Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 10.11.2012.
11:12 >> 12:38h
Večernje novosti A

Vulin: Nema države Kosovo

”Neka niko ne očekuje od Srbije da će učestvovati u stvaranju kosovske države. Tačno je da nam mnoge okolnosti ne idu naruku, ali to nas ne sprečava da se borimo. Verujem da je moguće pronaći održivo rešenje za Kosovo i Metohiju, koje bi bilo pozitivno za nas“, rekao je u intervjuu za ”Večernje novosti” Aleksandar Vulin, direktor Kancelarije za KiM, uoči možda i odlučujućih pregovora za sudbinu naše južne pokrajine.

Aleksandar Vulin: Prošla su vremena kada Srbija nije tražila ništa, niti je šta predlagala
 


Otkud vam optimizam, ako ključne države u EU i Amerika poručuju da je nezavisnost neoboriva?

- Da je to tako, ne bismo ni sedali za pregovarački sto. Prošla su vremena kada Srbija nije tražila ništa, niti je šta predlagala. Prestali smo da se mirimo sa pozicijom u kojoj mi ne odlučujemo ama baš ništa i u kojoj ne tražimo ništa. Ne idemo na pregovore da bi nam se samo ispostavili zahtevi. Imamo i mi svoje zahteve, i o njima se mora razgovarati. Želimo da u dogledno vreme pronađemo rešenje koje će omogućiti da naredne generacije Srba i Albanaca nikada više ne ratuju.


Da li pristankom na sprovođenje sporazuma o integrisanom upravljanju administrativnim prelazima Srbija posredno priznaje nezavisnost Kosova?

- Kada ne bi bilo Euleksa na administrativnoj liniji, to bi bilo indirektno priznanje nezavisnosti Kosova i Metohije. Kada bi tamo bila carina, onda bi to bilo narušavanje teritorijalnog integriteta. Srbija neće albanske carinike na administrativnim prelazima, već poreske organe. Podsećam na to da smo deo svog suvereniteta posle bombardovanja preneli najpre na UN, a potom i na Euleks. U onoj meri u kojoj se obezbedi izvršna uloga Euleksa na prelazima, u toj meri Srbija i prihvata sporazum.
 

Nema barikada ako nema nasilja

Mogu li kosovski Srbi ponovo na dogovore Beograda i Prištine da uzvrate barikadama?

- Ako bi bilo nasilja, siguran sam da bi bilo i barikada. Ali nasilje se ne sme desiti. Nisu barikade nastale iz čista mira, nego zbog pretnji i konkretne opasnosti kojoj je naš narod bio izložen. Nasilje, kao rešenje, apsolutno je neprihvatljivo.

Kako će se obezbediti proba integrisanih prelaza,kada se Srbi sa severa otvoreno protive?

- Delim brigu naših ljudi sa severa i svakodnevno sam sa njima u kontaktu. Zajedno ćemo raditi na tome da se strahovi prevaziđu. Na Jarinju će biti uspostavljena administrativna linija sa strane centralne Srbije da bismo maksimalno vodili računa o osećanjima našeg naroda sa severa pokrajine. Biće predstavnika privremenih insititucija iz Prištine na tom prelazu, ali će izvršnu ulogu imati Euleks. U suprotnom, ne bismo to prihvatili. Jer, mi ne možemo da imamo komunikaciju sa predstavnicima Prištine u zvaničnom smislu, nego samo preko Euleksa, i na tome ćemo da insistiramo.


Moraćemo da primenimo i sporazum o slobodi kretanja, koji, praktično, od Srba pravi Kosovare?

- Moj lični stav jeste da je neprihvatljivo da zbog registracije kola morate da uzmete kosovsko državljanstvo. Mora da bude prostora za dogovor. Zato smo i ušli u pregovore čiji je pokrovitelj EU, koja je na početku jasno rekla: nećemo nikog od vas da teramo na ono što nećete. Dakle, mora se naći rešenje koje izbegava uvlačenje prištinskog zakonodavstva na mala vrata. Ne možete, recimo, da naterate ljude da registruju firme u Prištini, samo da bi koristili administrativne prelaze.


U Briselu su Dačić i Tači pričali i o finansiranju naših institucija na severu. Da li je to uvod u njihovu demontažu?

- Naš stav je jasan: institucija će biti i nastavićemo da ih finansiramo.
 

Biću u timu

Hoćete li biti u pregovaračkom timu?
- Kancelarija za KiM i ja lično učestvovaćemo u svakom segmentu pregovora.

A Srbi iz pokrajine?
- Insistiram da budu zastupljeni u dijalogu na svim nivoima - od tehničkog do političkog.

I sud i bezbednosne strukture...

- Postoje pripadnici MUP koji sa svojim porodicama žive na KiM. Nemaju oružje, uniforme, niti ovlašćenja da hapse. Pa kakva je to bezbednosna struktura? Kamo sreće da postoje bilo kakve bezbednosne institucije, jer bi se onda mnogo lakše rešavalo pitanje kriminala. Ponavljam da će država Srbija nastaviti da finansira svoje institucije severno i južno od Ibra.


Kada će biti objavljena platforma za KiM?

- Ovo su istorijska vremena i ne treba požurivati državni vrh. Ali sigurno ne ostavljamo stvari za sutra. Biće platforma što pre.


Spekuliše se da je najviše što možemo da dobijemo - teritorijalna autonomija za sever KiM i da ćemo upravo to i da ponudimo?

- Za neke ovde, Kosmet je izgubljen i za njega se ne vredi boriti. Vidite da i predstavnici privremenih institucija u Prištini imaju podršku svog parlamenta i javnosti da ne izlaze sa detaljima platforme. Želim isti nivo poverenja i kod nas.

POVEZANE VESTI

Subota 10.11.2012. 13:15
Ko lupa minuse vec vekovima na ovom sajtu mi nije jasno. Zalepili bi minus i bogu na celo da mogu.
Subota 10.11.2012. 17:45
Ova novina je propala totalno.... Lupam jedan VELIKI minus redakciji!!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online