Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 23.06.2012.
12:12
D. N. Petrović - Vesti A

Logor Kfora za Srbe na Severu

Pod izgovorom da iz bezbednosnih razloga zatvara alternativni pravac koji podnožjem Rogozne zaobilazi kontrolni punkt u Brnjaku, Kfor je krajem prošle nedelje napravio pustoš u selu Banje kod Zubinog Potoka i oko oko 40 domaćinstava ostavio bez puta, vode, namirnica, stočne hrane, lekova...

Odsečeni od sveta: Trifun Bojović u rovu kojim su ''mirotvorci'' presekli put

Meštani su, kao u najgorem koncentracionom logoru, opasani bodljikavom žicom, koja je razvučena čak i po šumi, na putevima su krateri duboki i po dva metra, a na raskrsnicama betonske piramide koje onemogućavaju svaki prolaz.

Srbima u ovom selu uništena je letina, zabranjeno im je kretanje i selo je i bukvalno odsečeno od sveta.


- Koncentracioni logor je zlato u odnosu na život koji mi poslednjih dana imamo, ako se nešto ne promeni ovde nam nema života, ostaje nam jedino da se, preko šuma negde, bez igde ičega, izvučemo ili da svi kolektivno odemo u do obližnjeg jezera Gazivode i sami sebi presudimo - žali se starina Stanimir Bojović.
On naglašava da je svašta u životu doživeo, ali da bahatost i brutalnost kakvu su demonstrirali "mirotvorci" iz Nemačke i ostalih zemalja još nije video.

Preorali puteve: Seljaci ne mogu da odu ni do svojih njiva


- Ovaj put nam je bio prozor u svet, ne samo da su ga prekopali, već su kopali i po našim imanjima, bodljikavu žicu razvukli su nam po njivama, pašnjacima i šumi, i kozje staze su zatvorili, stoku ne možemo da napasemo, u prodavnicu ne možemo da odemo, deca već nekoliko dana nisu išla u školu jer je zatvoren put do škole u Brnjaku, imamo i đaka koji nisu mogi da odu na polaganje mature, ovo je gore od zuluma - kaže meštanin Trifun Bojović.


- Presekli su mi vodovodnu cev, ostali smo bez kapi vode, ponestaje nam i namirnica, a oni nas i dalje nadleću helikopterima, dižu prašinu oklopnim transporterima, zastrašuju nas kao da smo najveći zlikovci, a naša jedina "krivica" je u tome što smo ovde, što nismo otišli i što želimo da ostanemo na imanju koje je hranilo i moga dedu, oca i mene, ovde nameravaju da ostanu i moji sinovi, ali kako da živimo u ovom paklu - pita se Drina Bojović.


Delegacija meštana koja je kroz bodljikave žice uspela da se probije do Zubinog Potoka zatražila je od Kfora hitno oslobađanje i nadoknadu štete koja im je pričinjena. Razmišlja se i o akciji samooslobađanja koja bi mogla da usledi već tokom ovog vikenda.
 

Srbija se pravi da ne vidi


- Izloženi smo najgorem teroru, gotovo neizdrživom, a Beograd ćuti i pravi se da ništa ne vidi, nema ovo nikakve veza ni sa Ujedinjenim nacijama, ni sa demokratijom, ni sa ljudskošću, ovo je teror najgore vrste, gore od okupacije koji Šiptari sprovode uz pomoć svojih prijatelja iz NATO-a. Hoće silom da nas nateraju na albansku carinu. E, vala, neće nas naterati, makar ovde svi pocrkali - kaže Dragan Nedeljković i naglašava da i Kfor treba da razmisli, jer batina uvek ima dva kraja.

 
Nemoćni opštinari


U opštini Zubin Potok kažu da ne mogu mnogo da pomognu žiteljima Banja i da očekuju da štetu koja im je pričinjena sanira Kfor koji je dužan da meštanima obezbedi slobodu kretanja i normalan život. Prema nezvaničnim informacijama iz Kfora, "mirovnjaci" su spremni da žiteljima Banja omoguće, ako bude potrebno, dolazak hitne pomoći i nabavku namirnica, kao i da obezbede slobodu kretanja, na nadoknadu štete moraće duže da čekaju.

POVEZANE VESTI

Subota 23.06.2012. 12:38
Hitler bi se ponosio njima
Subota 23.06.2012. 17:39
Nikoliću !!! Oglasi se!!!
Subota 23.06.2012. 19:20
Ovdje neki sole pamet usporedbama sa Vukovarom,Sarajevom,Srebrenicom ali treba da se zna da ovakvo stanje na Kosovu traje već oko 30 godina zato molim vas nemojte tu da nama solite pamet jer se zna koliko smo mi izgubili civila u 19 i 20 vijeku a koliko svi ostali (Hrvati, Muslimani, Šiptari itd.) zajedno Koliko nam solite pamet i žalite se drugima zbog nas a kad smo mi trebali da žalimo za svojim niste nam dali pod izgovorom očuvanja sloge između vas i nas Ali mi se ustvari niti nismo željeli dičit brojem mrtvih ljudi koliko se danas vi dičite već oko 20 godina
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online