Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Ponedeljak 01.10.2012.
12:01
S. M. Tomić - Vesti A

Religija kao oružje (2): Vera na psihijatrijskom kauču

Kao najmlađa religija islam, koji je nastao u 7. veku, priznaje Hrista kao mesiju, ali i da je poslednji božji poslanik na zemlji - prorok Muhamed. Religija se brzo proširila u Aziji i Africi, dok je hrišćanstvo ustoličeno na Zapadu u njoj brzo videlo neprijatelja protiv kojeg se treba boriti na svaki mogući način.

Salman Ruždi
 

U prvom srednjovekovnom prevodu islamske svete knjige Kuran na latinski jezik, sredinom 12. veka, koji se i danas čuva u biblioteci u Parizu, na naslovnoj strani je crtež Muhameda prikazanog u ljudsko-životinjskom liku.

Naslikan je kao divlji čovek sa golubom na ramenu, čime je poručio da je on "lažni prorok". U najpoznatijim delima nacionalnih književnosti u zapadnim zemljama prorok Muhamed se često naziva Mahomet, što bi na starofrancuskom jeziku značilo "divlji čovek".

Knjiga kao trač

Šeri Džons

Roman američke autorke Šeri Džons "Dragulj Medine" o najmlađoj i najvoljenijoj Muhamedovoj ženi Ajši odbila je da objavi čuvena izdavačka kuća Rendom haus 2008. zbog straha od odmazde radikalnih muslimana. Knjiga je svoju svetsku premijeru doživela u Srbiji. Vlasnik izdavačke kuće Beobuk Aleksandar Jasić našao se na udaru muftije Muamera Zukorlića koji je tražio da se knjiga povuče iz prodavnica. Muftija Muhamed Jusufspahić rekao je da ova knjiga vređa verska osećanja muslimana koristeći se fikcijom pomešanom sa tračarenjem.


Ipak, najveći udarac stigao je iz Indije 1988. godine u vidu knjige "Satanski stihovi" muslimana Salmana Ruždija. Roman je prikazao Muhameda kao običnog čoveka, a naslov potiče od grupe stihova u Kuranu, za koje muslimani veruju da su satanskog a ne božanskog porekla, koji posredno dopuštaju molitvu trima paganskim boginjama preislamske Meke. Knjiga je najpre zabranjena u Indiji, a na demonstracijama u Britaniji javno je spaljivana.

"Saut Park"
 

U februaru 1989. nakon nasilnih demonstracija u Pakistanu, vrhovni vođa Irana ajatolah Ruholan Homeini izdao je fatvu kojom se muslimani u svetu pozivaju da ubiju pisca i bilo koga iz izdavačkog sveta ko ima veze s objavljivanjem knjige. Ruždiju je u Britaniji dodeljena policijska zaštita i on skoro četvrt veka živi u bekstvu. Iz Irana je 1998. saopšteno da je fatva povučena, a te iste godine Ruždi je objavio da se više neće kriti. Međutim, Iranska novinska agencija je 2006. godine objavila da je fatva ipak i dalje na snazi budući da je može povući samo onaj koji ju je i izdao, a Homeini je umro 1989. godine.

Prorok i Deda Mraz

I animirana serija "Saut park" našla se na meti ogorčenih muslimanskih vernika, jer se u 201. epizodi pojavio i prorok Muhamed u kostimu medveda. Iako su autori serije Met Ston i Teri Parker kao likove uveli i Mojsija, Isusa, Budu i Krišnu, odmah po emitovanju ove epizode našli su se na sajtu radikalne islamističke organizacije "Revolution Muslim". Javna pretnja objavljena je sa privatnim adresama dvojice autora. Naredna epizoda je cenzurisana. U njoj je lik proroka Muhameda zamenjen Deda Mrazom u medveđem kostimu.

Mediji i tehnološka revolucija su u 21. veku doveli ovaj prljavi međureligijski rat do usijanja, a 2005. u danskom magazinu "Jiland posten" pojavilo se 12 uvredljivih karikatura Alahovog poslanika. Autor karikatura Kurt Vestergard proteklih godina nekoliko je puta bio meta napada. Karikature su objavili vodeći listovi širom zapadne Evrope, a najuvredljivijom se smatra ona na kojoj je Muhamed sa bombom na turbanu. Tri švedska državljana i jedan Tunišanin uhapšeni su u decembru 2010. godine, nekoliko sati pre planiranog oružanog napada na sedište ovog lista u Kopenhagenu.

