Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 25.01.2010.
13:39

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

(Zlo)upotrebi službeni auto-slobodno!

Srpskim funkcionerma na raspolaganju stoji 348 automobila i isto toliko vozača. Službenim autom se odlazi na posao, ili na službeni put, ali često i u šoping, na "sastanke" ili svadbe... Svoj položaj, ali i auto, zloupotrebili su više puta kako funkcioneri, tako i vozači. Ali zbog toga je retko ko odgovarao.

Parking ispred Savezne skupštine
 

Više od 80 funkcionera Vlade Srbije ima na raspolaganju automobile sa vozačima neprekidno 24 sata, vikendom i praznicima. Pored premijera, njegovog zamenika, potpredsednika vlade i ministara, tu spadaju i državni sekretari po ministarstvima.

U voznom parku Uprave za zajedničke poslove nalazi se 348 vozila, koja u toku jednog meseca u proseku pređu 730.000 kilometara.

Za prevoz funkcionera, inostranih delegacija i protokola koristi se 127 vozila.

Okruzima na KiM, delovima ministarstava povereno je 29 automobila.

Vozila i vozače za funkcionere obezbeđuje Uprava za zajedničke poslove republičkih organa. Službeni automobili Republike Srbije dodeljuju se na korišćenje bez jasnog pravnog osnova i pisanih kriterijuma, utvrdio je još 2008. zaštitnik građana Saša Janković.

Aprila 2008. godine Janković je posle kontrole pravilnosti rada Uprave za zajedničke poslove republičkih organa predložio Vladi Srbije da u najkraćem roku donese propis kojim će biti utvrđeni kriterijumi za korišćenje državnih automobila.

Na predlog premijera Mirka Cvetkovića Vlada je početkom decembra 2009. usvojila Pravilnik o korišćenju službenih automobila.

 

Njime je predviđeno da predsednik države, Skupštine, vlade, Ustavnog suda i Vrhovnog suda Srbije, kao i vicepremijeri i ministri mogu stalno da koriste službene automobile sa vozačem.


Prema uredbi, vozač je obavezan da po okončanju prevoza vozilo vrati na mesto određeno za parkiranje i preda ključeve ovlašćenom licu Uprave za zajedničke poslove.

 

Međutim, to nije dužan da to uradi ukoliko potreba posla zahteva drugačije, odnosno ukoliko dobije prethodnu saglasnost ovlašćenog lica Uprave. Ovo se odnosi na lične šofere funkcionera koji ih voze na posao i vraćaju kući.

Pravila postoje, ali izgleda da ih retko ko poštuje. Javnost za zloupotrebe službenih automobila obično sazna tek kada se dogodi neka saobraćajna nesreća, a poslednjih godina bilo ih je na desetine.

1. Najsvežiji primer je kada je savetnik ministarke za sport i omladinu Snežane Samardžić, vozeći službenu "škodu oktaviju“ udario u "fijat“ izazvao saobraćajnu nesreću na Ibarskoj magistrali kod Gornjeg Milanovca.


2. Januara 2009. džip u kome je bio tadašnji ministar policije Jočić udario je u psa na autoputu Beograd-Niš, nakon čega je automobil udario u ogradu i prevrno se. Pas je nađen na mestu udesa. Krajem oktobra, utvrđeno je da je Jočić pre udesa spavao u kolima. Bivši ministar još se oporavlja od povreda zadobijenih u tom udesu.


3. Januara 2010. vozač potpredsednika Vlade Srbije Božidara Đelića Miloš Đ. je službenim automobilom privatno otišao u Gornji Milanovac.

Miloš Đ. je vladin automobil "audi A6“ iskoristio da bi posetio rodbinu u Jermenovcima, selu pored Gornjeg Milanovca, kao i za odlazak u diskoteku u tom gradu. Međutim, provod o državnom trošku pokvario mu je izvesni R. Đ, koji mu je posle prepirke kamenom razbio vetrobransko staklo.

4. Godine 2007. šef obezbeđenja bivšeg ministra policije Dragana Jočića Slobodan Malešić otišao je na svadbu u Prijepolju i to službenim džipom MUP-a Srbije. Malešić, koji je na ovom venčanju bio kum, okitio je policijski "micubiši pajero“ svadbarskim ukrasima.

