Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 10.04.2012.
12:03
B. Đokić - Vesti A

Drumske bande pljačkaju dijasporu

Na autoputu kroz Srbiju vreba veliki broj lopova i prevaranata, koji koristeći nepažnju naših sunarodnika iz dijaspore na Koridoru 10, pokušavaju na sve moguće načine da ih opljačkaju.

Vrlo često su mete ovih napada upravo sunarodnici iz rasejanja, koji voze automobile stranih registarskih oznaka, jer ih lopovi zamene za Turke i Grke, a glavna su meta ovih kriminalaca.


Ponekad prevare i želja za brzim novcem postanu vrlo opasne i uzrokuju gubitak ljudskih života. Dešava se da prevaranti na odmaralištima preseku kablove za ulje ili kočnice, po pravilu stranih registarskih tablica, u nameri da se posle nekoliko kilometara žrtva zaustavi, a prevaranti "nevino" ponude pomoć oko popravke i šlepovanja vozila. Međutim, postoje sumnje da se nekoliko ovakvih slučajeva završilo tragično, saobraćajnim nesrećama u kojima je bilo mrtvih.


Prema rečima Dragiše Simića, načelnika Uprave saobraćajne policije MUP-a Srbije, poslednjih godina policija je uspela da se izbori sa takozvanom drumskom mafijom, ali i dalje postoje pojedinačni slučajevi, pogotovo tokom turističke sezone, kada je put kroz Srbiju jedan od najfrekfentnijih.

OPREZ NA PUTU: Dragiša Simić, načelnik saobraćajne policije
 

- Uspeli smo da smanjimo broj pljački i prevari na srpskim putevima, pogotovo Koridoru 10, ali se ovakve stvari i dalje dešavaju. Tokom leta povećavamo broj patrola i trudimo se da se svi koji prolaze kroz Srbiju osećaju sigurno - kaže Simić.


Kako saznajemo u saobraćajnoj policiji, drumski razbojnici imaju više načina da prevare putnike.


- Najčešće su u pitanju klasične krađe iz vozila, obično na autoputu. Kradu retrovizore, prtljag sa krova, gume, sve što mogu. Obično se to dešava na parkiralištima jer tamo nema kamera i manje je ljudi. Mnogo opasnija vrsta je prouzrokovanje namernih oštećenja, izazivanje kvarova na vozilima, sečenje kablova za ulje. Puste vas da krenete, prate i čim vam stane automobil nevino prilaze da ponude pomoć, koja vas košta mnogo novca - kaže Simić.

OGRANIČENJE 120 KILOMETARA NA SAT: Presretači zaustavljaju zbog prekoračenja brzine
 


Među najčešćim načinima za zaradu ovih kriminalaca je i kada prevaranti podesnim ključem otvore rezervoar i sipaju vodu. Pošto je ona teža, odmah padne na dno i uvuče se u motor, pa posle stotinjak metara automobil stane. Odmah se oko žrtve skupe "dobronamernici" koji nude svoje mehaničare, šlep-službu, pokušavaju žrtvi da pomognu, ali se sve plati i sa po nekoliko hiljada evra.

Treniraju pse da izazivaju nesreće!

 

Koliko su ovi drumski pljačkaši drski vidi se po primeru koji je za "Vesti" ispričao jedan od vlasnika kafane na autoputu u blizini Beograda, koji je godinama svedok svakakvih drumskih prevara.


- Jedan od njih imao je nekoliko velikih kučića koje je izgladnjivao po nekoliko dana. Onda bi ih noću dovodio na autoput i hranu im davao samo u levoj kolovoznoj traci. Tako bi ih navikao i onda puštao jednog po jednog. Psi bi stali na put i čekali hranu, ali bi na njih naravno naleteo automobil. On bi se kao slučajno tu uvek zatekao i pružao pomoć za popravku vozila, što bi papreno naplaćivao. Kada je bivši ministar unutrašnjih poslova Dragan Jočić imao saobraćajnu nezgodu na autoputu, njegovo vozilo udarilo je upravo u psa - kaže sagovornik "Vesti".

  

Saveti iz policije

 

U saobraćajnoj policiji upozoravaju putnike kroz Srbiju da se pridržavaju nekoliko saveta, kako bi izbegli neke eventualne neprijatnosti tokom puta kroz Srbiju.


- Zaustavljajte se na osvetljenim odmaralištima. Najbolje je na pumpama, gde ima veliki broj kamera i puno ljudi. Ukoliko neko pokušava da vas zaustavi tokom vožnje, nemojte to činiti, pogotovo ne u zaustavnoj traci, već dođite do prvog parkirališta - neki su od osnovnih saveta za bezbednu vožnju.

  

Stroge kontrole po putevima

 

Tokom letnjih meseci policija će patrolirati sa velikim brojem vozila po glavnim drumovima u Srbiji, kako bi predupredili krađe, prevare, ali i divljanje vozača. Koristiće se i patrolna vozila, ali i jedan deo neobeleženih, civilnih vozila, najčešće presretača. U policiji objašnjavaju da oni isključivo zaustavljaju automobile na sigurnim mestima, a svi ostali koji pokušavaju da vas zaustave predstavljajući se kao policija su kriminalci.


- Kada prekoračite brzinu na primer i snimi vas policijski presretač, on će svetlosnom signalizacijom pokazati da je u pitanju policijsko vozilo i da ga pratite. Nema zaustavljanja na autoputu, već će vas dopratiti do prvog parkinga, gde će se izvršiti kontrola - kažu u policiji.

POVEZANE VESTI

Utorak 10.04.2012. 14:58
Bilo je toga i u Madjarskoj...
Utorak 10.04.2012. 17:39
Dijasporu pljacka ko kako stigne, a najvise drzava. Zato treba pustiti pljackase (policija i ovi drumski) da se obracunaju medjusobno oko plena. Na zalost, zrtve od ovoga nece imati nikakve koristi jer je samo razlika da li je u pitanju legalan drzavni reket, ili drska pljacka.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online