Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 07.12.2012.
12:02
D. Dekić - Vesti A

Uzalud afere bez epiloga

Šokantan podatak o visokoj korumpiranosti Srbije na godišnjoj globalnoj listi Transparentnosti nije iznenadio urednika antikoruptivnog sajta Pištaljka Vladimira Radomirovića. On kaže da takve ocene stižu i iz domaće javnosti, ali i nekih inostranih stručnjaka koji su ukazali da je čak i Slobodan Milošević uhapsio dva ministra, a prethodne vlasti nijednog.







 

Verujete li da će to činiti nova vlada?


- Za sada ne mogu ništa da kažem osim da je ova politička garnitura pokazala da je po odlučnosti namerenija da se obračuna s korupcijom. To daje nadu u bolje rezultate.

Iznenađuje li vas što je Srbija najlošija od svih zemalja bivše SFRJ i da je na listi korumpiranih pet mesta iza Crne Gore?

- Ta skala merenja je, u dobrom delu svetske javnosti koja se bavi korupcijom, kompromitovana pošto nije rađena na osnovu percepcije građana, već zapadnih investitora. Sigurno će ona uticati na ulaganja, jer je njihovo ogledalo viđenja Srbije, pa nećemo biti ni blizu investicionog buma. Da je Srbija korumpiranija od Crne Gore ne verujem, zato što je vlast u Podgorici godinama u rukama jednog čoveka i njegove svite. Primećujem da su u posmatranom periodu tamošnji mediji bili slobodniji od srpskih i kritičniji na račun vlasti, što u Srbiji dugo nismo imali.

Menja li se s promenom vlasti medijska klima u Srbiji?

- Čini se kao da su se mediji pokrenuli po pitanju korupcionaških afera, a to je bitan proces. Nije, međutim, dovoljno da se piše o tome, već mora i država da ima sistem jakih institucija. Takođe, važniju ulogu moraju da dobiju građani koji prijavljuju korupciju, takozvani uzbunjivači.

Smatrate li da će niz otvorenih afera imati epilog na sudu?

- Teško je biti optimista, ali verujem da se treba boriti i izboriti za slobodan rad policije, pravosuđa i medija. Tek tada možemo da budemo sigurni da će sve nepravilnosti izaći na videlo i imati zasluženi epilog.

Kada će, prema vašem mišljenju, Srbija imati izgrađene institucije?

- Nažalost, nismo odmakli u tom procesu i teško je prognozirati. Mislim da nam treba još dosta vremena, a kao dobar korak u tom pravcu su najave o usvajanju zakona o zaštiti uzbunjivača do sredine iduće godine.

Kako tumačite nameru nove vlasti da donese i zakon o poreklu imovine?

- Mislim da čak i nije potreban, jer poreska uprava može i mora da istraži recimo odakle nekom kuća od tri miliona evra ako je na funkciji na kojoj ne zarađuje više od 1.000 evra. Ili, kako neko vozi džip od 100.000 evra, a ima subvencionisanu cenu za dete u vrtiću.

Može li da se desi da političari spasavaju biznismena Miroslava Miškovića ako se pronađe osnov za njegovo sudsko procesuiranje?


- Poziv Miškovića na saslušanje je dobar signal koji pokazuje da niko nije iznad zakona. Uticaj politike ne može biti iskorenjen, ali se može svesti na najmanju meru, ali tek kada sistem institucija bude osnažen. To znači da ako, na primer, neko vrši pritisak na sudiju, on to može da kaže javno, bez straha od posledica.
 

Ponosan na nagradu "Verica Barać"

 

Kako se osećate kao dobitnik nagrade koja nosi ime istinskog borca protiv korupcije, pokojne Verice Barać?


- Pošto poznajem članove žirija za dodelu nagrade kao kredibilne i ljude od integriteta, puno mi znači. Važna je iz zbog istraživača koji rade u Pištaljci i građana uzbunjivača koji su nam pomogli da dođemo do većeg broja korupcionaških afera. Ponosan sam i na uticaj u javnosti koji smo postigli od svog nastanka do danas. 


Zaštita za uzbunjivače

 

Da li ste od svog osnivanja bili u kontaktu sa nekim od državnih funkcionera?


- Ohrabrujuće je da nas je primio ministar pravde Nikola Selaković, što je prvi put da se srećemo sa visokim državnim funkcionerom od kad postojimo. To je važan korak i veliko ohrabrenje, kako ljudima koji su trpeli posledice zbog prijavljivanja korupcije, tako i za ljude koji će tek postati uzbunjivači. Važno je da u zakonu koji će definisati zaštitu uzbunjivača bude određeno da će svaka osveta protiv njih biti tretirana kao krivično delo.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online