Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 13.02.2010.
18:37
Vestionline A

Fejsbuk grupe: Tadić iritira, Velja je selja!

Fejsbuk, društvena internet mreža, u Srbiji se veoma koristi za formiranje raznih grupa koje svoj bes i mržnju prema političarima i javnim ličnostima "iskaljuju" upravo na stranicama tih grupa. Međutim, da se sve ne završava samo na rečima, pokazao je i poslednji slučaj napada na funkcionera Velimira Ilića, kada je njegov napadač na svom profilu javno obelodanio da planira da napdne.

Koliko je Fejsbuk opasa igračka svedoče i brojne vesti o ubistvima širom sveta koje su planirane i organizovana upravo preko ove društvene mreže. U Srbiji se internet kriminalom bavi policija i Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal koje slučajeve pretnji stavlja na sud.


"Ovo tužilaštvo je upoznato sa brojnim zloupotrebama mreže Fejsbuk i sličnih mreža, koje se između ostalog koriste i za izricanje uvreda, pretnji, kao za širenje nacionalne, rasne i verske netrpeljivosti, i za brojne druge neprimerene ili nedozvoljene radnje", navodi glavna tužiteljka Lidija Komlen-Nikolić.


Aprila 2007. u Okružnom sudu u Beogradu otvorene su dve specijalno opremljene sudnice za potrebe Odeljenja za visokotehnološki kriminal, renovirane sredstvima koje je obezbedilo Ministarstvo pravde Srbije. Renoviranje i opremanje sudnica koštalo je oko 16 miliona dinara.


Ministar pravde Zoran Stojković rekao je na otvaranju da se Odeljenje za visokotehnološki kriminal beogradskog Okružnog suda neće se baviti "sitnim krivičnim delima", već će takva dela ostati u nadležnosti opštinskih sudova.

Nemoguće je napraviti listu svih Fejsbuk grupa koje su sklone nasilju i koje propagiraju linč javnih ličnosti i političara. Ali, ipak Vesti-online vam predstavljaju retrospektivu najpoznatijih grupa od kojih neke i dan danas postoje. 

Pretnje i podmetanja Olji Bećković
(24. oktobar 2008. Izvor: B92)

Serija pretnji, među kojima su i pretnje smrću, kao i najvulgarnije uvrede, usledile su nakon što je na društvenoj mreži Fejsbuk na Internetu objavljena prepiska u kojoj neko, lažno potpisan kao Olja Bećković, vređa 16-ogodišnju devojčicu zbog grupe koju je ta devojka na Fejsbuku osnovala protiv predsednika Srbije Borisa Tadića.

B92 je obavestio administratore Fejsbuka o neprimerenim sadržajima na tom sajtu i zatražio njihovo uklanjanje, a podneće prijave nadležnima u zemlji, kojima će tražiti utvrđivanje odgovornosti za podmetačinu, kao i pretnje koje su usledile.

1. B92 voditeljka Bećković seksualno provocira 16god. devojčicu preko Facebook-a (2.793 članova)

Ova grupa je i danas aktivna, a na zidu grupe piše:

"Srpska novinarka za b92 i "Utisak nedelje" voditeljka Olivera "Olja" Bećković je poslala i pretnje 16-ogodišnjoj Branki R. samo zato što je otvorila grupu protiv kolonizacije i raspada Srbije. Molim Vas da se učlanite u ovu grupu ako se slažete sa tim da je ova žena dovoljno odrasla da može da bude baba Branki, i da treba da dobije otkaz sa B92 zbog pretnji i odvratnih reči.

Molim Vas da pročitate sta je Gđa. Bećković tačno rekla Branki:

Olja Bećković: Srećo,
Uz svo dužno poštovanje nije ti Tadić kriv ako si nedo******, frustirana, ružna, glupa ili bilo šta slično (što se da zaključiti čim stavljaš sliku tog jadnog deteta umesto svoju), ali ako ne možeš da rešiš svoj problem evo ja ću ti prva ustupiti par minuta svoje emisije sa naznakom da tražiš nekoga za kontakt lične prirode. Zapravo možeš da očekuješ čitava dva sata programa posvećena analiziranju tvoje jadne ličnosti, čisto da vidiš kako je to kada se drugi bave tobom iako te ne poznaju ...

Moj iskren savet ti je da lepo ostaviš Tadića nama koji smo ga izabrali i koji znamo kakav je dotični, a da ti lepo izađeš na ulicu i potražiš sebi dečka ... valjda će ako se potrudiš i tebe neko hteti.

A sad bez sve šale - očekuj javnu prozivku u trajanju od 2 sata i to na tvom intelektualnom i (ne)kulturnom nivou i eventualno pozivanje na krivičnu odgovornost pošto je ovo što radiš malo protiv zakona (kaže se poziv na linč) ako te mama do sada nije naučila."

Predsednik Srbije je takođe na tapetu nekoliko "interesantnih" grupa:

 

1. Doživljavam transfer neprijatnosti kad slušam Borisa Tadića (205 članova). Na zidu grupe piše:

 

"Grupa za sve one koji pokriju oči/uši, izađu iz sobe, promene kanal kad čuju Borisa Tadića, nezavisno od političkih stavova koje pokušava da iznese. Za one kojima Tadićevi govori izgledaju kao takmičenja u izražajnom čitanju u nižim razredima osnovne škole ili top shop oglas. Boris Tadić - da kupujete iz fotelje."


