Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Petak 26.04.2013.
12:33
J. L. Petković - Vesti A

Beograd priznao nezavisno Kosovo

Sporazumom u Briselu, Srbija je priznala nezavisnost Kosova, što će najbolje pokazati implementacija, kaže u razgovoru za "Vesti" lider Srpskog pokreta otpora Momčilo Trajković, koji nadu vidi u inicijativi Srba sa severa Kosova za ujedinjenje i stvaranje Skupštine AP KiM.

Momčilo Trajković
 

Smatrate da je u Briselu de fakto i de jure priznata nezavisnost Kosova?

- Činjenica da su sva rešenja koja su predviđena briselskim sporazumom u okvirima nezavisne države Kosovo, dakle, u okviru Ustava Kosova. Da sam u pravu pokazaće implementacija ovog Sporazuma.

Šta je Srbija zapravo potpisala u Briselu?


- Srbija se odrekla svojih institucija na KiM, Srbi sa severa Kosova postaju građani nezavisne Republike Kosovo i njihov će se život odvijati u skladu sa Ustavom Kosova. To znači da Srbi sa severa moraju uzeti državljanstvo Kosova, ličnu kartu, pasoš, vozačku i saobraćajnu dozvolu, da dinar nestaje iz platnog prometa Kosova, diplome će biti sa amblemima Repubilke Kosovo... Srbija će biti prisutna na Kosovu samo kroz svoj Ustavni zakon, kojim će preneti svoja ovlašćenja (kakva ironija) na institucije nezavisne Republike Kosova.

I šta se dobija tim Zakonom?

Teško do cilja sa ovakvim vlastima


Koliko Srbi mimo Beograda mogu ostvariti svoje cviljeve?


- Tačno je da će to biti izuzetno teško, pogotovo sa ovakvim vlastima u Beogradu. Po prvi put u istoriji interesi Beograda i Srba sa Kosova i Metohije su suprotstavljeni. Predaja Kosova i Metohije ne može biti interes Srbije i srpskog naroda.

- Oni se nadaju da, ukoliko stvari ne idu kako treba, moći da povuku taj Zakon, ali nisu nisu svesni da će u međuvremenu Tači i međunarodni faktor stvoriti novu političku elitu među Srbima koji će upravljati u ime Srba i koji će biti žestoki protivnici srpske politike. Takva vazalska srpska politička elita, tzv. Tačijevi Srbi, već je stvorena južno od Ibra, i njih više niko neće skinuti sa grbače kosovskometohijskih Srba. A izbori, taj instrument će vešto iskoristiti tvorci takve politike da "Srbi sa albanskim mozgom" dobiju i legalitet i legitimitet.


Podržavate li inicijativu Srba sa severa KiM. Da li je moguće time sprečiti implementaciju?

- Deklaracija Sabora je istorijski dokument kojim su Srbi na KiM izrazili duboko neslaganje sa politikom vlasti u Beogradu koja ih je obmanula. Ironija je da su izdaju učinili oni koji su dobili najveću podršku na KiM na izborima, a da je njihova predizborna platforma o Kosovu bila sasvim suprotna od onoga što sada čine. Siguran sam da će inicijativa sa severa, ako se realizuje poremetiti implementaciju, ali i uticati na političke procese u Srbiji. Odnosno u Srbiji će na osnovu ukradene platforme od DS i LDP, lažnim evropejstvom, naizgled ojačati SNS i SPS, snage koje su najodgovornije za naša višedecenijska stradanja i dovođenja Srbije na rub propasti. Međutim, smatram da to neće biti dugoročno. Uskoro će morati da polaži ispit pred narodom. Na izborima ili na referendumu, svejedno je. 

POVEZANE VESTI

Petak 26.04.2013. 12:44
Gospodine Trajkovicu, recite nam o rentiranju objekata strancima koji su u vlasnistvu Rade Trajkovic u visini od nekoliko hiljada eura?
Petak 26.04.2013. 14:48
Samo da se zna ko su izdajnici !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! СНС-а, СПС-а, УРС-а, ДС-а, ЛП-а и ДХСС-а, ПУПС-а и СПО-а i nikad na izborima ne birajte clanove ovih stranaka
Petak 26.04.2013. 14:34
Mogu samo da savetujem Srbe sa Kosova da ne slusaju vlast u Srbiji.Trazite vasa prava sami, preko medjunarodnih institucija, ako ne zelite da pravnim nasiljem vremenom postanete Albanci.To ne bi bio prvi slucaj u istoriji srpskog naroda.Na taj nacin je nastalo nekoliko naroda na Balkanu.(Crnogorci, Muslimani, veliki deo Hrvata...)
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online