Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 11.03.2013.
01:06
B. Đokić - Vesti A

Atentat na Zorana Đinđića (2): Hrvatu pakovali ubistvo premijera

Ključni momenat u razbijanju zavere oko atentata na premijera Zorana Đinđića bilo je objavljivanje fotografija pripadnika zemunskog klana na televiziji. Tako kažu Boro Banjac i Mile Novaković, policijski načelnici koji su vodili istragu ubistva premijera i koji su razotkrili, a potom i pohapsili članove zemunskog klana i Jedinice za specijalne operacije, čiji je plan bio da za zločin okrive Hrvatsku.

Hteo da ispadne heroj: Milorad Ulemek Legija

- Da smo samo dan zakasnili s objavljivanjem fotografija zemunaca, možda bi se stvar okrenula u potpuno drugom pravcu i ko zna šta bi bilo. Milorad Ulemek Legija i Dušan Spasojević Šiptar su planirali preuzimanje vlasti. Možda bi se sutradan po atentatu pojavio neko ko bi "rešio" slučaj i znao ko je ubio Đinđića - kažu njih dvojica.

 

Iz saslušanja uhapšenih učesnika atentata kasnije se otkrilo da je plan Legije bio da krivicu skrene na drugu stranu - na Hrvatsku.


- Pre atentata doveli su čoveka iz Hrvatske, u pitanju je kriminalac Ivan - Ico Mateković. Njega su sačekali na prelazu Batrovci, a čim je prašao granicu, na parkingu ga je čekao Legija u službenim kolima. Doveli su ga u Beograd i odveli u streljanu na Topčideru - odakle su prethodno sve isterali - da gađa iz puške. Pretpostavljamo da je on doveden da se okrivi za ubistvo - kaže Banjac.


Mateković je proveo dan u Beogradu, a onda odveden u Bačku Palanku, gde je spavao u hotelu.

Mateković vežbao u streljani: Boro Banjac

- Čim je ubijen Đinđić, počela je da se pušta priča, a i do nas je došla informacija, kako je tu bio neki čovek iz Hrvatske, da je "upucavao pušku" i da je to ubica. Plan je pretpostavljamo da ubrzo po ubistvu Legija izađe u javnost, kaže kako je rešio ubistvo i plasira priču da je taj Hrvat ubio premijera i tu bi bio kraj priče. Legija bi ispao heroj, a on i Spasojević bi preuzeli vlast. To je propalo, pa je Legija Matekovića posle pustio da se vrati u Hrvatsku - dodaje Banjac.


Kako dodaju naši sagovovrnici, ovaj scenarijo sprečen je upravo objavljivanjem fotografija zemunaca. Fotografije koje su izašle u javnost samo nekoliko sati po ubistvu zbunile su mnoge, postavljajući pitanje kako je policija tako brzo zna ko su atentatori.

Nesuđeni "atentator" Ivan - Ico Mateković

- Nismo mi sa sigurnošću znali da su zemunci ubice. Išli smo na blef. Oni su bili jedina moguća opcija jer niko drugi nije imao toliko snage, para i interesa da ubije premijera. Ne treba zaboraviti da je Ljubiša Buha Čume samo tri dana ranije potpisao svoju izjavu kojom ih je teretio za ubistva i otmice.

- Mi smo već obrađivali zemunce, tako da smo imali njihove fotografije. Od 10 objavljenih slika, ni za jedno ime nismo pogrešili, svi su učestvovali. Na kraju krajeva, i da se pokazalo da nisu ubice, mi smo imali za njih optužbe za toliko otmica i ubistava, da su svakako trebali ići u zatvor. Da smo odmah znali ko su sve ubice, na poternicu bi onda stavili i ljude iz JSO, BIA i policije, za koje se kasnije dokazalo da su učestvovali u atentatu - kaže Novaković.
 

Čume ispričao sve o klanu

Tri dana pred atentat Ljubiša Buha Čume, bivši partner Legije i Šiptara, dao je izjavu u Bratislavi specijalnom tužiocu Jovanu Prijiću, sa kojim su bili Novaković i Rodobljub Milović, sadašnji načelnik Uprave kriminalističke policije MUP Srbije.
- Čumeta su prethodno pokušali da diskredituju zemunci i Legija tako što su oružje i drogu koju su odneli iz Policijske stanice Stari Grad 5. oktobra postavili u Čumetov tržni centar Kotobanja u Surčinu. Onda su njihovi ljudi iz policije kao našli taj plen. Kad je to video, Čume preko Vladimira - Bebe Popovića počinje da zove novinare, sve žive i počinje priču da je Legija vrhunac celog tog kriminala u Srbiji - kaže Novaković.

 


Zloupotreba JSO

Milorad Ulemek Legija je pred atentat vršio pritisak na pripadnike Jedinice za specijalne operacije pričama da će premijer Zoran Đinđić sve da ih preda Haškom tribunalu.
- Prilikom pobune JSO 2001. godine, zbog hapšenja braće Banović, postavljen je i tajni uslov da se prekine protest ako se članovi zemunskog klana puste iz pritvora u Centralnom zatvoru, u kome su bili zbog otmice Miroslava Miškovića - kaže Novaković.

Sutra: Atentat na Zorana Đinđića (3): Šiptara i Kuma izdao rođak

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 11.03.2013. 08:07
Ово је још један покушај да се слуди српска јавност. Једино је јасно да за убиство пок.Ђинђића у затвору лежи човек који то није учинио. Светска јавност нам се чак смеје као и нашем правосуђу због ове пресуде која је како је рекла Ната Месаровић ''добијена'' као и због других пресуда наврат-нанос донетих, па и због реформе која је уништила правосуђе. Тежак и дуг пут ће бити до стварања правосуђа Србије по некој мери правде и законитости.
Ponedeljak 11.03.2013. 08:06
e ovaj stvarno vređa intelegenciju naroda..........
Ponedeljak 11.03.2013. 23:18
Možda bi se sutradan po atentatu pojavio neko ko bi "rešio" slučaj i znao ko je ubio Đinđića - kažu njih dvojica. значи , ви сте га упаковали њима пре него су они упаковали вама, са 10година раздаљине видимо веома добро ко је имао велике користи и и ко се овајдио (обогатио) од тог убиства ,србија је уништена и само што није претворена у пустару ... ЗАКЛЕТВА ЉУДИ ЗАКЛЕТВА ОНАЈ КО НИЈЕ БИО У ВОЈСЦИ И ОНАЈ КО НИЈЕ ДАО ЗАКЛЕТВУ СРБИЈИ ЛАКО ЈЕ ИЗДА ! (не рачунам оне који су давали заклетву југославији)
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online