Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 23.04.2013.
12:01
B. Božin - Vesti A

Prava životinja kao moda (3): Tužbe i za pecaroše

Nebrojeni su primeri šta su sve zaštitnici životinja spremni da urade kako bi odbranili prava ugroženih vrsta. Mnoge ovakve akcije su opravdane kao akcije ometanja japanskih kitolovaca u lovu. Neke, pak, izazivaju samo podsmeh, poput uzbune zbog toga što je američki predsednik Barak Obama pred TV kamerama ubio muvu, ili najnoviji zahtev nemačkih aktivista da svetski poznato piće jegermajster (što u prevodu znači "majstor za lov") treba da promeni ime jer glorifikuje lov.


Foto: Ilustracija
 

Nekima ni ovakve apsurdne aktivnosti nisu dovoljne, pa je u poslednje vreme primećena pojava militantnih aktivista, koji u borbi za prava životinja ne biraju sredstva i ugrožavaju imovinu i živote drugih ljudi, ne štedeći pri tom ni sebe.

Los u avionu

Mnogi bizarni zakoni u svetu odnose se na životinje. Tako je na Aljasci zabranjeno gledati losa kroz prozora aviona, a takođe se smatra prestupom istu životinju baciti iz aviona ili opijati alkoholnim pićima. Na Aljasci je dozvoljeno loviti medvede, ali nije ih dozvoljeno buditi radi fotografisanja! U Džordžiji kokoški preti stroga kazna ako pređe put. U Kanzasu se ne sme se ubiti zec iz čamca na motorni pogon, a u Masačusetsu je ilegalno plašiti golubove. . U Francuskoj je zabranjeno prasićima davati ime Napoleon.

Tako je 19-godišnja Amerikanka iz Virdžnije, koja se doskora zvala Dženifer Tornburg, a sada je u znak protesta što je na školskom času morala da secira krilo kokoške, promenila ime i zove se isto kao i internet stranica na kojoj se jedna organizacija protivi ovakvom vidu nastave - CotoutDissection.com. Ovo ime nalazi se u svim njenim zvaničnim dokumentima, a njen otac je izjavio da nikako ne može da se navikne na njega i da kćerku još zove Dženifer.

Posebno agresivna u svojim kampanjama je organizacija PETA, koja se proslavila time što su za njenu kampanju protiv izrade bundi od prirodnog krzna pod parolom "Bolje gola nego u krznu" pozirale mnoge velike zvezde iz oblasti mode, filma i muzike.

Povremeno članovi PETE uzimaju na nišan one koji se ne ponašaju po njihovim standardima, kao što je to upravo ovih dana slučaj sa manekenkom Kejt Apton, koju su mnogi napali jer se u serijalu fotografija za novi primerak "Harpers bazara" slikala sa mladuncima divljih životinja. PETA je optužila da mladunci treba da budu sa svojim roditeljima, a ne da služe kao modni rekviziti.

Partnerka ovca

Bundestag je tek pre pet meseci izglasao zakon kojim se u Nemačkoj zabranjuje polni odnos sa životinjom. Za osobe koje bi prisilile živitinju na "radnje protivprirodne vrste" predviđena je kazna do 25.000 evra. Seksualni odnos sa životinjama zabranjen je u mnogim evropskim zemljama. U Velikoj Britaniji je zakon promenjen 2003. godine, kada je maksimalna kazna doživotnog zatvora smanjena na dve godine. U Francuskoj se zoofilija kažnjava sa dve godine zatvora i 30.000 evra globe, a u Švajcarskoj kazna može da ide i do tri godine zatvora.


Nemačkih zoofila ima oko 10.000 i imaju svoje Udruženje za zaštitu prava zoofila. Oni su najavili su da će podneti žalbu Ustavnom sudu. Predsednik ovog udruženja Mihael Kiok izjavio je da zoofili shvataju životinje kao partnere, ne prisiljavaju ih ni na šta i da je životinje lakše razumeti nego žene.

Radikalni vegetarijanci, takozvani vegani, već izlaze iz okvira zakonskih normi. Tako su maskirani simpatizeri grupacije koja se naziva Front za oslobađanje životinja (Animal Liberation Front) pre dve godine u Brandenburgu izvršili prepad na farmu nercova, jedne vrste lasice od čijeg se krzna prave skupocene bunde, oslobodivši hiljade primeraka ove životinje. Gladne lasice su potom pojele svu pernatu živinu seljacima na okolnim farmama. U Viceu su radikalni aktivisti pokušali da spreče izgradnju klanice, a u mestu Šprece su zapalili štalu u kojoj je trebalo da se krene sa uzgojem kokošaka. Vlasnici štale, članovi porodice Ajkhof koja se preko 200 godina bavi tim poslom, gledali su kako gori njihova kompletna investicija - koja nije bila ni osigurana.


Prava životinja inače su strogo regulisana zakonskim odredbama Evropske unije. Tako je upravo protekle nedelje doneta odluka kojom se od početka 2015. godine na čitavoj teritoriji Unije zabranjuje upotreba kozmetičkih sredstava čije je dejstvo testirano na životinjama.

Dok je za zaštitnike životinja to velika pobeda, predstavnici industrije žale se na ovu odluku. Aksel Šuh iz službe za informisanje dermatološke klinike IVDK upozorava da će u prodaju morati da se puštaju proizvodi koji imaju u sebi supstance "za koje ne može sa sigurnošću da se kaže da li škode nekom tipu kože ili ne, a osim toga, biće jako teško raditi na novim proizvodima". Za ispitivanja kancerogenosti neke supstance, koja se rade na životinjama, ne postoji alternativna metoda.


- EU je upravo na čitavoj svojoj teritoriji u velikom stilu pokrenula postupak eksperimentisanja nad ljudima - izjavio je Šuh, koji nove propise poredi sa avio-industrijom. - To je kao kad bi dozvolili da se testira da li jedan avion može da poleti, ali ne i da li bez rizika ponovo može da se vrati na zemlju.


Nemački zakoni inače u velikom obimu štite prava životinja, zabranjuju bezrazložno ubijanje životinja, njihovo mučenje i povređivanje. Jedino ostaje pitanje kriterijuma, koji nisu baš najjasnije definisani. Možda će u povlačenju jasnih granica oko toga šta znači "bezrazložno ubijanje" konačnu ocenu dati sud, jer su članovi PETE tužili više ribarskih udruženja - jer su lovili ribu.
 

KRAJ

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online