Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 08.10.2012.
12:01
S. M. Tomić - Vesti A

Kako je izdahnula srpska revolucija (2): "Zakupio bih Goli otok"

Ljubisav Đokić, poznatiji kao Džo bagerista, jedan je od heroja-gubitnika petooktobarske revolucije. On je u penziji, a čuveni bager kojim je išao na Radio-televiziju Srbije danas nije u voznom stanju i čeka bolje dane na Belim vodama. Bio je na aukciji, ali niko nije hteo da kupi simbol srpske revolucije, u čijim gumama su se posle napada na RTS našla 82 metka.

Najpoznatiji srpski bager 5. oktobra 2000.
 

Džo kaže da su 6. oktobra 2000. godine objavili da je završena "pobuna " i tako zabašurili tekovine revolucije.


- Ta "pobuna" je smenila samo Miloševića, a sve je ostalo isto. Ostali nam lopovi!
Džo je svake godine obeležavao godišnjicu revolucije ispred kafane "Ruski car" u Beogradu, a pretprošle je obukao robijaško odelo sa brojem.

Kako je izdahnula srpska revolucija

1. Sudnji dan za narod

- Hteo sam da poručim da je Srbija u ropstvu, a došao je policajac i tražio mi broj lične karte. Rekao sam mu: "Evo ti, prepiši serijski broj sa odela, otkud robijašu lična karta?!" Ma poslao sam ga da se žali ministru. Potrošio sam 100 evra za zatvorska odela, tražio da mi pozajme iz Zabeole na revers, ali su me odbili - priča Džo koji uskoro puni 69 godina, ali ga revolucionarni duh nije napustio. - Kad sam gostovao na televiziji, poneo sam kosku kao simbol Srbije. Rekao sam: Evo vam Srbije, eksperti su je oglodali.

Džo Bagerista sa bagerom koji nije u voznom stanju

Džo kaže da je razočaran potpuno u DOS koji je opljačkao državu. Nisu mu vratili šljunkaru koju su oduzeli 1995, tražio je nacionalnu ili invalidsku penziju, ali su ga za sve odbili. Sreo je pred ove izbore Olivera Dulića, a on prošao pored Džoa.


- Šta je, Duliću, nećeš da se javiš?


- Meni se mnogi javljaju.


- Nisam ja mnogi, doveo sam te na vlast, nego da ti meni vratiš šljunkaru, ne može nas troje da živi od 20.000 penzije što ste mi dali.


Tako Džo dogovori sastanak s Oliverom Dulićem i da donese papire od šljunkare.
- Vidim ja na sajmu prospekt, nov bager košta 180.000 evra, a polovan 20.000.

Predložim Duliću da zaborave na šljunkaru, neka mi kupe polovan bager i napišu "poklon od Demokratske stranke", pa ću ih pred izbore reklamirati širom Srbije, jedino sam mogao ja da ih spasem. To bilo uoči 6. maja. Ne javlja se on posle meni na telefon, prošli izbori i ja ga pozovem sutradan, a on kao iz topa: "Vidiš da smo pobedili bez tebe." E, baš su pobedili!

Protest pre dve godine u Beogradu: Džo (treći sleva) protestvuje u robijaškom odelu
 


Džo veruje da je srpski narod potonuo u očajanje i da može da ga spase samo još jedan veliki miting ispred Skupštine.


- S narodom bih ušao u Skupštinu, izbacio sve poslanike napolje i uveo vladu nacionalnog spasa. Svi koji su od devedesetih naovamo imali veze sa vlašću - da im se zabrani da se bave politikom. Onda bih otišao u Hrvatsku i uzeo u zakup Goli otok i iznajmio onog komunjaru Jovu Kapičića da bude glavni i da sve te političare nauči da rade. Druga mogućnost je da dovedemo crnca da nam bude ministar policije, Engleza da vodi privredu, Nemca - finansije...

Od šinjela do odela

- Razočaran sam u totalu. Ovde su i dan-danas na vlasti komunisti. Juče su bili u šinjelu, a danas su u odelu i kažu da su zato demokrate. Da se ja pitam nešto, prvo bih ugasio Zastavu, a onda okrenuo zemlju poljoprivredi i banjskom turizmu. Bog nam je dao sve, samo nije pamet.

 

Piši svom tati

- Sreo ja Mikija Mausa (Božidar Đelić, funkcioner DS-a) i pitam ga što ne odgovaraju na dopise. On mi rekao da moram stalno da pišem, da budem uporan. Ma došlo mi da kažem: "Piši ti svom tati iz Sremske Mitrovice." Da sam voleo da pišem, ja bih sedeo gde on sad sedi.

 

Kako su me voleli Nemci

- Najlepša tri dana u životu bila su mi kad su me posle revolucije Nemci odveli u Nemačku da gostujem na prvom kanalu ARD. A sutradan mi narod prilazi na ulici, grli me, pozdravlja... Ma kud onda nisam tražio azil, bio sam budala!

 

Slupan auto

- Kad sam 2007. prodao stan, kupio sam nov auto. I 2010. kad sam bio dole na Drini, parkiram kola pored puta i pređem ulicu da odem u pekaru, kad u moja parkirana kola zveknu jedan sa 150 km na sat. Bio sin nekog visokog funkcionera u MUP-u i - nikom ništa! Meni osiguranje dalo 4.000 evra, a popravka koštala 6.000, zato još stoji parkiran, nemam para za vetrobran i registraciju.

- Treća mogućnost je da uvedemo monarhiju, ali ne bih ovog crvenog kralja, što je dobio vilu i kola, pa završio kao DOS. Naći ćemo mi nekog kralja. Ima Srbija pametnih ljudi, samo neće u politiku - ubeđen je Džo.


Danas nekadašnjem junaku srpske revolucije prilaze prolaznici na ulici i otužuju ga: "Ti si kriv za propast Srbije", a on se čudi jer niti je bio u vlasti, niti je od nje imao neke vajde. Pozvao je narod da se okupi opet 5. oktobra da izvedu novu revoluciju, ali teško je narodu da se opameti.

Sutra: Kako je izdahnula srpska revolucija (3): Tajkuni i šverceri drmaju državom

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 08.10.2012. 13:15
Ni dva Gola otoka ne bi bila dovoljna za lopove koji su se na talasu promena infiltrirali!
Ponedeljak 08.10.2012. 19:13
Mirko pazi metak! U gumama bagera 82 metka, a nijedan u bageristi. To ima samo u Holivudu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online