Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 07.01.2013.
12:01
M. Roknić - Vesti A

Krađa kulturne baštine (2): Knjige spaljene, muzej miniran

Čedomir Višnjić, predsednik Srpskog kulturnog društva Prosvjeta u Zagrebu i pomoćnik ministra kulture, za "Vesti" govori o uništavanju srpske baštine u Hrvatskoj, koja objedinjuje morlačke hajduke, kordunaške partizane, građanske trgovce i svetske naučnike, kao najvažnije simbole i znakove srpskog identiteta u Hrvatskoj, o sveprisutnom identitetu straha, o knjigocidu, kulturocidu i srpskom mazohizmu.

Čedomir Višnjić
 

- Ako bi se generalno ocenjivala situacija na prostoru bivše Jugoslavije, tema bi se lako pokrila onom lakonskom narodnom izrekom "ne zna se gde je gore". Zna se ipak jedno, najgore je kod Srba u Hrvatskoj. Mi smo pre 100 godina činili četvrtinu stanovništva na teritoriji današnje Hrvatske.

- Pre sto godina Gornjokarlovačka eparhija naše crkve imala je 300.000 vernika. Ovih se dana hrvatski novinari licimerno pitaju kud je nestalo 15.000 Srba od prošlog popisa i pažljivo se čuvaju poređenja sa popisom iz 1991 - gde je danas 400.000 stanovnika ove države? Srpsko pitanje na ovim prostorima staro je koliko i srpski narod.

Od onih poziva austrijskih generala turskoj raji da pređe u ove granične krajeve. Poziva koji su konačno opozvani nedavnom presudom Haškog suda, kojim je Evropa prelomila štap nad nama i potvrdila da joj ovi graničari više nisu ni važni ni poverljivi. Budimo realni, mi smo ovde nešto značili jedino zahvaljujući pobedama u velikim ratovima. Danas smo na dnu, a tako se ponašamo i osećamo.

Gornjokarlovačka eparhija
 


- Nedavno je izašla knjiga profesora Ante Lešaje o čišćenju bibliotečnih fondova u Hrvatskoj već od prvih dana hadezeove vlasti, početkom devedesetih. Pet godina kasnije to spaljivanje srpskih knjiga biva unapređeno izgonom naroda. Naši tragovi u muzejima gube se u regionalnim odrednicama, tipa "hrvatski Kordun", srpski deo Like više se nigde ne spominje, pesma ojkača, prevladavajuća u srpskim krajevima, pred svetom se predstavlja kao isključivo hrvatska baština. Hrvatska je zaista rešila srpsko pitanje.


- Na teritoriji današnje Hrvatske samo Srpska pravoslavna crkva ima preko 400 sakralnih objekata, od crkvišta zaraslih u kupinu do živih manastira. Situacija je u tom pogledu, treba li to uopšte reći, teška. Ni naroda, ni sveštenstva, ni novca. Još gore stoji stvar sa velikom ostavštinom Jugoslavije i njenih spomenika, jer oni u najvećem broju podsećanje na žrtve i antifašističku borbu srpskog naroda.

Menjaju imena sela

Svetozar Livada

Profesor Svetozar Livada tvrdi da je u Hrvatskoj uništen veliki deo srpske baštine:


- Uništena su ogromna dobra, od četiri miliona knjiga, do svih muzeja ili njihovih delova koji su čuvali kulturna dobra Srba u Hrvatskoj, u centru Zagreba miniran je Muzej SPC, kao i muzej ZAVNOH-a u Topuskom, uništena su sva dela vajara Vojina Bakića...

 

- U Hrvatskoj je sprovedeno brutalno etničko čišćenje, koje je obuhvatilo i čišćenje istorije, kulture, nauke, ali i gruntovnica, toponomastike i onomastike. Nekoliko desetina imena sela, mesta i gradova je promenjeno, kao i hiljade imena ulica.

- Utoliko je sramotno stanje Bakićevog spomenika na Petrovcu, ili sudbina njegovog spomenika u Kamenskoj u zapadnoj Slavoniji, najbolja slika jednog vremena i pokazatelj političke intime onih koji su dobili zadnji rat. U književnosti je isto, po jednom kriteriju svojataju Andrića, a po drugom Desnicu. A sve tobože objektivno i naučno i uvek imaju nekog saradnika u Beogradu.


Kakvo je istinsko stanje naše baštine u Hrvatskoj danas, možda se najbolje vidi u Pakracu. Vladičanski dvor u kojem je nekad bila jedna od naših najbogatijih biblioteka, Saborna crkva, Preparandija, sve je strošeno i zapušteno.
 

Sutra: Krađa kulturne baštine (3): Miloš Kobilići, albanski junak

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online