Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 13.12.2012.
12:01
D. Đorđević - Vesti A

Metastaza srpskog zdravstva (5): Apoteka, ili Božja ili privatna

Mirko K. iz jednog planinskog sela kod Vranja vodio je svoju majku kod lekara u seosku ambulantu. Staricu je mučila kičma, pa joj je lekar preporučio da primi najmanje pet kombinovanih injekcija protiv bolova. Injekcija nema u ambulanti, u selu nema ni apoteke, pa je Milan bio prinuđen da po injekcije ode u Vranje, koje je udaljeno 20-tak kilometara.

Čekaonica u vranjskoj bolnici

Ne znajući koliko koštaju injekcije, poneo je 1.000 dinara, a isplanirao je da za kusur kupi povratnu autobusku kartu do sela.


- Ne radim nigde, a ni supruga. Vidimo propada država, a sa njom i mi. Imamo troje dece koja idu u škole. Živimo od sitne poljoprivrede i od prodaje šumskih plodova. Bolje rećeno, preživljavamo. Otišao sam u Vranje sa listićem na kome je doktor napisao šta treba da kupim. Pet kombinacija za injekcije, pa je to ispalo 15. U privatnoj apoteci mi je rečeno da to košta 3.120 dinara. Zavrtelo mi se u glavi, Rekoh sebi, gotov si, ode pritisak na 300 - počinje priču Milan.

- Lekovi su, tri do pet puta jeftiniji od naših. Taman po meri i dubini džepa južnosrbijanskog kupca, gde se do žive pare dolazi najlakše u snu, kada se sanja. Kupio sam one najjače za bolove, za njih su me vodili, malo dalje, u jednu kuću, zbog opasnosti od policije. Kupio sam i andole, po dve kutije. Uzeo i druge, da se nađe. Kup lekova, sve za 700 dinara. Imao sam i za autobusku kartu da se vratim nazad u selo i od muke da popijem flašu-dve piva - priča Milan.


Njegova majka nije htela da pije bugarske lekove, pitala ga je zašto joj nije kupio injekcije, pa je, teška srca, morao da laže da vlada nestašica. Onda joj je pala na pamet spasonosna ideja - narodna medicina.


- Znaš, sinko, setila sam se da za moju boljku postoji lek, a ne košta ništa. Kada sam bila dete, čula sam od moju majku da postoji neki izvor sa kog teči crvena voda, sa njom se masiraju leđa i pršljenovi i bol, nakon dva-tri dana, prođe. Idi, raspitaj se, taj izvor je u podnožju naše planine.

Atmosfera vanrednog stanja
 

Milan se danima raspitivao za lek koji ne košta ništa i napokon nađe izvor, ali niko nije znao da li je lekovit.


- Voda je izvirala iz črvene zemlje, kažu da je to od nekih metala ili tome slično i da to leči. Uzeo sam balon te vode i odneo kući. Majka je masirala leđa tom vodom, uzdisala, a noću opet jaukala od bolova - kaže Milan.


Nije imao drugog, morao je da uzajmi novca kod čoveka koji je terao drva na crno, a da mu novac vrati kroz dnevnice, utovarom drva u sezoni. Otišao je u Vranje i u privatnoj apoteci kupio 10 injekcija protiv bolova. Majku su doktori špricali, ona je, nakon velikih muka ozdravila, ali je uvek sinu govorila: "Ne znam da li mi bolovi prođoše od injekcija ili crvene vode".

Naočare kod Kineza

Za naočare se ne ide kod lekara već kod Kineza.
- Šta ima da idem kod očnog, kad znam koja mi dioptrija treba. Uzmem od komšije +1, vidim slabe, znači, trebaju mi +2. Ali, zlu ne trebalo, šta ima da se mučim razmišljajući, uzmem jedne za daleko, druge za blizu, po 500 dinara i završim stvar, dobijem nove oči. Zamislite da sam otišao kod lekara, pa on bi me odrao barem 7.000 - kaže nam Dragan Đ, bivši radnik.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 16.05.2013. 13:25
To za kineske naočare je živa istina.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online