Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 06.02.2013.
05:21
Đ. Janković - Vesti A

Svi neuspešni politički projekti (4): Bolnicu zidaju četvrt veka

Simbol promašene investicije i prevelikih ambicija u Loznici je zgrada hirurško-ginekološkog bloka početa još u vreme SFRJ. Ovaj loznički Skadar na Bojani počeo je da se gradi pre čak 26 godina.

 

Na četiri nivoa, ukupne površine 6.000 kvadrata, u samom srcu bolničkog kruga, započeta je 1987. godine, a posao je prekinut početkom 1991. kad su završeni grubi građevinski radovi i zgrada pokrivena. Do pre nekoliko godina majstori joj se nisu vraćali, a onda je urađena konzervacija da se od propadanja zaštiti urađeno. Kasnije je manji deo zgrade osposobljen za privremen magacinski prostor dok ostatak čuva promaju.

Ambiciozno zamišljena zgrada sa hirurškim odeljenjem, porodilištem i operacionim salama građena je od samodoprinosa građana, a koliko je novca uloženo, danas je teško utvrditi. Pre nekoliko godina Zdravstveni centar "Dr Milenko Marin" konkurisao je kod Ministarstva za nacionalni investicioni plan da dobije novac za završetak zgrade.

Projekat je procenjen na 300 miliona dinara, a petinu iznosa trebalo je da uloži opština. Međutim, ništa se nije desilo i zgrada je i danas pusta. 

Izgleda da je 1994. bila posebno ukleta za graditelje jer su te godine počele da se grade moderna pijaca u centru Loznice i fiskulturna sala u OŠ "Vera Blagojević" u Koviljači. Ni do danas nisu završene. Za izgradnju pijace zaduženo je građevinsko preduzeće Zidar, gradnja je trebalo da bude završena za godinu dana, a za 19 godina izgrađen je samo betonski kostur zgrade. Krajem prošle godine Zidar je posle godina provedenih u stečaju prodat, a deo stečajne mase bila je i pijaca. Poslednja ideja lokalne samouprave je da se pijaca otkupi za oko sedam miliona dinara i da se tu napravi zgrada za fakultete. Naručeno je preprojektovanje objekta, a procenjuje se da će investicija vredeti oko četrdesetak miliona dinara.

Novi trg i bazen


Ono što raduje Lozničane jeste to da su investicije počete u poslednjih osam godina bazen, obdanište, nova toplana, trg i kilometri saobraćajnica sprovedene u delo, i to bez zaduživanja gradskog budžeta.

I fiskulturna hala u Banji Koviljači je loše prošla. Za prve četiri godine gradnje utrošeno je 1,1 milion tadašnjih maraka. Hala ima oko 2.000 kvadrata, zamišljena je prema svim međunarodnim normama za rukomet, odbojku i druge sportove, a predviđeni kapacitet je 1.000 gledalaca. Za 19 godina posetilo ju je nekoliko ministara u predizbornim kamapanjama, ali je sve ostalo na obećanjima. Krajem pretprošle godine bio je raspisan tender, ali je Vlada zaustavila finansiranja svih projekata, pa i ovoga. Bilo je obezbeđeno oko 30 miliona dinara, dovoljno da se hala osposobi i dobije upotrebnu dozvolu, ali je sve stalo. Gledajući u nezavršenu halu gotovo dve decenije, đaci zimi imaju fizičko po hodnicima i učionicama. U ovogodišnjem gradskom budžetu za halu je predviđeno 30 miliona dinara, što je dovoljno da radi kao školska sala, da bi postala sportska dvorana treba više novca.
 

Poslednjih godina u Loznici su pljuštali brojni privredni projekti, od izgradnje fabrike Ikee do japanske kompanije Micubiši elektrik i nekoliko firmi iz Holandije o ulaganju u poljoprivredu. Od svega toga nije bilo ništa, a Loznica danas ima 11.000 nezaposlenih. Izgleda da će grad ostati i bez najavljene pruge Valjevo-Loznica u okviru železničkog Koridora 10. Iako je urađeno skoro pola posla, rukovodstvo železnice najavljuje da će pare iz ruskog kredita preusmeriti na deonicu Stara Pazova - Novi Sad. Gradnju pruge do sada su prekidali ratovi, dva svetska, raspad SFRJ i NATO agresija, a sada će, izgleda, političari.

Sreda 06.02.2013. 17:26
Zgrada Hiruškog bloka u Loznici nije ugledala svetlost dana ali zato jeste "VILA" ispred ulazne kapije bolničkog kruga !!!
Sreda 06.02.2013. 17:47
Ova slika nije slika bolnice u izgradnji vec zelene pijace (takodje u izgradnji)
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online