Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 12.05.2012.
12:01
Đ. Barović - Vesti A

Slučaj "braće Bitići": Vlajko odneo istinu u grob

Advokat dvojice policajaca koji su u procesu za ubistvo braće Bitići ponovo oslobođeni krivice, Božo Prelević, kaže u razgovoru za "Vesti" da su pritisci SAD na vlasti u Srbiji sasvim legitimni, ali da sumnja da će ikada utvrditi ko je i zašto ubio američke državljane albanskog porekla.

Božo Prelević, advokat policajaca u slučaju "braće Bitići"
 

- Pritisci koji sada stižu iz Stejt departmenta nisu upućeni srpskom pravosuđu, nego vlastima u Beogradu i oni su sasvim legitimni. SAD štiti interese svih svojih građana i Srbija bi trebalo da se ugleda na takvu politiku - smatra Prelević.


Zar to nije direktno mešanje u pravosuđe Srbije?
- Mislim da nije. Stejt department je poručio da ako dvojica okrivljenih policajaca nisu krivi, neka vlast u Srbiji onda pronađe ko jeste i da taj odgovara. Međutim, sumnjam da će se u ovom slučaju to ikada desiti.


Zašto?
- Posle samoubistva Vlajka Stojiljkovića (ministra policije) do istine se može doći samo ako neko "otvori dušu" pošto u ovom procesu ne postoji nijedan materijalni dokaz. Većina onih koji mogu nešto da kažu ili su bili umešani, već su osuđeni na najmanje 40 godina zatvora. Sumnjam da će neko od njih sada da prizna i ovo delo, a ne vidim mehanizam po kome bi ih neko na to prisilio. Da im priprete visokom kaznom, a oni su već u zatvoru? Smešno.
 

U pravosuđu zrelo za promene

Uz Evropsku uniju, vi ste jedan od najglasnijih kritičara pravosuđa u Srbiji. Očekujete li da će se nešto promeniti posle izbora?
- Najgluplje bi bilo da se ništa ne promeni ili da se sve završi prebacivanjem loptice za krivicu zbog današnje katastrofalne situacije. Zato želim da verujem da će nova Vlada postaviti respektabilne ljude koji će napokon početi da rešavaju nagomilane probleme, i to jedan po jedan. Ustavni sud Srbije ne funkcioniše, reizbor sudija je obavljen katastrofalno, apelacioni sudovi su pretrpani i neefikasni...

Nismo sigurni da će Vam Amerikanci poverovati da ne postoji nijedan materijalni dokaz?
- Pa u ovom slučaju je napravljen presedan u istoriji našeg pravosuđa jer su u istragu bili uključeni i agenti FBI, a zatim i patolozi FBI koji su i utvrdili da braća Bitići nisu ubijena u Petrovom Selu, već na nekom drugom mestu i da su kasnije samo prebačeni u tu masovnu grobnicu.


Zar nije onda lako ustanoviti ko je počinio ovaj ratni zločin?
- Složićemo se jedino da su stradali potpuno nevini ljudi, ali nema govora o ratnom zločinu. To je jedna od katastrofalnih grešaka srpskog Tužilaštva za ratne zločine koje je tom tezom pokušavalo da opravda svoju nadležnost u ovom slučaju. Doduše, insistiranjem na tome, oni i ne shvataju da su optužili SAD da je mimo odluke Kongresa, poslala u rat svoje državljane. Ali, to je samo jedan od apsurda u ovom slučaju.


Na koje apsurde mislite?
- Osnovni apsurd je da ovde nije reč o ratnom zločinu. Događaj se odigrao 20 dana posle potpisivanja Kumanovskog sporazuma, a braća Bitići su uhapšeni zato što su prešli granicu bez ijednog važećeg dokumenta. Međutim, i Tužilaštvo i Nataša Kandić od početka zastupaju tezu da su oni bili ratni zarobljenici, a to nije tačno. Da bi opravdali tu tezu, u istrazi su bahato kršena prava mojih klijenata.


Na koji način?
- Da su oni prilikom prvih izjava rekli da o svemu nemaju pojma, garantujem vam da ih više niko ništa ne bi pitao. Ovako, oni su godinama bili izloženi nezabeleženim pritiscima i pretnjama. Dobijali su otkaze, suspenzije, prećeno im je svim i svačim, samo da bi potkrepili tezu tužilaštva. Pravda je ipak pobedila.

POVEZANE VESTI

Subota 12.05.2012. 14:11
Cak i vrapci znaju ko je ubio ova dva USA terorista, zna se ime, ali svi cute i galame na isti nacin. Naime, taj NN obavlja u Srbiji prljave poslove za USA i dok slusa nece ga hapsiti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online