Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 23.01.2010.
12:01
Vestionline, Tanjug, Srna A

Ustoličen novi srpski patrijarh Irinej

Episkop niški Irinej ustoličen je danas u Sabornoj crkvi u Beogradu za 45. patrijarha Pećkoga trona. Ceremoniji prisistvovali svi arhijereji kao i najviši državni funkcioneri, predstavnici drugih crkava i verskih zajednica.


Predstoji mu nimalo bezazlen put na Kosmet: Vladika niški Irinej, novi patrijarh SPC-a

Ceremonija ustoličenja počela je nešto pre 9 sati, u Sabornoj crkvi u Beogradu.

Ustoličenje dosadašnjeg episkopa niškog Irineja kao 45. patrijarha Pećkoga trona obavljeno je na kraju svete arhijerejske liturgije, koju je predvodio novoizabrani patrijarh, a naizmenično su služile vladike SPC.

Posle liturgije i pričešća, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije uručio je novom patrijarhu srpskom Irineju panagiju patrijarha (ikonu), žezlo - kao simbol vlasti i belu kamilavku, uzvikujući "dostojan". Mitropolit Amfilohije je bio čuvar trona SPC od smrti patrijarha Pavla 15. novembra 2009. godine.

Činu ustoličenja novoizabranog arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog Irineja, prisustvovale su brojne delegacije i zvaničnici, među kojim su premijeri Srbije i Republike Srpske, Mirko Cvetković i Milorad Dodik, predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić- Dejanović, princ Aleksandar Karađorđević i princeza Katarina, brojni ministri u Vladi Srbije i poslanici.

Papa čestitao patrijarhu Irineju

 

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Benedikt XVI i predsednik Papskog veća za promovisanje jedinstva među hrišćanima kardinal Valter Kasper čestitali su danas novom patrijarhu srpskom Irineju izbor i izrazili nadu da će dve crkve produbiti saradnju.

"Neka vam Gospod podari mnoge duhovne darove, mudrosti, jakosti i razboritosti da bi mogli da služite Crkvi Hristovoj sa njegovom istom ljubavlju", navedeno je u čestitki.

Ističući sećanje na susrete sa srpskim episkopima "u mnogim prilikama", u čestitki se izražava velika nada u saradnju između dve crkve. Kardinal Kasper je posebno izrazio radost zbog, kako je naveo, skorog viđenja u Beogradu.

Prisutni su bili i beogradski nadbiskup Anton Hočevar, reis ul ulema Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić i muftija srbijanski Muhamed Jusufspahić, kao i predstavnici drugih crkava i verskih zajednica.


Doskorašnji episkop niški Irinej u petak je na Saboru SPC u Beogradu apostolskim žrebom izabran za 45. patrijarha Pećkoga trona.


Prema ustavu SPC svečano ustoličenje srpskog patrijarha biće održano i u Pećkoj patrijaršiji, istorijskom sedištu SPC, na Kosovu i Metohiji, a datum će biti utrvđen naknadno.


Novi patrijarh SPC rođen je u selu Vidova kod Čačka 1930. godine od oca Zdravka i majke Milijane. Njegovo svetovno ime je Miroslav Gavrilović.


Po završetku gimnazije završio je Bogosloviju u Prizrenu i Bogoslovski fakultet u Beogradu. Postdiplomske studije završio je u Atini. Zamonašen je u oktobru 1959. godine u manastiru Rakovica.


Od patrijarha Germana primio je monaški čin, dobivši monaško ime Irinej. Za episkopa niškog izabran je 1975. godine. Njegova svetost patrijarh srpski Pavle upokojio se 15. novembra prošle godine na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu.

Novi srpski patrijarh Irinej poručio je nakon svečanosti ustoličenja da je ovo veliki trenutak i veliki dan za njega lično, a veruje, kaže, i za naš narod i našu Crkvu jer je srpski patrijarh uvek predstavljao pred Bogom istoriju svog naroda, delio sudbinu njegovu, radost, ali i njegovu tragediju. O tome govori istorija, dodao je patrijarh Irinej.

Patrijarh je rekao da "njegovo srce drhti kao da ga vetar pokreće, da je ustreptalo velikom svešću i saznanjem u pitanju da li je dostojan ovog visokog zvanja i ove visoke počasti".

"Zašto se ovoga trenutka moja misao usmerava prema Bogu, spasitelju našem, arhipastiru našem koji me je dobrotom i milošću svojom nagradio", rekao je patrijarh i dodao da zna da je njegov izbor delo milosti i ljubavi Božje, delo koje obavezuje i traži dostojan odgovor.

  

Saborna crkva u Beogradu

Prema crkvenom ustavu, patrijarh se ustoličava dan posle izbora. To je prvo ustoličenje da bi, kako je objasnio episkop bački Irinej, "novi patrijarh počeo da dela".

U prvoj izjavi nakon izbora u petak vladika niški Irinej rekao je da je njegov izbor bila volja Božja i volja Svetog arhijerejskog sabora. "Na tu časnu i tešku dužnost izabran sam uz pomoć braće arhijereja sa kojima ću zajedno nositi breme i sve probleme", rekao je vladika Irinej neposredno po izboru.

Oni koji ga bolje poznaju kažu da novog patrijarha krasi skromnost, blagost, učenost i rečitost i da je, kao takav, pravi naslednik njegovog odanog prijatelja blaženopočivšeg patrijarha Pavla. Za novog patrijarha se kaže i da će biti naklonjen dobrim odnosima sa svim crkvama i verskim zajednicama.

Prema ustavu SPC, svečano ustoličenje vladike Irineja za patrijarha biće upriličeno u manastiru Pećka patrijaršija na Kosovu i Metohiji, istorijskom sedištu Srpske crkve, s tim što će datum tog događaja biti određen naknadno.


Ceremonija ustoličenja njegove svetosti patrijarha Irineja počelo je održavanjem svete arhijerejske liturgije, koju predvodi Irinej niški.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online