Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 24.10.2012.
03:29
Z. Gligorijević - Vesti A

Lopovluk u regionu (4): Kradu babe i javne ličnosti

Suočeni sa sve češćim krađama, jagodinski prodavci postavljaju video-nadzor, iznajmljuju obezbeđenje, a veliki trgovinski lanci imaju i jedno i drugo, kao i zujalice na proizvodima. Ali, kažu, krade se i dalje.

Radnik obezbeđenja jedne velike trgovinske kuće, inače policajac u penziji, kaže da malo šta pomaže:


- Naučili su da i da skinu zujalicu sa proizvoda i da je ostave u delu objekta koji nije pokriven kamerama. Onda prođu pored kase. Doduše, otkad su čuli da imamo profesionalno obezbeđenje, retko da ponovo pokušaju da ukradu nešto.
 

On tvrdi da najviše kradu osobe od 20 do 50 godina, mada mlađi ipak prednjače. Najveći broj lopova čine narkomani i alkoholičari. Narkomani kradu skupe parfeme tako što sa njih skinu zujalicu i stave ih u jaknu ili tašnu svoje devojke. Alkoholičari kradu piće tako što flašu zadenu za kaiš. Ponekad plate takozvano unuče, a litar rakije ukradu. Naš sagovornik tvrdi da se ta roba preprodaje.
 

- Kada ih uhvatimo ne pružaju otpor. Odmah kukaju da nemaju od čega da žive ili na gradonačelnika. Međutim, prema policijskih izveštajima, gotovo sva roba završi na pijaci. Najviše se kradu baterije, jer se one najlakše prodaju. Kradu i CD, veb-kamere, a iz jedne prodavnice su ukrali čak i laptop i televizor. U Sremskoj Mitrovici je čovek za sedam meseci ukrao 400.000 komada žvaka! Jedno pakovanje može odmah da proda za 5.000 dinara, pa izračunajte kolika je zarada. Kod nas je jedan pokušao da ukrade paket žvaka, ali smo ga odmah uhvatili - dodaje naš sagovornik.

Najskuplje pelene


U jednoj prodavnici primetili su da im neprestano nedostaju najskuplja pakovanja pampersa. Pošto nemaju video-nadzor, zadužili su čoveka da prati kupce. Uhvatili su su ženu, koja je javna ličnost. Gospođa je u prodavnicu ulazila sa detetom u kolicima. Pampers bi stavila u kolica i nesmetano izašla iz prodavnice. U istoj radnji bili su u neverici kada su utvrdili da nivea proizvode krade vlasnica jedne privatne apoteke, koja ih posle prodaje u svojoj apoteci.

 

Dete je gladno


- Majka uđe sa detetom i ono jede čokoladice, a omote ostavlja u džep. Majka obiđe radnju, kupi neku sitnicu i dođe na kasu. Kada joj kažem da treba da plati ono što je dete pojelo, ona se kao zaprepasti. "Mora da je bilo gladno", kaže. Maloletnik poznat policiji sa preko 100 krađa, ukrao nam je celu kutiju sladoleda. Moj suprug Vladan ga je pojurio, on je bacio kutiju, a onda nadmeno rekao: "Šta hoćeš?! Vidiš da nemam ničega kod sebe. Dokaži da sam ukrao!" - priča trgovac Jasmina Pantić.


Harmonika i metla


Neki trgovci otkrili su kako nadoknađuju gubitak. Jedan kupac je svojevremeno ukrao harmoniku. Pored kase su stavili metlu. Svakom kupcu bi pored onog što je pazario kucali i vrednost metle. Na taj način su za kratko vreme nadoknadili štetu. Kada je žena saznala da je njen muž ukrao harmoniku na kojoj svira njihov sin, ona je došla da je vrati. Šef nije hteo harmoniku nazad, jer bi mu se onda pojavio višak!


Druga, još veća prodavnica suočena je sa još gorim problemom. Pošto je reč o veoma velikom prodajnom prostoru, njihovi kupci pojedu i popiju proizvode pre nego što stignu na kasu, a omote bace u raf.


Radnje na pijaci posebno su na udaru lopova zbog velikih gužvi i zato što je velika količina robe izložena ispred radnji. Prodavci su nam rekli da podjednako kradu narkomani, žene javnih ličnosti, pa čak i starice od 80 godina. Oni su najviše razočarani što to rade žene u bundama od pravog krzna, supruge Jagodinaca na visokim položajima i stalne mušterije. Jednu staricu su uhvatili sa 1,1 kilogramom kafe. Kada su joj rekli da se ne bi bunili da je ukrala 100 grama, ona je rekla: "Sinko, ne mogu stalno da dolazim iz sela po ovoj zimi."


Olivera Marinković, vlasnik STR Miki, na jagodinskoj pijaci kaže da najviše kradu prašak i omekšivač, pa je postavila kamere. I ona kaže da starci najviše kradu.


- Krade se iako imam kamere. Džakčiće s praškom sam morala da vežem za police. Kada povuku džakče, sada krene cela stalaža i ja odmah reagujem. Prošle godine mi se dogodilo da je jedna baba u crnini uzela arijel od devet kilograma. Srećom, prodavac iz susedne prodavnice ju je video i pitao da li je baba kupila prašak. Bila sam šokirana. Krenula sam u pravcu u kom mi je rekao kolega i zatekla je kako pakuje prašak u torbu. Posle sam saznala da ta baba krade samo arijel po pijaci - navodi Olivera.

- U prodavnici "Nikola komerc" videla sam svog profesora istorije kako krade kafu i čokolade. Bila sam zaprepašćena. Mene je bilo sramota da gledam. Nikada mi ne bi palo na pamet da intelektualci kradu. A videla sam puno njih kako to rade.
Ni prodavci na tezgama nisu pošteđeni lopova. Doduše, oni imaju sezonu - kaže Slavko Simić. Najviše se krade južno voće.


- Uglavnom kradu gospoda. Dešava se da napune kesu i krenu. Kada ih zaustavim, oni se bog zna kako izvinjavaju i kažu da su zaboravili da izmere voće. Kradu i tako što uzmu kesu, a pored stave svoju torbu. I onda nešto stave u torbu, a nešto u kesu. Jednom prilikom su hteli da mi odnesu celu gajbu voća, ali sam video na vreme - kaže Slavko.

Sreda 24.10.2012. 08:41
A oni, sto se zale na lopove, ne kradu? Pa, od njih nema vecih lopova...
Sreda 24.10.2012. 08:48
Ako jednom uspe neopaženo da se ukrade, valjda se osladi. Postoji veliko opravdanje - nestašica novca.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online