2. DEATH TO Boris Tadić!!! ( Grupa ima 0 članova, ali ipak postoji....)

 

3.Napadač na Ilića pretio i Tadiću


Napadač na lidera Nove Srbije Velimira Ilića, Dejan Stojadinović, pretio je državnim funkcionerima, među kojima i predsedniku Srbije Borisu Tadiću.
Stojadinović na svom profilu poručuje da Tadića treba "ubiti po viđenju".

Nedavno napdnuti funkcioner "Nove Srbije" Velimir Ilić, nije imao samo Dejana Stojadinovića za "javnog obožavaoca".

1.Ilić Velja najveći je selja (1.476 članova). Na zidu grupe piše:

"Ministar za kapitalnu za****ciju u Vladi Republike Srbije. Počeo da se bavi atletikom u kasnim četrdesetim godinama... Uzgaja ovce u Čačku i gradi najveću bolnicu na svetu u jednom čačanskom selu... Peva svakim petkom u lokalnoj čačanskoj kafani Morava..."
2. Velja Ilić zaslužio (705 članova)

Na zidu grupe piše: "Svi oni koji misle da je Velja Ilić zaslužio batine".
3.Sramota me je zbog ovakvih političara ( 358 članova)

Na zidu grupe piše: "Velja Ilić predstavnik tipičnih srpskih političara."
 

Nekadašnji koordinator Akcionog tima za lociranje i hapšenje haških optuženika Rasim Ljajić, takođe ima svoje fanove, koji komuniciraju na engleskom:

 

1.Leave Ratko Mladić And Goran Hadžić Alone! And Look For REAL War Criminals! ( 64 članova)

"Fejsbuk" pretnje državnom tužiocu

Na Internet društvenoj mreži "Fejsbuk" 6. novembra 2009. formirana je grupa "Inicijativa za tužbu protiv republičkog javnog tužioca Slobodana Radovanovića i njegovu smenu", na kojoj se državnom tužiocu upućuju pretnje smrću.

Grupa ima 270 članova, a među komentarima nalaze se i oni kojima se Radovanoviću poručuje da će "otići privremeno u invalidsku penziju, kako je krenuo", "što ga ne sretnem negde" i slične. Grupa je, izgleda ukinuta ili je u međuvremenu promenla ime.


Fejsbuk pretnje homoseksualcima klanjem i davljenjem klavirskom žicom


Gej strejt alijansa podnela je juna 2009. krivičnu prijavu protiv Marija Sarkezija (23) iz Zemuna, zbog toga što je na internet sajtu Fejsbuk pokrenuo društvenu grupu za širenje mržnje pod nazivom "Razbijanje gej parade 23. avgusta".

 

Sarkezi je osumnjičen da je na ovoj grupi, kao jedino lice koje može da kontroliše sadržaj te stranice na sajtu, podstrekivao, pomagao, omogućavao i dozvolio da se postave brojni pozivi za atak na Paradu ponosa 2009. i napade i ubistva lezbejki, gejeva, biseksualnih i transrodnih (LGBT) osoba.

 

"Klavirska žica treba da radi ako izađu na ulici;" "sa uživanjem bi ih klao! I one lezbejke sve redom mamu im j****!", "deco, nije lako zaklati, ima puno krvi, klavirska žica je bolja, "UBI UBI UBI PEDERA!", "pederi očekujte da ću barem jednom od vas lobanju otvoriti hvala na vremenu i poz", samo su neke od strašnih poruka koje su osvanule na ovoj grupi.


Trenutno na Fejsbuk srpskoj mreži postoji desetak grupa koje direktno pozivaju na linč gej populacije sa nekoliko stotina članova.

Lider Liberlano demokratske stranke Čedomir Jovanović predmet je brojnih Fejsbuk grupa koje iskazuju otvorenu mržnju prema njemu, mada, ako je za utehu, većina ima mali broj članova. Jedna od njih je i ova:

1. Mi koji mislimo da je Čeda narkomančina i da ne sme da se bavi politikom! (28 članova)

Istaknuta novinarka dobila pretnje smrću

Novinarka Radio-televizije B92 Brankica Stanković u decembru 2009. dobila je pretnje preko Fejsbuka, nakon što je izveštavala o kriminalnim aktivnostima vezanim za lidere fudbalskih navijača u Srbiji.

Grafiti koji pozivaju na mržnju i nasilje pojavili su se na zgradi TV B92 i drugim zgradama u Beogradu. Reagujući na to, predsednik Boris Tadić rekao je da vlada neće tolerisati nasilje huligana, dodajući da su preduzete mere za zaštitu novinara. (B92, Politika, Tanjug, AP 07/12/09)

Inače, Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa u borbi protiv visokotehnološkog kriminala donet je jula 2005.  Beogradsko odeljenje za visokotehnološki kriminal nadležno je za celu teritoriju Srbije, a bavi se "krivičnim delima kod kojih se kao objekat ili sredstvo izvršenja javljaju računari, računarske mreže, računarski podaci, kao i njihovi proizvodi u materijalnom ili elektronskom obliku."

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online