Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Ponedeljak 10.12.2012.
09:28 >> 14:47h
Beta, Srna, Vestionline A

Otvoreni prelazi na Jarinju i Merdaru

Na prelazima Jarinje i Merdare između Kosova i centralne Srbije jutros (u 8 sati) počela je primena sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima. Prvi građani koji su se pojavili na prelazima tvrde da se sada prelazi brže nego ranije i bez zastoja.

Na prelazima Jarinje i Merdare između Kosova i centralne Srbije jutros (u 8 sati) počela je primena sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima
 

Na prelazu Merdare postavljeno je šest kontejnera, tri na kosovskoj i tri na strani centralne Srbije, međusobno udaljenih po desetak metara. Novinarima nije bilo dozvoljeno da priđu tim kontejnerima, ali su predstavnici medija ipak uočili da se na prelazu nalaze i predstavnici Euleksa.

Preko prelaza Merdare je iz centralne Srbije prešlo i nekoliko pešaka bez automobila. Tabla koju je svojevremeno postavio premijer Kosova Hašim Tači, a na kojoj piše "Dobrodošli u Republiku Kosovo", pomerena je unutar kosovske strane i nije na samom prelazu.

Na prelazima nema državnih obeležja i rampe, a vozila se zaustavljaju pored znaka STOP
 

Početak primena sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima na Jarinju je označio dolazak policajaca u kućice koje su sinoć postavljene na mesto gde se u proteklih desetak dana gradila infrastuktura prelaza.

Na samom prelazu nema državnih obeležja i rampe, a vozila se zaustavljaju pored znaka STOP.

Kako je javila reporterka Vesti, u kućici koja se nalazi bliže Rudnici, nalaze se policajci MUP-a Srbije, a u onoj kod Jarinja policajci KPS-a i Eluleksa.

Lična dokumenta građani će pokazivati pripadnicima MUP-a Srbije, a zatim KPS-u
 

Prema garancijama koje su od Vlade Srbije dobili predsednici opština sa severa Kosova, carina se neće naplaćivati za robu namenjenu severu Kosova, a građani će moći da koriste srpska dokumenta i registarske tablice koje izdaje MUP Srbije. Prilikom prelaska novog integrisanog prelaza, lična dokumenta će pokazivati pripadnicima MUP-a Srbije, a zatim KPS-u.


Na prelazu Merdare roba namenjena Kosovu biće carinjena u Podujevu, dok će roba sa Kosova biti carinjena u Nišu.

Radnici "Novi Pazar-put" nastavili su izgradnju potpornog zida, kolovoza i ostale infrastrukture neophodne za normalno funkcionisanje prelaza.

Tu su i pripadnici Euleksa...za svaki slučaj
 

Saobraćaj je umerenog intenziteta i ništa se bitnije nije promenilo u odnosu na prethodni period, osim što su objekti koje će koristiti policajci i carinski službenici sada udaljeni desetak metara jedan od drugog, a ne tri kilometra, kao ranije.

Do kraja ove godine trebalo bi da budu integrisani i prelazi Brnjak i Končulj.

Ako Sporazum ne bude poštovan, Vlada Srbije najavila je da će ga suspendovati, a Srbi sa severa pokrajine će ponovo početi proteste na Jarinju i, kako su ranije najavili, radikalizovati ih.

Pavićević: Ništa se nije promenilo

 

 

Šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu s Prištinom Dejan Pavićević rekao je da se posle današnjeg početka primene sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima ništa neće menjati u odnosu na dosadašnji prelazak administrativne linije izmzeđu Kosova i centralne Srbije.

 

 

"Prisutni su predstavnici Srbije, međunarodne zajednice i privremenih kosovskih institucija, i time je omogućen početak integrisanog upravljanja prelazima", rekao je Pavićević i dodao da se "ništa neće menjati u odnosu na dosadašnji prelazak administrativne linije između Kosova i centralne Srbije u Jarinju".

 

 

Na prelazu Merdare će, po njegovim rečina, početi naplata osiguranja, a da to na Jarinju neće biti slučaj.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 10.12.2012. 09:28
Честитам Републици Косово, на отварању царинских прелаза и учвршћивању своје државности.
Ponedeljak 10.12.2012. 10:37
Хвала ти Србијо ФУКАРО
Ponedeljak 10.12.2012. 11:15
DANAS JE CRNI PONEDELJAK ZA CEO SRBSKI NAROD
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online