Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 21.04.2013.
12:01
S. M. Tomić - Vesti A

Prava životinja kao moda (1): Šimpanza u parlamentu ili dresura čoveka

Sove ušare su u Kikindi od januara ove godine zaštićene od uznemiravanja. Kazna za onog ko na bilo koji način ugrozi njihov mir je od 2.500 dinara (22 evra) do 9.000 evra. Jedan Kikinđanin je javno upitao opštinsku vlast: "Izvinite, a kako se uznemirava sova?" Od 2008. u Švajcarskoj su mogle da odahnu zlatne ribice, jer vlasniku zakon zabranjuje da se ribice reši bacanjem u klozetsku šolju ako je pre toga ne onesvesti!?

Foto: Ilustracija
 

Takođe, da bi neko držao psa, mora prvo da prođe obaveznu obuku, koju drže diplomirani treneri za "dresiranje" vlasnika! U Beču je nedavno podignut tunel za žabe, jer su vodozemci izloženi opasnosti od sigurne smrti na ulici. U Beču ima već nekoliko tunela koji omoćuvaju životinjama da ne moraju preko ulice.

Pilići i logoraši

 

U Švajcarskoj zakon o životinjama ima 160 strana i propisuje da se društvene životinjice ne mogu držati same. Mesna industrija se u Americi upoređuje sa holokaustom. Peta je u jednoj kampanji slike zatvorenika iz konclogora stavila pored fotografija pilića. Tražili su da se sladoled umesto od kravljeg pravi od mleka dojilja. A saosećajnost sa najnižim slojevima pokazali su kada su bunde, koje su im poklonile "osvešćene" žene, podelili skitnicama i Iračanima uz objašnjenje da je poslednji odbrojani dan krznu onaj kada počnu da ga nose beskućnici i skitnice.

"Od tih tunela profitiraju i druge vrste životinja kao što su jež, gmizavci ili sitni sisari", kaže odbornica za pitanja životne sredine Uli Sima. Čovečanstvo je u 21. veku toliko obuzeto pravima životinjama da je nastala čitava ideologija koja ima svoje teoretičare, ali i teroriste, koji naoružani napadaju farme, lovačka društva, naučne laboratorije..


* U Nemačkoj životinjama prava garnatuje Ustav, u Holandiji imaju svoja dva predstavnika u parlamentu (Stranka za životinje). U španskom parlamentu podržana je rezolucija za donošenje zakona da čovekoliki majmuni dobiju ljudska prava. Gorile, orangutani, bonobo majmuni i šimpanze dobili bi status ljudi! U Austriji se vodio sudski proces da se jednoj šimpanzi dodeli status osobe, da bi mogla da dobije izdržavaoca. Sud je odbio takav predlog, a grupe za zaštitu životinja su preselile slučaj na Evropski sud za ljudska prava. U Švajcarskoj je pak predloženo da životinje dobiju svog pravobranioca.


* Da čovek ne zna kako bi se odnosio prema životinji doprinela je civilizacija. Nekada je životinja bila izvor hrane ili pomagač u radu, a lovac koji ulovi jelena bio je dužan da mu zahvali što će prehraniti njegovu porodicu. U srednjem veku životinje nisu imale prava, ali su imale odgovornost, pa su se 1555. u jednom francuskom gradiću pacovi našli na optuženičkoj klupi jer su pojeli godišnju zalihu ječma. Godine 1474. u Bazelu u Švajcarskoj javno su spalili petla jer je sneo jaje, što je sud smatrao suprotnim njegovoj prirodi. U trećem slučaju su svinje, koje su optužene da su ubile i pojele čoveka, strpane u zatvor pre javnog pogubljenja.


* Po hrišćanskom verovanju, životinje ne odlaze u raj, ni pakao, jer ne poznaju greh niti ga čine. Kada je Gospod stvarao svet, samo je čoveka stvorio po svome obličju i udahnuo svoj duh u njega, a sve ostalo je u službi čoveka. Životinje imaju dušu, ali ne i duh. Njihova duša ne prelazi granice materijalnog, dok je ljudska duša duhovna. Teorija evolucije, pak, kaže da je čovek nastao od majmuna, što ljudski duh dovodi u veliko pitanje. Moderni zapadni čovek koji je često vaspitavan na oba izvora pobrkao je veru i biologiju, pa primenjuje svašta pomalo. Tako su životinje u modernom svetu dobile svoju odeću, frizure, pa čak i groblja, gde psima i mačkama - pale sveće.


* Aktivisti za prava životinja tvrde da status pravne osobe imaju korporacije, pa prema tome i pravo na vlasništvo, pravo da tuže, pravo i na slobodu govora... Ljubitelji životinja se pitaju kako je moguće da tvorevine koje ne osećaju bol imaju bar neka prava, dok se životinjama sve uskraćuje. Zastupnici drugačijeg mišljenja, pak, tvrde da uz prava idu i dužnosti i obaveze, pa onaj ko ima pravo da tuži, isto tako može biti i tužen. Ako svinja dobije pravo na slobodu govora, onda ista svinja, ako pojede čoveka, mora na robiju ili električnu stolicu. Naučnici daju praktične argumente, kao neurolog Kolin Blekmor koji smatra da bi se davanjem prava životinjama izgubila mogućnost da se pronađu lekovi za rak, hepatitis, Alćajmerovu bolest...


* Jedan od najpoznatijih ideologa prava za životinje je bioetičar Piter Singer, profesor na univerzitetima u Prinstonu i Melburnu. On je jedan od utemeljivača savremene ,"etike životinja" i tvrdi da se moralni napredak nekog društva može proceniti po tome kako ono postupa sa svojim najslabijim članovima. Pri tom, Singer pod najslabijim članovima društva ne podrazumeva marginalizovane ljude, invalide, bolesne, beskućnike ili urođenička plemena koje korporacije širom sveta iskorišćavaju za robovski rad. On na mala vrata uvodi životinje u članove ljudskog društva tvrdeći da je "borba za oslobođenje životinja od ugnjetavanja moralna kampanja slična borbi za okončanje ljudskog ropstva" iako je čovečanstvo i dan-danas duboko ogrezlo u ropstvu.


* Neke životinje imaju neku vrstu kulture i društvenog života, recimo delfini i majmuni, ali životinje nemaju konceptualnu inteligenciju, one ne mogu da barataju apstraktnim pojmovima kao što su pravo i pravda ili ljubav, ne znaju šta su moral i greh, nemaju svesnu volju, samosvest. Za čoveka bez morala kažemo da je zver, jer se rukovodi samo svojim nagonima. Kada je lav Kus Kus u Kaliforniji rastrgnuo prošlog meseca svoju čuvarku koja ga je hranila šest meseci, on je sledio svoje nagone. Čuvarka je bila primamljiv ručak. Da je kojim slučajem ovaj lav dobio status osobe, da li bi otac nesrećne devojke mogao da tuži lava za duševnu bol? Ili njegovog gazdu? Da li ćemo doći u drugu ekstremnu situaciju da šizofreničar s oduzetom poslovnom sposobnošću dobije manja prava od šimpanze u Španiji.

Sutra - Prava životinja kao moda (2): Dabogda ubio bubamaru

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online