Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 28.10.2012.
12:01
J. L. Petković - Vesti A

Zašto su srpski mediji na Kosmetu nevidljivi (1): Srbija neće naš film ni za džabe

Najčešće pitanje koje su predstavnicima srpskim medijima sa Kosmeta postavljali na Sajmu knjiga jeste: "Zar postoje srpski TV i radio na Kosovu?" Na upravo završenom Međunarodnom sajmu knjiga predstavilo se i udruženje srpskih radio stanica Kosmeta koje čine Radio KiM, radio Kontakt plus, radio Goraždevac, radio Klokot i radio Herc, kao i programi nezavisne TV mreže koje čine TV Mir iz Leposavića, TV Most iz Zvečana, TV Herc iz Štrpca, TV Puls iz Šilova i Nju pres produkcija iz Čaglavice.

RTS se gleda u Kosovskoj Mitrovici
 

Iako na Kosmetu signalom dosežu do 80 odsto Srba koji žive na KiM, od Leposavića na severu do Štrpca na jugu, za njihove programe u Beogradu se veoma malo zna. Šira javnost najčešće čuje kada neki do njihovih novinara bude napadnut. I tu prestaje svako interesovanje.


* Programi srpskih medija na Kosmetu, osim nekoliko izuzetaka, uglavnom se finansiraju od međunarodnih donacija. A, kako kažu, čak i kada ponude državi svoje snimke besplatno, niko se ne udostoji ni da im odgovori na mejl.

Vuk Jeremić

- Najviše smo podbacili u informisanju svetske javnosti na KiM. Pre dve godine je ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić rekao u razgovoru sa stranim diplomatama da nema nikakav materijal koji će dokumentovano govoriti o ljudskim pravima Srba na Kosovu i Metohiji.

- A, mi smo uz pomoć Ministarstva kulture i medija pre nekoliko godina snimili film koji se dokumentovano bavi tim pravima, a kada smo taj film ponudili predstavnicima naših institucija da ga besplatno uzmu, prevedu i umnože, nisu ga hteli ni kao poklon - rekao je Predrag Radonjić, urednik u KiM radiju i TV produkciji Glas juga, na okruglom stolu koji je organizovala Kancelarija za Kosovo i Metohiju tokom trajanja Sajma.


* Postoje najmanje tri problema kada je reče o informisanju sa Kosmeta - kako se informišu Srbi na KiM, kako se javnost u ostatku Srbije i kako se svetska i evropska javnost informišu o događajima na KiM i stanju ljudskih prava Srba.

Kosovski mediji

* TV dnevno gleda 86.269 Srba
* Radio dnevno sluša 24.443 Srba

- Međunarodna zajednica je u početku dozvolila osnivanje velikog broja medija i praktično svako selo i zaseok bili su u mogućnosti da dobiju sopstvenu radio-stanicu i produkciju i time su formalno prava u sferi informisanja na srpskom jeziku ispunjena, a zapravo sve te male stanice bile su bez ikakvog uticaja i značaja. To se pokušalo premostiti najpre osnivanjem radijske Kosma mreže, a kasnije i osnivanjem TV mreže, da se te postojeće stanice uvežu i poveća gledanost tih sadržaja - objasnio je Radonjić.

Najgledaniji programi

* Sport klub - 97 minuta dnevno
* TV 1.000 - 92 minuta dnevno
* B92 info - 71 minut dnevno
* TV mreža - 36 minuta dnevno
(Prema istraživanju Ajreksa)

* Prema poslednjem istraživanju Ajreksa na Kosovu su ubedljivo najgledaniji prvi program RTS-a i TV Pink, koje zajedno gleda 38 odsto Srba. Po gledanosti je na trećem mestu TV Prva sa 17 odsto gledanosti, dok Nezavisna TV mreža ima 12 odsto udela na tržištu. Od svih lokalnih najgledanija je TV Most sa šest odsto udela.


- I dan-danas Srbi sa KiM se informišu preko srpskih nacionalnih medija, da ne kažem beogradskih medija, i to po tačno utvrđenim merilima kakva slika i kakvi događaji treba da se dobiju sa Kosova i Metohije. Informisanje o Kosovu i Metohiji ne sme da se zasniva samo na problemima i stereotipima koji već 30 godina važe u beogradskim medijima - zaključio je Radonjić.


Svim međunarodnim planovima, pa i Ahtisarijevim planom bilo je predviđeno informisanje na srpskom jeziku. Dok su se srpski mediji nadali da će se konačno dobiti nezavisni kanal, u kosovskom parlamentu se otišlo u drugu krajnost, pa je kanal na srpskom otišao pod okrilje Radio televizije Kosova, odnosno kao RTK2.

Strahovlada stereotipa: Predrag Radonjić

- Na to je reagovala i Međunarodna krizna grupa koja se zalagala za punu nezavisnost Kosova, objašnjenjem da su "srpski delegati u kosovskom parlamentu dozvolili vladi da ukloni Ahtisarijevo obećanje o "nezavisnom televizijskom kanalu na srpskom jeziku", zamenjujući ga srpskim kanalom koji kontroliše državni servis".


* Nenad Milenković, direktor TV Plus iz Šilova, ogorčen je onim šta je Radio televizija Kosova napravila od programa na srpskom jeziku:


- RTK je imao 12 godina šansu da se pokaže i da stekne poverenje Srba svojim programom. A šta je uradio? Sama postavka RTK na srpskom vam govori da je to kontrolisan medij, a ne nezavisan. Tu će udomiti sve one kojima su planirali da daju otkaz, pa će opet Srbi, kao što se dešava na telefonskim računima, umesto -IĆ, biti potpisivani sa -Lj.
 

Sutra: Zašto su srpski mediji na Kosmetu nevidljivi (2): Srpska televizija je Tačijev razglas

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online