Sreda 3. 7. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
14
Četvrtak 07.06.2012.
09:10
Blic A

Načelni dogovor o vladi: DS - ekonomija, SPS - policija, LDP - Evropa

Buduća vlada koju bi trebalo da čine demokrate, LDP i koalicija oko SPS, imaće između 13 i 17 ministarstava, a socijalisti će uglavnom zadržati resore koje su i ranije kontrolisali, saznaje “Blic”.

Dačić, Tadić i Jovanović - drim tim?

Za sada ministarstva nisu raspodeljena, ali se konture budućeg sastava naziru: DS je najbliži da preuzme ekonomski deo vlade, SPS bi upravljao manje-više istim resorima, a LDP da dobije mesto potpredsednika vlade za EU integracije i životnu sredinu. Međutim, tek predstoji najbitniji deo u pregovorima, a to je izrađen plan rada i ciljeva vlade koji DS tek treba da ponudi partnerima.

Svi pregovarači najizvesnije parlamentarne većine, DS, SPS i LDP, složili su se da vlada treba da ima što manje ministarstava. Po saznanjima “Blica”, rađena je uporedna analiza državnog sistema i potreba Srbije i nekih država EU i regiona.

Dobro upućeni sagovornik “Blica” kaže da je na osnovu analize ustanovljeno da bi Srbiji najviše odgovarao model koji između ostalih imaju Nemačka, Češka, Slovačka i koje imaju 14 ministarstava. Međutim, nemaju i problem Kosova i brojne dijaspore.

- Nastoji se da se smanji broj ministarstava, ali da vlada bude funkcionalna, a ne da se zarad broja spajaju nespojivi resori.

Analiza na kojoj se radi treba da uspostavi model koji će odgovarati Srbiji i koji će manje zavisiti od političkog dogovora partnera, a više od ciljeva vlade. Kada je reč o ciljevima, a ovo je samo primer, potenciraće se ekonomski ili neki drugi resori, a dijaspora neće biti zasebno ministarstvo - kaže “Blicov” sagovornik.


Na konačnu raspodelu resora i personalna rešenja preći će se tek pošto se svi slože oko plana rada i ciljeva vlade. Kako “Blic” saznaje, reč je o osnovnim smernicama nacionalne, socijalne i ekonomske politike koju bi buduća vlada trebalo da vodi. Ovaj deo posla prepušten je DS koji je i najveća stranka i trebalo bi da bude stožer buduće vlade. Ovaj predlog oko koga tek treba da se slože SPS i LDP trebalo bi da bude ponuđen tokom ove nedelje.

U budućoj vladi trebalo bi manje-više da resori budu raspoređeni po strankama kao i do sada. Razlika bi bila jedino u činjenici da bi DS ovog puta preuzeo kormilo ekonomije i finansija.


Juče nije bilo moguće dobiti preciznu potvrdu da li će lider DS Boris Tadić na današnjem sastanku u Predsedništvu saopštiti da ima većinu. Ipak, predsednik Pokrajinskog odbora DS u Vojvodini Dušan Elezović izjavio je da je DS blizu dogovora sa koalicijom SPS-PUPS-JS i LDP.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 07.06.2012. 09:15
Дачић погазио све што је рекао? И он прихватио значи да је Реп. Српска геноцидна творевина? Удариле га паре у главу, не оставља му се фотеља. Нема везе што му је образ као ђон.
Četvrtak 07.06.2012. 09:16
значи: економија - дупло голо..... полиција - наставља се пентрање по Арени.... Европа - дођи јуче.... а сулејман? како је он? зна ли ко?
Četvrtak 07.06.2012. 09:16
sve moj do mojega.u jednom su sigurno eksperti da upropaste i zatru. uvek smo bili buntovan narod,a u sta smo se sada pretvorili. rumuni su primer svima,kako se postupa sa diktatorom.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online