Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 31.10.2012.
03:33
J. L. Petković - Vesti A

Zašto su srpski mediji na Kosovu nevidljivi (4): Novinar s međunarodnom dijagnozom

Kada sam Bernara Kušnera upitao za Žutu kuću i trgovinu organima upitao me da li sam normalan i uputio na lečenje, kaže novinar Budimir Ničić.

SRPSKI SE SAMO ŠAPUĆE: Budimir Ničić
 

Ko prolazi centrom Prištine, čuće gotovo sve svetske jezike, a srpski retko, iako je pored albanskog službeni jezik na Kosovu.


- Kada kosovske institucije i koriste srpski jezik, to je u najvećem broju slučajeva neki nakaradan, nerazumljiv srpski, mešavina sa hrvatskim i lošim engleskim jezikom. Na primer, da li vam nešto znači reč "minoritet"?! Čak i sajtovi Ministarstava na čijem su čelu Srbi su ispisani katastrofalnim jezikom. Srpski jezik se pretvorio u šaptanje u lokalnim seoskim kafanama. Upravo zato sam odlučio da napravim emisiju Slobodno srpski, gde su istina i profesionalnost moja sigurna zaštita da ću još dugo tako moći da govorim - kaže Budimir Ničić, autor i voditelj političke emisije, koja se svake nedelje emituje na Nezavisnoj srpskoj TV mreži, koju čine TV Puls iz Šilova, TV Mir iz Leposavića, TV Most iz Zvečana, TV Herc iz Štrpca i Produkcija New Press iz Čaglavice.

Slobodno srpski je prema poslednjim istraživanjima najgledanija emisija na KiM na srpskom jeziku na nedeljnom nivou. Nedavno je proslavila dve godine emitovanja i za 90 emisija ugostila gotovo sve ličnosti koje kroje politiku i društvene odnose Srba i Albanaca.

Bez podrške Srbije


- Nažalost, Ministarstvo kulture Republike Srbije poslednjih godina nekoliko puta je izdvajalo fondove za određene medijske projekte na Kosovu, ali sem nekoliko programskih sadržaja koje je realizovala produkcija Srpsko slovo iz Čaglavice, ništa od tog finansiranog ne može da se vidi na ovom sajmu. Šta je sa tim projektima, zaista niko ne zna da odgovori. Ovo što TV Mreža predstavlja na Sajmu knjiga isključivo je podržano od međunarodnih donatora - kaže Ničić.


Oguglali na pritiske


- Očigledno je da neki nisu spremni za otvaranje bolnih tema, ali neću prestati da snimam emisiju zato što se nekome ne sviđa moj gost. Za ove dve godine bilo je pritisaka i od političara srpske nacionalnosti, ali mi novinari koji radimo na Kosovu smo na to oguglali. Za nas je svaki dan borba da izađemo na kraj sa problemima u međuetničkim odnosima, jezičkim barijerama, pretnjama i pritiscima - objašnjava Ničić.

Budimir Ničić je beogradskim medijima postao poznat po pitanju francuskom diplomati Bernaru Kušneru o trgovini organima.


- Eto, ja sada mogu da se pohvalim da sam čovek sa međunarodno priznatom dijagnozom, i to od strane prvog čoveka Lekara bez granica. Kušner me pitao da li sam normalan i uputio na lečenje. Možda je zbog toga moja emisija gledana i u dijaspori - kroz šalu dodaje Ničić. U svakoj šali ima pola istine, jer emisiju gledaju i Srbi u SAD i Kanadi.


Slobodno srpski je predstavljena i na ovogodišnjem Sajmu knjiga, u okviru programa Kancelarije za Kosovo i Metohiju, ali, kako kaže autor i voditelj, razočaran je koliko su malo beogradski mediji zainteresovani da čuju u kakvim uslovima rade kosovske kolege.


- Kada sam odlazio u Beograd, bio sam pun elana i volje da predstavim ono što radimo u TV Mreži, iako me je kolega upozorio da ću se razočarati. I bio je u pravu! Osim naših prijatelja, apsolutno niko iz medija nije došao da vidi kakve programske sadržaje mi pravimo. A to je samo nastavak priče o tome koliko često u beogradskim medijima prolaze netačne informacije sa Kosmeta, iako imaju bar pet srpskih redakcija koje mogu da pozovu i provere o čemu je tačno reč. Čak i predsednika Srbije u poslednjih 20 dana sam dva puta čuo da ponavlja rečenicu da je Kosovo dobilo telefonski broj Albanije, što apsolutno nije tačno. Niti se koji medij bavio time, niti je pozvao u Prištinu da proveri. Predsednik može da bude neinformisan i da ne govori istinu, ali mediji su valjda tu da javnost obaveštavaju pravovremeno i istinito. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online