Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Subota 04.08.2012.
06:29 >> 13:54h
Vestionline A

Sedamnaest godina od "Oluje"

Na današnji dan 1995. godine počela je hrvatska vojna akcija "Oluja" tokom koje je ubijeno preko 2.000 Srba, a proterano preko 200.000. Haški tribunal presudio da je "Oluja" bila udruženi zločinački poduhvat sa ciljem da se proteraju Srbi iz Kninske krajine.

Izbeglička kolona Srba

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska ušla je u gotovo potpuno napušten i prethodno žestoko granatiran Knin, u kojem je pre "Oluje" živelo više od 90 odsto Srba. Za samo nekoliko dana, slomljen je otpor Srpske vojske Krajine, koja je na području Kninske krajine oko 30.000 vojnika.

Sa teritorije Republike Srpske Krajine, krenule su izbegličke kolone u kojima je bilo više od 200.000 ljudi. Na putu ka Srbiji i Republici Srpskoj izbegličke kolone su stalno napadali hrvatska artiljerije i vojno vazduhoplovstvo.

Ostali su samo civili, uglavnom stariji i nemoćne osobe, i oni su bili izloženi teroru i posle formalnog završetka operacije "Oluja" 7. avgusta.

Tadašnji komandant civilne policije mirovnih snaga UN za područje Knina, general Alan Goran, na kraju svoje misije napisao je u izveštaju da je policija UN na tom području, nakon dolaska hrvatskih snaga, pronašla 128 ubijenih srpskih civila i 73 odsto uništenih kuća.

U nastavku akcije u BiH, operacijom "Maestral", hrvatske i muslimanske snage ubile su još 655 i prognale oko 125.000 srpskih stanovnika iz Bosne i Hercegovine.

Prema podacima Dokumentaciono-informativnog centra "Veritas", u akciji hrvatske vojske je ubijeno ili nestalo 1.960 Srba, od čega 1.205 civila, a među njima 522 žene i 12 dece. Hrvatski helsinški odbor saopštio da je u toku operacije "Oluja" ubijeno 677 civila.

I danas još nije rasvetljena sudbina 975 osoba, od toga 674 civila, među kojima je 331 žena, dok Hrvatska i dalje izbegava ekshumacije iz poznatih grobnih mesta sa najmanje 413 posmrtnih ostataka i oteže identifikacije 263 ekshumirana, saopštio je "Veritas".

I 17 godina nakon što je u akciji "Oluja" zauzet prostor nekadašnje Krajine, Hrvati i Srbi u Hrvatskoj imaju oprečne stavove o ovoj vojnoj operaciji.

U Hrvatskoj "Oluja" znači veliku operaciju i veliku pobedu u kojoj su za samo 84 sata, od 4. avgusta u zoru do 7. avgusta, hrvatske snage zauzele oko 10.400 kvadratnih kilometara, odnosno 18,4 odsto teritorije. Uz podsećanje da je u toj operaciji poginulo 174, a ranjeno 1.100 hrvatskih vojnika i policajaca, sve vreme se ističe da je "Oluja" uticala na završetak rata u BiH i mirnu reintegraciju istočne Hrvatske.

S druge strane, o spskim žrtvama i zločinima nad Srbima malo se ili nimalo ne govori, iako je poslednjih godina od strane hrvatskih službenih vlasti odata počast nekima od njih, kao što je to sa žrtvama masakra u Varivodama kod Knina koji su ubijeni nekoliko nedelja nakon "Oluje".

"Srbi su jedine civilne žrtve ratova čiji je status nepriznat", kaže predsednik SNV Milorad Pupovac.

Osim što ne dobijaju obeštećenja, stradali ili njihove familije koji su tužili Hrvatsku kao odgovornu, morali su i da plaćaju sudske troškove jer su im zahtevi odbijani.

Tek nedavno Vrhovni sud je doneo odluku da je Hrvatska odgovorna za stradanje Srba u Varivodama i odbio presude nižestepenih sudova da familija jedne od žrtava plati sudske toškove.

A za ratne zločine za vreme i nakon "Oluje" osim dvojice hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača niko nije osuđen, pa ni njihov kolega Ivan Čermak kome se takođe sudilo u Hagu.

Hrvatski sudovi vodili su nekoliko procesa, ali su optuženi oslobođeni zbog nedostatka dokaza, a bilo je i nekoliko presuda za ubistva, ali kao za obična ubistva, a ne ratni zločin.

Danas je u Crkvi svetog Marka u Beogradu služen parastos stradalim Srbima u akciji hrvatske vojske "Oluja" koje je organizovalo Udruženje porodica nestalih i poginulih "Suza".

POVEZANE VESTI

Subota 04.08.2012. 07:45
Hrvatska je genocidna tvorevina,nikad im ne smemo zaboraviti i oprostiti zlocine!!! Ceracemo se mi jos!!!
Subota 04.08.2012. 08:09
Njihovi domobrani i ustase gradili institucije za ubijanje srba, pocev od Jasenovca pa na ovamo, pa jos dobijali blagoslov rimokatolickih admirala, pa posle mi srbi najgori. Pavelic je prosipao srpsku krv da bi je posle upravo "nas" Tito pio. Upravo taj Tito za kojeg su mnogi plakali, on i njegove crvene horde i bande su najvise ubili srbe. On je taj zbog kog se Srbija raspala, jer je on potpisao to. On je taj nametnuti stranacki zlikovac koji ni srpski jezik nije znao a ubijao nas je samo tako, sto on sto Pavelic. On je taj sto je iskorenjivao pravoslavlje i bio protiv nas. Mislim da su neki zdusno cekali Oluju da nas dotuku. Docice 5 minuta za Veliku Srbiju i casni krst. Bog cuva srbe.
Subota 04.08.2012. 12:31
a vi gospodo zovete sebe srbima, prepirete se ko je bio drazo koga je klao ili ko je milosevic, treba da vas bude sramota da se uopste pojavite ovde i da dajete vase izjave, ali nemozete to je srpska boljka morate da dosolite da se prepirete. OVDE SE RADI O GODISNJICI USTASKOG ZLOCINA, TOKOM KOJEGA SU MENI LICNO USTASE UBILE OCA, ZAR STE TOLIOKO JADNI DA NEMATE NI TRUNKE POSTOVANJA, NE SAMO MENI NEGO MNOGIMA, DOSTA CE SE LJUDI NACI U OVOJ PRICI, A VI TZV GOSPODO SRBI JEBO VAS DRAZO MILOSEVIC I PARTIZANI, PRICATE O NECEMU O CEMU NEMATE POJMA, A PRED NOSOM VAM PROLAZE AKTUELNA DESAVANJA,
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online