ozdravi. More, ne leži vraže, meni sve gore, opet sanjam gredu i konopac na njoj. Potrošismo pare, izmučila sam muža, ćerku, a od bolova ne vidim belu mačku pred očima. Vide moji da nisam dobro i opet zapeli da me vode kod lekara u Vranje. Pristala sam pod jednim uslovom da mi udare jednu injekciju i da mi reše slučaj zauvek - priča Slobodanka.

Slobodanka i Stanoje Krstić
 

O daljoj njenoj sudbini nastavlja priču njen suprug Stanoje.
- U Vranju su je otvorili i zatvorili, rekli su nam da je u pitanju rak bubrega i da šansi za izlečenje nema. Savet je bio da je vratimo u selo, a najjače injekcije protiv bolova da prima u susednom selu Vlasu - navodi Stanoje.


Vratili su se u selo, a Slobodanka je od prijatelja, starijih ljudi dobila savet da pije čaj koji se prenosi s kolena na koleno, a koji služi za jačanje organizma.
- Moji su mi rekli da je dorađena operacija i da sada treba da se oporavim, da ležim što više. Pristala sam da pijem čaj i rekla da nikakvu injekciju neću da primim. Odmah sam krenula sa čajem i posle desetak dana primetila boljitak. Bila sam kost i koža, a tad mi se prijelo i naterala sam mog Stanoju da mi pristavi malo toplog mleka sa nadrobljenim hlebom. Pojela sam to i nisam osećala nikakve smetnje - kaže Slobodanka.

Pritisak kao u devojke

Laborant Novica Cvetković iz Zdravstvene ambulante Vlase redovno posećuje Slobodanku i proverava krvni pritisak i šećer.

 

Novica Cvetković i Slobodanka
 

Meri joj pritisak, pruža joj ruku, ljubi je i viče: "Da si nam živa 100 i više godina, pritisak je kao u devojke, 140 sa 80."

- Čaj se pravi od trave lišavke, koja raste oko izvora ili kladenaca, pored čiste vode. Potom se nabere trava burjam, tako mi zovemo jednu vrstu paprati koja je otrovna i ima crne bobica kao plod. Od burjama se koristi koren. To se skuva, procedi i pije svaki dan po 50 ml. Pijem taj čaj i sada. Oporavila sam se posle 20-ak dana, sećam se pitali su iz Zdravstvene ambulante u Vlasu kako sam, treba li nešto. Oni su mislili da su mi došli poslednji dani, a kad su saznali da te zime jedem suvo meso i pržu, prestali su da zovu - priča Slobodanka.


Kaže da sve jede, naravno pomalo, voli ljute papričice, mleko, sir, meso, pasulj, ma, baš sve.


- Pošto nisam znala od čega su mi napisali da ću da umrem, čim sam se oporavila dobila sam veliku želju za životom. Stanoje mi je u svemu ugađao, a imala sam zašto da živim. Smisao života sam našla u radu. Radujem se kravama kada ih ujutru obiđem i pomuzem, porazgovaram sa njima, kad dođe tele radujem se kao dete, volim i svinjče koje čuvam, potom imamo kokoške, svako snešeno jaje mi pričinjava radost - priča Slobodanka.


Na rastanku pozdravlja nas rečima: "Bubreg radi 200 na sat!"

Sutra - U kandžama farmaceutske mafije (3): Moždani udar od zelene kafe

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 06.05.2013. 13:13
Neko bi rekao da je logicno da ukoliko je covek deo prirode, onda i lek za njegove bolesti mora da bude u prirodi.
Ponedeljak 06.05.2013. 13:11
Farmaceutska mafija je vice-sampion novog svetskog poretka. Ona je korporativni surogat naftaskih lobija koje drze svi znamo ko. Kao sto nafta tera auto sa jedne strane a sa druge truje celu planetu, tako i pilula sa jedne strane (ponekad) leci a sa druge (uvek) ubija. Ovaj lobi jakim zabranama (kao npr zabranom proizvodnje konoplje, beskonacnog izvora goriva i prirodnih lekova) ali i jakom globalnom propagandom, ne dozvoljava druge vidove lecenja. Naziva ih 'alternativnim' iako su lecili svet hiljadama godina pre industrijske revolucije. Ta doba naziva mracnim dobom farmacije iako su poznati istorijski podaci da su anticki narodi poput drevnih Egipcana sve bolesti uspesno lecili biljkama.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online