Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 17.02.2013.
12:01
S. M. Tomić - Vesti A

Srbija i jubilej Milanskog edikta (1): Za cara Konstantina samo recitacija

Godinu koju je ceo hrišćanski svet čekao zvanični domaćin je dočekao na ivici bankrota. Srbija i grad Niš, koji je nekad bio jedan od kandidata za prestonicu Istočnog rimskog carstva, dočekaće silne hrišćanske goste siromašniji od prvobitnih hrišćana, pa mogu samo da se mole nebesima da u čast 17 vekova Milanskog edikta makar caru Konstantinu podignu spomenik u rodnom mestu.

Radovi stoje: Antički grad Medijana
 

Savetnik ministra kulture Radoslav Pavlović se početkom godine požalio javnosti da bivša vlast za cara Konstantina nije spremila ni recitaciju, pa se ubrzano sprema pozorišna predstava "Car Konstantin", zajednički projekat beogradskog i niškog pozorišta, nekoliko koncerata i naučnih skupova. Izložba Konstantinovog blaga u Viminacijumu je određena za maj, a Niš pokušava da nabavi pare i dovuče svoje blago u carev rodni grad.

Zasad se pregovara sa kompanijom Filip Moris da gradu Nišu da izložbeni prostor i novac za obezbeđenje izložbe, pa će zahvaljujući duvanu možda i Nišlije videti Konstantinovu bistu i Licinijeve tanjire, koje je prethodnih godina videla cela Evropa. Opština Medijana je najavila da će izgraditi 17 česmi za 17 vekova Milanskog edikta, prvu će podići Crkva, za ostale se ne zna.

Car Konstantin

Grad Niš još nema pravi spomenik caru Konstantinu, prošle godine su spomen-obeležje u obliku memorijalne medalje podigli Austrijanci, ali su ga oštetili petardama pre mesec dana jer na medalji s Konstantinovim likom nema ćirilice, koja je stigla tek pet vekova posle Konstantina. Antički grad Medijana će za turiste biti zatvoren cele jubilarne godine - jer radovi na rekonstrukciji još nisu završeni! Nišlije na internetu predlažu da bi Srbija trebalo da proglasi deceniju Milanskog edikta, pa da onda na miru stigne sve da organizuje.


* Verski teoretičar Mirko Đorđević kaže za "Vesti" da država ima malo para za takvu proslavu svetskih razmera i ostaje da vidimo da li će uspeti da izgura ovakav jubilej.
- Šef države je rekao da je car Konstantin rođen u Medijani i svi su graknuli na to, iako niko ne zna tačno ni godinu njegovog rođenja, a kamoli u kojoj zgradi je rođen. Proslava jubileja je počela, a još se pravi spisak zvanica. Papa neće doći sigurno, iako je patrijarah Irinej izjavio da bi želeo da razmeni s njim poljubac hrišćanske ljubavi. Ne znam da li je pozvan vaseljenski patrijarh Vartolomej, a bilo bi ružno da njega nema na proslavi, kao što je ružno što neće biti ni pape jer ovo je jubilej značajan za sve hrišćanske crkve - objašnjava Đorđević.

Rambo i Bogorodica

Prošle godine u Nišu je rođeno 15 Konstantina, a u godini kada ga ceo svet slavi, godini Milanskog edikta, nijedan, pišu "Južne vesti". Ime Konstantin znači "postojan" i veoma je često u matičnim knjigama, mada su se poslednjih decenija u Nišu rodili i Kasandra, Ronaldo, Rambo i Bogorodica.

* Niš ima sa svim hotelima i hostelima samo 4.000 kreveta da dočeka milion gostiju, koliko ih gradonačelnik Zoran Perišić očekuje tokom cele godine. Gde će odsesti sve te silne državne i crkvene zvanice niko ne sme ni da misli, a još manje šta će u Nišu obilaziti. Godinama najavljivana sportska hala koja bi ponela Konstantinovo ime nije odmakla ni od projekta. Sve priče prethodne vlasti o izgradnji vizantijskog krsta na brdu Vinik, koji bi bio visok 80 metara niko više i ne pominje.

Tvrđava, Medijana i gradsko polje nisu restaurirani, a najava da će početi da iskopavaju Konstantinov grad unutar Tvrđave i podići Muzej antike otišla je s prethodnom vlašću jula prošle godine. Država zasad obećava da će grandiozni spomenik Konstantinova kapija, koji je usvojen na javnom konkursu 2004, ipak biti podignut, ali se ne zna da li će biti para za ceo spomenik ili samo za jedan deo! Kapija bi bila visoka 20 metara, sa figurom cara od 10 metara... Makar je na pihtijadi 18. januara obeležen Milanski edikt onako kako se moglo - na jednim pihtijama bio je iscrtan znak Hristovog monograma, a i najbolja rakija je imala isti znak.


* Proslave 1.500 Milanskog edikta nije bilo 1813. godine zbog ratova za oslobođenje od Turaka. Proslava 1600 godina planirana je na Krstovdan 1913. u Nišu, ali je odložena zbog kolere koja harala gradom i izbijanja Drugog balkanskog rata. Jubilej je ipak obeležen tri dana, ali tek u decembru 1913, kad je postavljen kamen temeljac za budući hram svetom caru Konstantinu i carici Jeleni. Crkva nikad nije izgrađena zbog ratova, ali je nova počela da se gradi 1999. godine, skoro 100 godina kasnije. Međutim, opet nema sreće za Konstantina jer ni posle 12 godina nije završena!


* U niškoj skupštini prošle nedelje je izbio pravi mali rat kada je v. d. direktora Narodnog pozorišta Ivan Vuković za govornicom upozorio da su električne instalacije u zgradi pozorišta u takvom stanju da im je inspekcija zapretila da će im zabraniti rad. Odbornik Predrag Jelenković zapitao se ko će biti odgovoran ako dođe do požara.
- To je veliki propust za onoga ko je dozvolio početak proslave jubileja 1.700 godina Milanskog edikta. Prisustvovalo je oko 400 uglednih zvanica na čelu sa predsednikom države!
 

Sutra: Srbija i jubilej Milanskog edikta (2): Medijana pod katancem

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online