Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
14
Četvrtak 04.04.2013.
12:03
Đ. Barović, D. Đorđević - Vesti A

Na jugu novi spomenik teroristima

U selu Oraovica kod Preševa 15. maja svečano će biti obeležen završetak grubih radova Memorijalnog kompleksa pripadnicima OVPMB koji će se prostirati na čak 3.000 kvadratnih metara.

Posle spomenika u Preševu (na slici) teroristi hoće da dižu spomenik u Oraovici
 

Reč je o spomeniku visokom čak 16 metara, grobnici za osmoricu pripadnika rasformirane takozvane Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca (OVPMB) koji su poginuli u obračunu sa srpskim snagama 2001. godine, ali i velikim betonskim podijumom za smeštaj učesnika raznih programa, te staze i zelene površine.


Predsednik Mesne zajednice Oraovica, Farij Azizi, kaže da je reč o kompleksu koji se gradi na jednoj zaravni iznad ovog sela, na zemlji koju su poklonili sami meštani.


- Na ovom mestu, svake godine 15. maja obeležava se godišnjica najveće bitke vođene na jugu Srbije. Kamen temeljac su početkom novembra prošle godine postavili predsednik opštine i predsednik skupštine opštine Preševo, a posle malog zastoja, ovih dana počinje druga faza izgradnje. Trebalo bi sledeće godine da sve bude završeno - kaže Azizi i dodaje da će kompletan posao koštati više od 100.000 evra.
 

Američki ambasador na jugu Srbije

"Vesti" u sredu nisu mogle da dobiju komentar predsednika Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa Zorana Stankovića, mada se on nalazi na jugu Srbije, ali drugim povodom.
Naime, sa američkim ambasadorom Majklom Kirbijem posetio je niz privatnih preduzeća koja su pokrenuta zahvaljujući novcu Američke agencije za međunarodni razvoj.

- Novac su ozbezbedili građani, privatni biznismeni, ali i Albanci iz dijaspore. Mi para imamo - kaže Azizi.


Srbi iz Preševa ovu gradnju ipak doživljavaju kao otvorenu provokaciju.


- Za nas je pravljenje memorijalnog kompleksa poginulim pripadnicima OVPMB potpuno neprihvatljivo. Spomenici se grade ili da bi podržali državu ili da bi je negirali. Plašim se da je ovo poruka Albanaca da Srbiju ne vide kao svoju državu što je za nas apsolutno neprihvatljivo - kaže predsednik Opštinskog odbora SPS-a Preševo Dragoljub Filipović.


On dodaje i da je čudno da Albanci veličaju 15. maj kao jednu od "najvećih bitaka OVPMB", kada tog dana u Oraovici nije ispaljen ni metak.


- U Oraovici se te 2001. godine zaista nalazio veliki broj pripadnika OVPMB, ali od 12. do 15. maja nije bilo nikakvih borbi, već su vođeni pregovori u koje su tada bili uključeni i zvaničnici Evropske unije. Pripadnici OVPMB su pristali da predaju oružje i sve je završeno mirno, kako i treba - ističe Filipović. On dodaje da potenciranje na izgradnji spomenika ili memorijalnog kompleksa poginulim pripadnicima OVPMB stvara velilku dozu nesigurnosti u srpskoj zajednici.


- Zar to nije poruka da Albanci na jugu Srbije nemaju nikakvih prava, ali ni mogućnosti da poboljšaju svoj život. Pa i te 2001. godine, kao i danas oni su imali predsednika opštine i istovetno učestvovali u lokalnoj vlasti - kaže Filipović.


Da podsetimo, sredinom januara, srpska Žandarmerija je ispred opštine Preševo uklonila spomenik poginulim pripadnicima OVPMB, a vlasti u Beogradu su tada najavile da neće tolerisati slične provokacije.
 

Musliju: Mogući novi sukobi

Predsednik Pokreta za demokratski progres Jonuz Musliju ocenio je da bi na jugu Srbije moglo da dođe do novih oružanih sukoba ukoliko se "ponove proterivanja i ubistva Albanaca".
Musliju tvrdi da su njegovi sunarodnici s tog područja
"najdiskriminisaniji Albanci u Evropi", zbog čega zamera čelnicima samoproklamovanog Kosova.
- Više puta smo tražili da budemo deo dijaloga Beograda i Prištine, jer ako se govori o Kosovu i severu Kosova, zašto se onda ne govori i o Preševskoj dolini - upitao je Musliju optužujući i Albaniju zašto nije bila "dovoljno angažovana".

 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 04.04.2013. 12:16
Унапред причају да очекују сукобе а дижу споменик? Нас би запад кренуо да бомбардује одмах када би покушали овако нешто... Свако ко крене нас да провоцира је Америци и Европи добар :) Решио запад да ископа злато и лигнит и нема нам спаса, иду са ових простора тек кад изваде све... А ови брђани шиптари пецкају само, имају леђа запада баш због руде иначе би били мањи од маковог зрна... Јбг ми са јуначким српским срцем можемо да се боримо против 10 земаља у исто време али против 50 већ не можемо сами.
Četvrtak 04.04.2013. 12:19
bice novog uklanjanja ovaj put explozivom
Četvrtak 04.04.2013. 12:31
У пчињском округу где чине већину становништва шиптари има споменика подигнутим терористима на сваком кораку и држава поводом тога не предузима ништа тако да ће и овај случај бити заборављен брзо, споменик у прешеву су морали да склоне јер је подигнут у центру града, да се није народ побунио неби ни њега уклонили !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online