Muslimani ove listove zovu "šejtanskim", ceo zapadni hrišćanski svet "civilizacijom pasa i mačaka", a autore spornih knjiga, filmova, stripova - verskim konobarima.
Južnoafrički list "Mejl end gardijan" objavio je u je 2010. u vreme Svetskog prvenstva u fudbalu karikaturu proroka Muhameda koji leži na psihijatrijskom kauču i žali se da njegovim sledbenicima nedostaje smisao za humor.

Karikatura objavljena u Južnoj Africi
 


U martu 2011. godine, pastor iz Floride Teri Džons organizovao je spaljivanje Kurana, što je izazvalo nasilje u Avganistanu u kojem je poginulo 12 osoba, a potom se proširilo i na čitav svet. To pastora nije sprečilo da još jednom spali svetu muslimansku knjigu.
S druge strane, početkom septembra ove godine sud u Egiptu osudio je jednog Kopta na ukupno šest godina zatvora zbog ismevanja proroka Muhameda i vređanja egipatskog predsednika Muhameda Morsija na društvenim mrežama.

Smrt zbog filma

Holandski producent Teo van Gog napravio kratki film "Pokornost", koji je uvredio muslimane zbog autorovog podrugljivog prikaza žena u islamu. Epilog se dogodio u novembru 2004. kada je holandski tinejdžer marokanskog porekla ubio producenta Van Goga.

Učitelj Bešoj al Behejri je osuđen na tri godine zatvora zbog toga što se rugao islamu tako što je postavio uvredljive karikature proroka na Fejsbuku, na još dve godine zatvora zbog vređanja predsednika i na jednu godinu zbog vređanja vernika koji je protiv njega podneo tužbu.


Posle nedavnih protesta zbog filma "Nevinost muslimana" iranski zvaničnik ajatolah Hasen Sanei povećao je nagradu za Ruždijevu glavu sa 2,8 miliona na 3,3 miliona dolara. Ruždi je rekao da je i ta pretnja samo nova posledica "industrije besa" i da nema nikakvog dokaza da ona ikoga zanima, pa je svoje memoare "Džozef Anton" predstavio u Njujorku uz skromno obezbeđenje.

Sutra: Religija kao oružje (3): Prodaja mržnje

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 01.10.2012. 12:59
Treba objaviti rat muslimanima i islamu na svim nivoima. Isto su nacisti zabranjivali knjige koje im ne odgovaraju, spaljivali ih, ubijali sve koji vredjaju firera, ili koji se kriticki ponesu protiv firerovih ideja. Svet se tada ujedinio, i nacisticka Nemacka je bombardovana i srusena, a zatim je uradjena denacifikacija Nemacke. Isto treba sravniti sa zemljom Meku, i sve sto predstavlja islam, a zatim izvrsiti deislamizaciju muslimana, i pretvoriti ih ili u ateiste, ili nek biraju miroljubivu veru.
Ponedeljak 01.10.2012. 19:33
Ti "građanine" nemaš pojma o religiji, ni pravoslavnoj ni islamu. Zašto se svi potezi muslimanskih ekstremista označavaju "islamskim" kada se potezi evropljana ne označavaju "hrišćanskim" ? Niko nije napisao da je Brejvik protestanski ekstremist ili Sarkozy rimokatolički terorist, a o židovskim teroristima da ne govorim. Sve sukobe muslimana i pravoslavaca u istočnim zemljama su započeli evropski kolonijalizatori, koji danas kontrolišu medije širom svijeta. Hindusi u Indiji su ubili više muslimana od bilo koga drugog ali to Zapadu ne smeta.
Ponedeljak 01.10.2012. 13:44
Svaki ekstremizam je za osudu. Istina se nikada ne nameće silom, jer svako ko je poznaje je ispunjen ljubavlju. Isus i Buda su takvi. Ipak, sledbenici često iz svoje potrebe da imaju "najboljeg" boga terorišu one druge kako bi zadovoljili svoju glupu potrebu da budu bolji. Muhamed, za razliku od Isusa i Bude je često stvari rešavao mačem. On jeste prorok, ali vaki prorok ima dve strane - dobru i lošu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online