Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 19.12.2012.
12:01
D. Lj. Joksić - Vesti A

Jugoslavija, to se mrzi (4): Evropska unija je kopija SFRJ

Osnivač i predsednik partije Savez Titovih levih snaga u Makedoniji Slobodan Ugrinovski veruje da će se zapadni vetar, koji je pre dvadesetak godina dunuo iz Slovenije i Hrvatske i doveo do raspada Jugoslavije, sadašnjim protestima u Sloveniji još više rasplamsati, zahvatiti sve bivše jugoslovenske republike, pokrenuti radničku klasu i u narednih pet godina dovesti do tektonskih pomeranja.

SFRJ neće uskrsnuti, ali je Ugrinovski ubeđen da je moguća neka forma zajedničkog delovanja i postojanja.


- EU ne nudi bolji izlaz, nego primenjuje ono što je bila SFRJ i ono što je Tito stvorio - kaže Ugrinovski. - Narodi bivše Jugoslavije imaju zajedničku sudbinu. Neko kaže da je Jugoslavija mrtva. To nije tačno. Nijedna avnojevska granica se nije pomerila.

Štafeta mladosti

- Mi smo prvi pre sedam godina u Makedoniji organizovali slet i štafetu mladosti, a poslednje četiri godine zajedno sa Joškom Brozom simbolično održavamo i proslavu Dana mladosti u Beogradu sa štafetama iz svih republika. Sada nameravamo da ponovo u Makedoniji organizujemo slet, a iduće godine ćemo svi zajedno obeležiti 70 godina Avnoja. Moj predlog je da to bude u Skoplju, iako u obzir dolazi Beograd i Rijeka.

Predsednik Saveza Titovih levih snaga je ubeđen da se ponovo mogu pokrenuti široke narodne mase.


- Ovo nije kapitalizam, ovo je grabilizam gde se krade šakom i kapom. Deviza naše partije je "ono što smo mi u prošlosti izgradili, ovi današnji ne mogu ni da okreče, ni da ukradu, ni da prodadu". Tito ništa nije odneo sa sobom, sve je ostavio narodu - kaže Ugrinovski.


Do pre nekoliko godina Titovo ime i delo bilo je duboko urezano u makedonskoj svesti zato što je podržao makedonski nacionalni identitet. Titovo ime je predstavljalo i oličenje jednog vremena u kome se lepše i spokojnije živelo. Nije se radilo o kultu Josipa Broza, već o kultu prema životu koga više nema. To nije bila jugonostalgija, već jugorealnost.


- Vladajuća stranka VMRO-DPMNE je još pre 10-15 godina pretila da će sve što je bilo jugoslovensko - srušiti. Oni su to sada i uradili. Njima je zasmetao i moj privatni restoran Jugoslavija u centru Skoplja, gde su se nalazili brojni eksponati, knjige, Titove biste, štafete, zastave. Srušili su objekat koji je bio zaštićen kao kulturno-istorijski spomenik samo zato što se restoran Jugoslavija nalazio u Muzeju grada Skoplja, u staroj železničkoj stanici.

Komunističke snage

- Na teritoriji bivše Jugoslavije mi smo prvi 2002. godine osnovali Udruženje građana poštovaoca lika i dela Josipa Broza Tita. Posle nas, na moju inicijativu su u svim republikama osnovana ista udruženja. Potom smo pre šest godina formirali stranku Savez Titovih levih snaga i počeli politički da delujemo. Danas imamo veoma dobru saradnju sa Komunističkom partijom u Srbiji, koju je formirao Titov unuk Joška Broz i sa udruženjima građana Centar Tito, koji vodi general Mirković, i udruženjem građana Istina o Jugoslaviji i NOB, koju vodi Svetozar Oro. Sa drugim republikama sarađujemo na nivou udruženja građana, jer oni nemaju partiju sa predznakom Tito, komunizam ili socijalizam - kaže Ugrinovski.

Nisu srušili samo restoran Jugoslavija. Srušili su i našu partijsku kancelariju Saveza Titovih levih snaga, koja se takođe nalazila u staroj železničkoj stanici - kaže Ugrinovski.


Srećom, eksponate, knjige i biste su na vreme sklonili u dva velika magacina. Radi se o nekoliko hiljada knjiga, stotini manjih i petnaest velikih Titovih bista, zastavama Jugoslavije i svih nekadašnjih republika.


- Planiramo da napravimo spomen-kuću ili spomen-sobu Josipu Brozu Titu i Savezu komunista Jugoslavije - najavljuje Ugrinovski.

KRAJ

POVEZANE VESTI

Sreda 19.12.2012. 15:20
заједничка држава никад више са злотворима никада више !!! комуњари и југоносталгичари идите у хондурас !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online