Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 09.06.2012.
12:20
J. L. Petković - Vesti A

Kfor nanosi političku štetu

Svaka intervencija prema severu ima za cilj samo promenu stanja na terenu kako bi se obesmislili budući pregovori Beograda i Prištine, kaže za "Vesti" državni sekretar u Ministarstvu za KiM Oliver Ivanović.

 

O poseti lidera Srba sa severa predsedniku Tomislavu Nikoliću kaže da je opravdana, s obzirom na ogroman pritisak koji je koncentrisan na sever. Veruje da će se predsednik uskoro videti i sa Srbima južno od reke Ibar. O sporazumima iz Brisela Ivanović kaže da ne zna da postoje drugi, osim onih koji su viđeni na sednici vlade.

Da li postoje neki skriveni sporazumi, nešto što javnost nije videla?

- Ne znam da postoje neki drugi sporazumi osim onih koje sam video na sednici i na sajtu Vlade Srbije. Sve postignuto u Briselu pretočeno je u adekvatne uredbe koje bi trebalo da definišu primenu u praksi.

A detalji sporazuma o slobodi kretanja, da li je bilo reči o tome da se deo u vezi s tablicama ne odnosi na sever?

- Ne mogu da potvrdim ni da dematujem. To je pitanje za Borka Stefanovića, ali koliko znam, takva stvar na sednicu vlade nije došla. Ali, ne isključujem mogućnost da nisam upoznat. To što pitate je nešto što proizlazi iz izjava Srba sa severa koji su razgovarali sa Borkom Stefanovićem. To je njihova izjava, ali to ne mogu ni da potvrdim ni da demantujem.

General Kfora kaže da neće više tolerisati blokadu, a Srbi ne odustaju?

- Svaka intervencija prema severu ima za cilj samo promenu stanja na terenu kako bi se obesmislili budući pregovori, dijalog koji će se voditi u Briselu ili negde drugde. Prema tome, intervencija destabilizuje ionako krhku stabilnost na severu i siguran sam da ne pomaže u procesu traženja rešenja. Zalažem se za potpuni mir i odustajanje od bilo kakvih jednostranih aktivnosti dok se ne formira vlada Srbije i dok se ta vlada ne pojavi kao pregovarač spreman za razgovor o tehničkim ili političkim pitanjima. Pitanje severa se nameće kao neizostavno. To pitanje nije nametnuto s naše strane, ali je ubrzano aktivnošću Prištine u julu mesecu prošle godine.

Mislite da Kfor to radi namerno?

- Mislim da Kfor mora biti svestan da je situacija takva da oni ne mogu da reše problem severa, i njihovo insistiranje na slobodi kretanja tumačim kao pogrešnu procenu. Ne želim da se izjašnjavam o dobronemarnosti tog poteza, ali sasvim sigurno je pogrešna procena koja može da predstavlja za Kfor vojnički uspeh, da su uklonili jednu barikadu i na taj način omogućili sebi bolju cirkulaciju, ali politički nesumnjivo predstavlja veliku štetu.

Za rad u prištinskoj kancelariji u severnoj Mitrovici prijavilo više od 700 Srba?

- Ne verujem da je to tačna cifra. Mislim da su to spekulacije sa namerom da podstaknu one koji se još nisu prijavili. A čak i da su se prijavili u tolikom broju, to treba shvatiti kao njihovo odsustvo svesti o opasnosti od takvog poteza. Ta kancelarija neće raditi jer Srbi prosto tu kancelariju neće prihvatiti. Oni već imaju jednu jako dobru lokalnu samoupravu i ne treba im druga. Imaju i Unmik kancelariju. Nametanje prištinske kancelarije neće pomoći pronalaženju odgovarajućeg rešenja i za Srbe i za Albance.
 

Ministarstvo ostaje

 

Da li će u novoj vladi ostati Ministarstvo za KiM?


- Ne znam, ali bi bila velika šteta da Ministarstvo za Kosovo i Metohiju ne postoji jer je Kosovo otvorena politička tema za koju se gotovo sve partije jednako zalažu. Ako je to tako, onda je logično da takav prioritet ima adekvatno predstavljanje u vladi. Da ne zaboravimo samo i da bi ukidanje ministarstva loše odjeknulo među stanovništvom.

POVEZANE VESTI

Subota 09.06.2012. 12:57
nije jasno zasto srbin sa kosova nije na ovoj funkciji,umesto crnogorca iz crne gore? cime su nas oni toliko zaduzili?
Nedelja 17.06.2012. 09:51
Po rezoluciji 1244 Kosovo nije priznata država od Ujedinjenih Naroda i ne može da funkcionira kao takva. Drugo je pitanje što im je Amerika s Natom dozvolila da ne legitmno proglase državu. Prema tome, KFOR ne vrši svoju dužnost nego zastupa Prištinu po nalogu Amerike. Naši političari moraju, uz pomoć prijatelja iz sveta, da zahtevaju da KFOR počne da vrši svoju pravu dužnost i da se Nato skloni sa tla Srbije. Posle toga možemo ravnopravno da pregovarama, što do sada nije bio slučaj. Srbi imaju pravo da zahtevaju opstanak u svojoj državi.
Nedelja 17.06.2012. 09:55
Kažu da nema menjanja granica. Bravo, za to su odgovorni Ujedinjeni Narodi i oni nisu promenili granice Srbije. Ako sve ovo ne važi, jer sirova sila vlada svetom i određuje pravila, onda zaboravimo Ujedinjene Narode. Vrtoglavo se približava vreme blokova i podele, a verovatno i oružanog konflikta između njih.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online