Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 27.04.2013.
12:01
D. Dekić - Vesti A

Euleks blokira povratak Srba

Krivične prijave tužilaca Euleksa protiv 17 Srba iz Đakovice zbog navodne umešanosti u ratne zločine u selu Meja počinjene na jučerašnji dan pre 14 godina, među kosovskim Srbima su protumačene kao scenario zastrašivanja Srba koji nameravaju da se vrate na svoja ognjišta.

Spas našle u manastiru: Jedine Srpskinje u Đakovici
 

Euleks je saopštio da je pokrenuta zvanična istraga protiv 20-ak osumnjičenih za zločine iz aprila 1999. na teritoriji opštine Đakovica i ubistva 372 osobe čija su tela većinom nađena u masovnoj grobnici u Batajnici, kod Beograda. Tužioci su, navodi Euleks, identifikovali lica koja bi se mogla teretiti za zločine protiv civilnog stanovništva.
Koordinator opštine Đakovica Đokica Stanojević, međutim, tvrdi da su te krivične prijave podnete kako bi se Srbi zastrašili i sprečio njihov povratak na Kosovo i Metohiju.

U Đakovici samo šest starica

U Đakovici je pre rata živelo, prema crkvenim podacima 12.500 Srba koji su prognani posle potpisivanja Kumanovskog sporazuma 1999. godine. Danas ih je svega šest i to starijih žena Srpkinja koje su dom našle u dvorištu Crkve Uspenja Presvete Bogorodice.

- Ovaj trenutak je izabran, jer bi problem izgnanih trebalo uskoro da se nađe na dnevnom redu tehničkog dijaloga u Briselu - kaže Stanojević i ističe da do sada nije pokrenuta nikakva istraga protiv onih koji su počinili zločin nad Srbima iz Đakovice.


Mogućnost zastrašivanja potencijalnih povratnika, na ovaj i druge načine ne isključuje ni Ranđel Nojkić, jedan od političkih predstavnika Srba južno od Ibra. On ukazuje na slučajeve pokušaja stvaranja straha kod Srba koji su se vratili u sela Žač kod Istoka i Dršnik kod Kline, pa tako i svih koji su spremni da se u okviru programa povratka ponovo nastane u mestima odakle su.

Ranđel Nojkić

- Ne mogu da komentarišem optužnice, jer nisam upoznat sa tim slučajem. Smatram da bi ovakve probleme mogao da reši sporazum Beograda i Prištine i da se ne dešava da Tužilaštvo u Prištini podiže tek tako optužnice, da bi se kasnije ispostavilo da su ljudi nevini provodili godinu i više dana u istražnom zatvoru, a da im to čak nije ni nadoknađeno - rekao je Nojkić.

On veruje da bi upravo srpski oficir za vezu u Prištini mogao da bude taj koji će sprečavati da se napamet prstom pokazuje na nevine kao na ratne zločince.

Vekarić: Radimo na slučaju

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić potvrdio je za naš list da je srpsko Tužilaštvo upoznato sa ovim predmetom i da na njemu radi zajedno sa Euleksom, sa kojim, kako je rekao, imaju odličnu saradnju. Dodao je da taj slučaj još uvek nije u fazi u kojoj bi Tužilaštvo moglo da o njemu obavesti javnost.
Vekarić istakao i sjajnu saradnju srpskog Tužilaštva sa kanadskim tužiocem Džonatanom Ratelom na slučaju klinike Medikus, odnosno trgovine organima.

POVEZANE VESTI

Subota 27.04.2013. 12:27
U Hrvatskoj srbe na vrbe u Bosni srbe na kolac a na Kosovu srbe u Eulex zatvore.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online