Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 24.04.2013.
12:05

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Država čeka da zločin zastari

Prošlo je dosta godina, a državne institucije su i dalje neme. Sete se onoga što se desilo samo na godišnjicu. Ljuta sam i tužna što su nas svi ovako ostavili, jer se jedino roditelji bore za prava svoje poginule dece. Ostali ćute, na današnji dan izdaju neko saopštenje, eventualno obiđu grobove i dođu da se slikaju za novine i televizije, kaže Žanka Stojanović, majka koja je izgubila sina Nebojšu u NATO bombardovanju zgrade RTS-a pre četrnaest godina.

U noći 23. aprila 1999. u 2 sata i šest minuta poginulo je 16 radnika te medijske kuće.


Da li je došlo do nekog pomaka u rasvetljavanju odgovornih za tragediju koja se desila?

- Na groblju sam, i ne znam šta bih rekla. Ovo je borba samo porodica, jer vlade, sudovi i ostale institucije ne preduzimaju ništa.

Iz novinarskih udruženja poručuju da su podržali inicijativu predstavnika državnih organa koji su formirali komisiju da bi dali javni odgovor u vezi sa zahtevom za proširenje optužnice?

- Otkud novinarskim udruženjima uopšte hrabrosti da se oglase?! Sve ovo mi je previše mučno.

Da li su vas kontaktirali iz UNS-a i NUNS-a?

- Ne. Čitam u novinama šta su izjavili, i ne mogu da verujem. Prave se nešto pametni. Sa ljudima iz ovih udruženja, poslednji put sam se čula pre dve godine. Zato sam i zapanjena, jer čitam da su oni kao nešto podržali. Porodice jedino znaju kakav je osećaj. Da se sami nismo izborili, ni onaj Milanović ne bi bio optužen.

Jel' ta komisija uopšte formirana?

- Jeste, jedini koji se javio je Veran Matić, i kazao da ne može da veruje da se tek sada prikupljaju dokazi i da do sada niko nije reagovao. Sad bi ta komisija trebalo da prikuplja dokumentaciju iz drugih izvora kako bismo mogli da pronađemo osnov za neko dodatno krivično gonjenje.

Da li je tačno da će naredne godine nastupiti zastarelost ovog slučaja?

- Da, ako se želi krivično gonjenje.

U više navrata od Republičkog javnog tužilaštva tražili ste da se procesuiraju odgovorni, pa i nekadašnji Vrhovni savet odbrane?

- Rekoh vam da ništa ne čuju i ne govore. Uradila sam to u moje i ime ostalih roditelja koji su izgubili svoju decu. Porodice su usamljene u ovoj borbi.

Robijao samo Milanović


Za smrt 16 radnika RTS do sada je proglašen krivim i osuđen na 10 godina zatvora samo bivši direktor ove medijske kuće Dragoljub Milanović. Sud je utvrdio da nije poštovao naređenje tadašnje savezne vlade i ljude i tehniku izmestio iz objekata RTS-a u Aberdarevoj i u Hilandarskoj ulici. Od 2002. do 2012. bio je u zatvoru, ali pre četiri godine porodice žrtava podnele su zahtev za proširenje optužnice, ali o tom zahtevu do sada se nije postupalo.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online