Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 04.12.2012.
12:01
B. Grujić - Vesti A

Od čega živi sirotinja (3): Riznica u kontejneru

Zrenjanin, koji ima oko 100.000 stanovnika, više nema ni jednu zvanično registrovanu antikvarnicu! Do pre nekoliko godina bila je jedna u centru ali je zatvorena zbog siromaštva kupaca.

Ramiz živi od kontejnera

Zato svaki kontejner u Zrenjaninu ima redovne dnevne posetioce i u vreme krize postali su najveće i najbogatije antikvarnice i riznice zaboravljenog i odbačenog blaga. Ono obično završava na tandr pijaci ili buvljaku, koji je idealno su mesto da se popriča sa ljudima, sasluša tuđa muka, a onda nešto i kupi.


Dule Petrov je decenijama kupovao stari stilski nameštaj, ali kako je nastupila opšta kriza, on je skoro potpuno iščezao.


- Uglavnom su Romi bili ti koji su se bavili preprodajom i sa komadima nameštaja, stilskim komodama, stolicama, stolovima, ormarima i šifonjerima, dolazili kod mene. Ja sam plaćao restauratore i izvozio taj nameštaj u Ameriku, Kanadu, Nemačku, Austriju. Sećam se jednom smo prevoz brodom organizovali i za Australiju, s obzirom na to da je kupac insistirao na pojedinim komadima stilskog nameštaja iz 18. veka, a nije pitao koliko će sve to da košta. Sada od tog posla nema ništa, ko je šta imao već je rasprodao - priča Petrov.


Zato su prodavnice polovne robe, takozvani sekndhend naprosto okupirale Zrenjanin.
- Svakodnevno dolaze ljudi i nude sve i svašta, bukvalno mole da im to prodamo ili za robu damo bilo kakvu novčanu nadoknadu. U početku se nismo bavili time, ali nužda menja sve zakone, pa tako sada ponekad i izađemo ljudima u susret - priča prodavačica u prodavnici odeće iz druge ruke XL u centru Zrenjanina.

TV za 500 dinara

Ispravan samsung kolor televizor penzioner Todor Bačikin prodao je za 500 dinara jednom postarijem seljaku.
- Morao sam šta ću. Nužda me naterala....Treba kući prehraniti troje maloletne unučadi. Prvi put sam za televizor, koji je bio u odličnom stanju, tražio četiri hiljade dinara, ali niko nije hteo da ga kupi. Televizor sam donosio još dva puta i onda kada mi je bilo mrsko da ga više vraćam na biciklu kući, prodao sam ga za 500 dinara.

Već legendarni Ramiz, momak sa biciklom i čak dve prikolice zakačene za njega, godinama posluje po gradskim kontejnerima. Nedavno je među kartonima našao novčanicu od 100 nemačkih maraka.


- Otišao sam u banku, s namerom da je zamenim za evre, imao sam poprilično problema, jer su me pitali odakle mi novčanica, što je ranije nisao zamenio i tako to. Malo sam se snalazio bio uporan i na kraju napravio dobar posao tog dana - priča Ramiz, koji mora da vodi računa o teritorijalnom integritetu.


- Kontejnersku mafiju čine uglavnom Romi, ali sve je više i vas Srba, pa često padne krv u borbi za kontejner - priznaje Ramiz.


Na buvljaku se nudi svašta, od starih retkih long plej ploča, preko morčijih jaja, do delova izvađenih iz parne lokomotive i automobilskih glava motora. Sredovečni Zoran iz mesta Farkaždin kod Zrenjanina prodaje stare stvari, pozlaćeni avan za papriku, drvenu prakljaču za pranje i ispiranje veša i peglu na ugalj sa početka 20 veka...


- Ovo su rariteti, originalni predmeti, navali narode, jeftino skoro za džabe... Stvari uglavnom nabavljam sam, spremam ljudima po gradu podrume i tavane, za napojnicu od 500 do 1.000 dinara. Ovo sam nedavno našao na jednom tavanu, pitao sam vlasnika i on mi je samo odbrusio: "Nosi to, bre, šta će mi samo zauzima mesto". Ako uspem da prodam, zaradiću koju hiljadarku - vajkao se Zoran.
 

Gladna grofica

Smiljana Nađevinski

Smiljana Nađevinski, kaže da joj je otac bio grofovskog porekla, a ona ima penziju od 18.000 dinara, pa na buvljaku prodaje kolače:


- Od jedne prijateljice na poklon sam dobila presu i od tada, evo već nekoliko godina redovna sam na pijaci. Zaradim tek toliko da ne moram da razmišljam narednih nekoliko dana o hlebu i mleku.

Sutra: Od čega živi sirotinja (3): I zlatni zubi idu na doboš

Utorak 04.12.2012. 12:43
Sirotinjo i Bogu si teška!!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online