Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 18.08.2012.
12:01
J. L. Petković - Vesti A

Zbog Srba opet u pritvoru

Norveškog novinara i pisca Kristiana Kaša ponovo je početkom avgusta uhapsila kosovska policija sa objašnjenjem da je bez dozvole fotografisao njihove pripadnike tokom obeležavanja Vidovdana na Gazimestanu, kada je takođe priveden. Kaš kaže da je proveo više od 48 sati u pritvoru i platio kaznu od 350 evra. U policijsku stanicu u Prištini je otišao sam.

Kristian Kaš, norveški novinar i pisac
 

Zbog čeka ste otišli u stanicu kosovske policije u Prištini?
- Moji motivi su bili čisti. Srpkinja G. G. koja radi u kosovskoj policiji je dobila pretnje, nakon onoga što se desilo na Gazimestanu. Na nekim sajtovima su ju joj stavili krv preko lica, nazivali pogrdnim imenima. Otišao sam u Prištinu da razgovaramo, da zajedno pošaljemo poruku kako pretnjama nema mesta u javnoj debati. Inače, ona je mene kontaktirala 9. jula posredstvom Fejsbuka i zamolila da joj pomognem i kažem srpskim nacionalistima da joj ne prete. Međutim, ona nije spominjala da sam počinio krivično delo kada sam je slikao. Takođe sam želeo da prijavim pretnje kosovskih Albanaca koji su me zvali telefonom i pisali poruke da će me ubiti.

Pomaže i Obrad Kesić

Šta je s tužbom protiv kosovske policije?
- Motivacija da podnesem tužbu za diskriminaciju i maltretiranje nikada nije bila jača. U tome će mi pomoći politički analitičar, moj prijatelj Obrad Kesić. Trenutno kontaktiramo svedoke i žrtve događaja na Gazimestanu i sve ih je više koji se javljaju i žele da o tome govore. To će biti tako dobro sastavljena tužba da ćemo s njom lako izvojevati pobedu.

Pretili su vam?
- Da, oko deset puta. Zvali su me Albanci, a jedan od njih mi je rekao: "Ubićemo te ako ponovo dođeš u ujedinjene države Albanije." Odgovorio sam mu da to nije dobra ideja i da je bolje da ga vodim na kafu. Na to mi je rekao da on neće da razgovara sa neprijateljem. Plašim se da Albanci ne shvataju da ja nisam neprijatelj naroda Kosova, i da nemam ništa protiv njih. Imam protiv kosovske policije koja je brutalno postupala i koja ne poštuje čak ni sopstveni zakon i ustav, i osnovna ljudska prava.


A kad ste 2. avgusta otišli i to da prijavite, uhapšeni ste?

- Policija me je uhapsila jer sam, navodno, fotografisao bez dozvole na Gazimestanu. Odmah su mi odredili pritvor. Pred sudijom sam se pojavio u nedelju ujutru, nisam mogao da kontaktiram svoje advokate, već su mi dali neke koji se nisu potrudili da mi pomognu, nisam imao pravo ni da se žalim. Dakle, sve je bilo odlučeno pre nego što sam došao tamo. Imaju neke tajne crne spiskove i čekali su me da dođem.

Izgažena majica

Kristijan Kaš (Kristian Kahrs)
je 2000. godine bio oficir Kfora. Priveden je tokom vidovdanskog parastosa na Gazimestanu i osuđen za narušavanje javnog reda i mira. Tada su mu kosovski policajci iz torbe izvukli, zgužvali i bacili majicu sa srpskom zastavom. Priveden je kad je zatražio objašnjenje tog čina.

I kako su vas tretirali?
- Nakon više od 48 sati su me pustili, s tim što sam morao da platim 350 evra kazne, što je do sada više od 800 evra i to za nešto što su osnovna ljudska prava. Iako žalim činjenicu da je Norveška priznala Kosovo i da ima ambasadu u Prištini, priznajem da mi nisu pomogli, ne znam kako bih prošao. Bili su veoma profesionalni.
Ali na kraju niste uspeli da prijavite pretnje koje su Vama upućene?
- Ne. Nisam uspeo da podnesem prijavu. Objasnili su mi da nemaju prevodioca i da ne znaju kako da uzmu izjavu. U suštini, jasno je da me kosovska policija gleda kao neprijatelja i žele samo da mi prave probleme i zastrašuju novim hapšenjima i kaznama. Na Gazimestanu su mi vadili stvari iz torbe, bacali, a sada su mi oduzeli laptop, telefon i kameru.

POVEZANE VESTI

Subota 18.08.2012. 13:06
Lepo da ima nekoga i od nesrba koje siptarski okupatori i nasilnici proganjaju i sta vise kaznjavaju. Ali pri tom zlotvorskom bezumlju zaboravljaju, da registar njihovih nedela neprestano raste i da ce se nekada odgovarati za ista ! Ž. Dacić
Subota 18.08.2012. 15:54
Kristijan moze da razume donekle kako je Srbima!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online