Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Petak 21.09.2012.
12:01
N. S. Preradović - Vesti A

Srbiju tek čeka ponor

Srbija je iz grupe zemalja sa umerenim rizikom svrstana među visokorizične zemlje sa naznakom pogoršanja trenda rejtinga. To stoji u najnovijem izveštaju bonitetne kuće Dan i Bredstrit, a kao glavni razlozi za snižavanje rejtinga navode se usporeni privredni rast i rastući fiskalni deficit.

Navodi se da se Srbija suočava sa rastućim budžetskim deficitom koji je od januara do jula dostigao 111,2 milijarde dinara, što je povećanje od 32 odsto na godišnjem nivou i predstavlja 79 odsto planiranog deficita. To je posledica neracionalnog trošenja prethodne Vlade pred izbore i naglog pada prihoda zbog usporenog privrednog rasta.


Ekonomista i konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević kaže da je ovo samo još jedna u nizu loših ocena za Srbiju.

- To je svakako loša vest jer će poskupeti krediti. Dakle sve što zajmimo u inostranstvu biće skuplje, a i investitori često bacaju oko na izveštaje bonitetskih kuća - smatra dr Kovačević.

On navodi da će investitori uglavnom kupovati ono što je baš ispod cene, ali da će škrtariti oko novih ulaganja. Branko Pavlović, bivši direktor Agencije za privatizaciju, kaže da Srbija nezadrživo srlja u nelikvidnost.


- Dugove nećemo moći da vraćamo, sami smo sebi vezali ruke. Umesto da Narodna banka pomaže privredu ona uopšte ne učestvuje u tome - kaže Pavlović.


On smatra da su ovakvi izveštaju bonitetskih kuća loši za Srbiju, ali da ih je sve više i da će ih tek biti.

Gora samo Bosna


Od evropskih zemalja u grupi visokorizičnih sa Srbijom su Grčka, Rusija, Azerbejdžan, Gruzija, Kazahstan i Ukrajina. U regionu i dalje najbolji rejting imaju Slovenija i Hrvatska koje pripadaju zemljama sa blagim rizikom, a slede Bugarska, Makedonija, Rumunija, Albanija i Mađarska kao zemlje umerenog rizika. Niži rejting od Srbije u regionu ima samo Bosna i Hercegovina koja je ocenjena kao zemlja veoma visokog rizika.


- Nije dobro, ali mislim da ovakvi izveštaji ne teraju investitore iz naše zemlje, jer niko ni ne razmišlja da investira ovde. Zapravo ovde investitori ne dolaze kao što bi trebalo u konkurentskoj utakmici, nego tako što ih naši političari pozivaju i dogovaraju uslove sa njima - kaže Pavlović.


Bonitetna kuća Dan i Bredstrit je još ukazala da će bez čvrste odluke Srbije da se javne finansije stave pod kontrolu deficit u 2012. premašiti šest odsto bruto domaćeg proizvoda.


- Malo je verovatno da će srpska vlada značajnije smanjiti potrošnju. Naprotiv, iz političkih razloga Vlada odbija da smanji penzije i plate u javnom sektoru, a najavljen je i program subvencionisanih kredita privredi u vrednosti od milijardu evra - navode u toj bonitetskoj kući.


Cena takve politike, ako Vlada ne obezbedi kredite MMF-a, biće devalvacija nacionalne valute i veća inflacija, što će biti neizbežni potezi NBS.

POVEZANE VESTI

Petak 21.09.2012. 12:24
Nevidim sta je tu cudno ? Pa na tome se i radi vec zdusno, 12 god. i to sa vrlo odlicnim rezultatom. U Srbiji se odavno prestalo sa radom vec se samo vrsi rasprodaja i pozajmljuje novac, ko' u domacinstvu gde postoji narkoman koji krade i sve zivo rasprodaje iz kuce i prI tom jos pozajmljuje novac, sa strane i sta onda ocekivati od takvog domacinstva ? isto je to slucaj i sa drzavom, samo PROPAST !!
Petak 21.09.2012. 12:35
ееее СРБИЈО међу шљивама
Petak 21.09.2012. 12:09
Чисто политичка оцена.То се види: Od evropskih zemalja u grupi visokorizičnih sa Srbijom su Grčka, Rusija, Azerbejdžan, Gruzija, Kazahstan i Ukrajina.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online