5. Aprila 2003. godine poginula je Katarina Marić (32). Na nju je na uglu Beogradske i Njegoševe ulice, dok je čekala na semaforu da pređe ulicu, naleteo džip u punoj brzini, daleko većoj od dozvoljene, u kome se vozio tadašnji ministar poljoprivrede Dragan Veselinov.

6. U decembru 2006. godine, neidentifikovani službenik Bezbednosno-informativne agencije izazvao je tešku saobraćajnu nesreću u centru Beograda. Radnik BIA je svojim automobilom "pežo 407“ udario u džip kojim je upravljao Vuk Stanišić, sin bivšeg šefa srpske tajne policije Jovice Stanišića. Nezgoda se dogodila na raskrsnici Kneza Miloša i Nemanjine ulice, sat posle ponoći.

7. Godine 2004. Velimir Ilić je napao, vređao i psovao saobraćajnog policajca SUP Užice, nakon što je ovaj zaustavio vozilo zbog prekršaja na putu Užice - Zlatibor, kojim je upravljao muškarac koji se predstavio se kao "pratnja ministra Ilića“.


Iliću to nije jedini "saobraćajni incident“. On je izjavio da nije kriv za saobraćajnu nezgodu ispred zgrade Skupštine Srbije, decembra 2008. u kojoj je džipom udario u "jugo floridu“ vozača "Beotaksija“.

1. Aleksandar Tošić (33) je vozeći po snegom prekrivenom kolovozu u punoj brzini prešao u suprotnu traku i udario u "fijat“. U sudaru je teško povređen vozač "fijata“ Nenad Nikšić (23) iz Milićevaca kod Čačka, a lakše povrede zadobio je njegov suvozač Zoran Nikolić.

Posle sudara

Nesreća se dogodila u sredu 11. novembra oko 23 časa na obilaznici Ibarske magistrale kod Gornjeg Milanovca. Branko Milovanović, istražni sudija Opštinskog suda u Gornjem Milanovcu, rekao je da je do sudara došlo zbog neprilagođene brzine "škode oktavije“.Očevici kažu da je nedužni vozač „fijata“ gledao to klizanje, pokušao da se skloni sa puta, ali ništa nije vredelo.

2. Nezvanično, uzrok nesreće je izuzetno velika brzina od 140 kilometara na sat kojom je vozač službenog auta Mirko Damjanović vozio u trenutku nesreće.
 

3. Incident se dogodio još 4. januara, oko tri sata posle ponoći, tako što je grupa mladića, među kojima je bio i R.Đ. sa Rudnika kamenom razbila šoferšajbnu na vozilu marke "audi A6“.

U Đelićevom kabinetu je medijima potvrđeno da Miloš Đ. nije suspendovan zbog zloupotrebe službenog automobila, a njegov put u Gornji Milanovac objasnili su time da je - imao putni nalog.

4. Svadba u Prijepolju održana je 3. septembra 2007.godine. Nezvanično mlada je imala čast da se malo provoza službenim automobilom.


Odlaskom iz Beograda u Prijepolje službenim automobilom koji pripada kabinetu ministra unutrašnjih poslova, Slobodan Malešić ne samo što je grubo prekršio pravila službe i zloupotrebio položaj nego je teoretski ugrozio bezbednost i život Dragana Jočića.

Naime, sva vozila koja se koriste za službenu pratnju visokih državnih zvaničnika pod merama su tzv. kontradiverzione zaštite i ni u kom slučaju, ako se ne koriste u službene svrhe i ne smeju napuštati parking MUP.


5. Vozač Stevan Bakalov osuđen je u Okružnom sudu u Beogradu na pet godina zatvora.

Veselinov se ni danas se ne pojavljuje na sudu, izbegava ročišta, i odgovornost, jer mu je“adresa nepoznata“.

6. Počinilac je pobegao sa mesta zločina, a javnosti još nije poznato da li je kažnjen za ovu saobraćajnu nesreću. 

7.Taksistu Bracu Ilića je pred novinarima optužio da je prošao kroz crveno svetlo i udario u njegov automobil. Međutim, Ilić je dan ranije policajcima priznao da je džipom udario taksi vozilo i pred njima taksisti ponudio novac.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online