Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Subota 07.07.2012.
12:04
D. Dekić - Vesti A

Šuković: Šutanovca isterati na čistac!

Danilo Šuković, član Saveta za borbu protiv korupcije, smatra da Agencija za borbu protiv korupcije treba do kraja da istraži gradnju luksuznog stana ministra odbrane Dragana Šutanovca.

Danilo Šuković, član Saveta za borbu protiv korupcije
 

- Taj slučaj i slični slučajevi su ispit za Agenciju. Od presudne važnosti je da se ministri, pređašnji i sadašnji, isteraju na čistac, da se vidi koliko su legalno zaradili, a koliko su i da li su dobili sa strane, kao i da ih se sankcioniše ako su kršili zakon. To je zadatak Agencije i ako može to da ispita, onda njeno postojanje ima smisla - kaže Šuković.


Da li ste optimista?
- U Srbiji je postalo "pravilo" da se ne zna imovina političara. Ako imaju bankovne račune u Švajcarskoj ili na Kajmanskim ostrvima, nema mogućnosti da se to otkrije. Bojim se i da Agencija nema zakonske mogućnosti za to, a nisam siguran ni da ima nameru da se time bavi, odnosno da li je osnovana da bi otkrila ili "pokrila" taj problem.
 

Uslov svih uslova

Da li će revizija privatizacija, poput ranijeg zahteva za saradnju sa Hagom, biti uslov svih uslova EU?
- Naravno. Brisel će biti vrlo čvrst u tome da se isteraju na čistac sporne privatizacije i bez ispunjenja tog uslova nema napretka Srbije ka EU.


Samo Jeremić na dobitku

Iako na ivici bankrota, Vlada je "odrešila kesu" za troškove predsedanja Vuka Jeremića Generalnoj skupštini UN?
- Za takav potez ima formalno-pravnog osnova, ali on nije etički. Konačna ocena ovakvog postupka je na srpskim biračima. Koristi od te pozicije u UN će imati samo Jeremić. Srbiji njegov odlazak u Njujork ne može mnogo da pomogne.

Postoje li mehanizmi za istragu spornih slučajeva?
- Mehanizama ima, ali ne i volje. Da je ima, institucije ne bi bile slabe i sve afere bi brzo bile rešene. Agencija mora da bude nezavisno telo, a ako ne može da rešava slučajeve poput Šutanovčevog, onda se vidi da ona to nije. Možda ministar gradi jer ima bogatog tasta ili je dobio na lutriji? Sve se to mora ispitati i utvrditi ima li sukoba interesa.


Smatrate li da politika ima upliva u rad Agencije?
- Da je napravljena političkom voljom ukazivao je u vreme njenog formiranja advokat Slobodan Beljanski kritikujući način formiranja Agencije, veliki broj zaposlenih i veliki budžet. Čak je ukazivano i na mogućnost da zbog toga postane leglo korupcije.


Da li je pored Saveta za borbu protiv korupcije, uopšte bila potrebna Agencija?
- Plan je u početku bio da se ukine Savet, ali smo mi pokazali da radimo ono zbog čega smo osnovani i opstali smo. Treba i Agenciji dati još jednu šansu, jer je ograničena političkim pritiscima.


Da li i Savet trpi političke pritiske?
- Naravno, i tek ćemo trpeti i druge pritiske, jer evo već su tajkuni počeli da potplaćuju neke medije da pišu protiv mene. Očito im je važno da ne budu potencirane neke stvari koje se tiču njihovog biznisa i određene sporne privatizacije preduzeća u Srbiji.

Subota 07.07.2012. 12:09
Samo stanovi ???? Zasto vi postojite ??? Cija ste vi agencija ??? Sta je sa svim drugim - mnogobrojnim slucajevima-aferama ??? Koliko kostate gradjane Srbije godisnje ??? Koji su vam rezultati do sad ??? Dzaba pisem ...hehehehe ..ludilo !
Subota 07.07.2012. 12:20
Sa SUTANOVAC RASMUSENOM koji nas je ojadio sto se tice Vojske pravo u zatvor,mora da je dobio od Amera donaciju sto im je zavrsio posao u Smederevu,pretopio sva oklopna vozila koje nam je Vojska imala.Neka dokaze poreklo novca LJIGAVI
Subota 07.07.2012. 12:37
pa gde to ima da drzavljanin iz crne gore proziva bilo koga iz srbije? svoje crnogorce cuva, a srbe proziva. ne branim sutanovca,ali redosled......... nece on na svoje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online