Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 03.04.2012.
12:03

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Povratak nacizma (2): Nož, žica i krst

Istoričari, članovi antifašističkih organizacija, državni funkcioneri, analitičari često upozoravaju da fašizam i te kako postoji u Srbiji, ali je teško staviti ga u neki okvir. Kad je nastao, ko podržava sve veći broj desničarskih organizacija, u kolikoj meri one imaju elemente fašističkih organizacija, da li se govor mržnje provlači kroz javne govore političara... Dilema da li je nešto fašizam ili ne, izgleda nerešiva.

Grafit na jugu Srbije

Tužilaštvo je zbog aktivnosti desničara u poslednjih desetak godina imalo pune ruke posla. Uzvikivanje pokliča "Nož, žica, Srebrenica" i bacanje dimne bombe na skupu "Žena u crnom" 2005. godine, upad s noževima na Filozofski fakultet, batinanje homoseksualaca, eksplozija ispred gradske kuće u Novom Sadu... Nacionalni stroj je pre nekoliko godina okićen srpskim krstovima i pevajući "Bože pravde" i "Uskliknimo s ljubavlju", slavio rođendan Hajnriha Himlera.


Odnos države prema različitim fašističkim pojavama od 1990. do danas prilično je ravnodušan. Prve ideje javljaju se još 1988. kroz subkulturne pokrete i tadašnje bendove koji su negovali oi pank i nastanak skinhead subkulture u Srbiji.
Sekretar antifašista Srbije Nebojša Dragosavac za "Vesti" kaže da desničarske organizacije, iako govore da fašizam nije u prirodi našeg naroda, imaju njegova obeležja.

Olivera Milosavljević
 


- Početkom oktobra 2008. neonacističke grupacije Krv i čast i Nacionalni stroj najavile su u Beogradu "Srpski marš za jedinstvo Srbije", uz podršku srpskog ogranka međunarodne neonacističke organizacije Stormfront. Neke desničarske nacionalističke organizacije nisu im dale podršku. Tako je pripadnik organizacije Srpske dveri Vladan Glišić odbio da se priključi tvrdeći da "neko ne može biti neonacista i pravoslavni Srbin", te da je "neonacizam u suprotnosti s tradicijom srpskog naroda" - objašnjava Dragosavac.

Predsednik Centra za demokratiju Dragoljub Mićunović rekao je da bi bilo preterano reći da u Srbiji postoji povampirenje fašizma u ozbiljnim razmerama, ali da je potcenjivanje tog zla opasno i da se o tome mora govoriti.


- Stigli smo dotle da je ministar u Vladi u svom kabinetu držao sliku Milana Nedića koga je SANU svrstala u 100 najuglednijih Srba, a on je posetio i Adolfa Hitlera, po vlastitoj želji, a zajedno sa nemačkim trupama napustio zemlju.


Istoričarka Olivera Milosavljević smatra da u vremenima ekonomske i krize svih vrednosti svako društvo je pogodno za širenje fašističkih organizacija.

Povratak nacizma:

1. Hitlerova deca marširaju Evropom

- O tome dovoljno svedoče tridesete godine 20. veka, kada je usled krize, nezaposlenosti, besperspektivnosti fašizam jačao u mnogim evropskim zemljama. Danas je slično, a Srbija tu nije nikakav izuzetak. Ratni porazi 90-ih, gubljenje suvereniteta, nepovoljna pozicija u svetu, pospešuju takve pokrete. Već više od dve decenije razmahani nacionalizam umesto da slabi, razvija se u određenim delovima društva do krajnjih granica. Nezadovoljen nacionalizam nikada ne može racionalno da prihvati "gubitke" i da se pomiri sa njima, već postaje ekstreman pronalazeći "krivce" u svima drugima (susedima, velikim silama, manjinskim grupama) nikada se ne suočavajući sa samim sobom. Tu nastaje neki od oblika fašizma - objašnjava ona za "Vesti".


Jedan od prvih ljudi SNP 1389 Igor Marinković za "Vesti" kaže da njihova organizacija nije fašistička, već je u sukobu sa režimom koji im zbog toga nadeva pogrdna imena.


- Volimo svoju zemlju i ne stidimo se što smo rodoljubi i nacionalisti. Nismo protiv Evrope, kao što govore, već smo protiv ulaska Srbije u EU. Nemamo ništa ni protiv gej populacije, ali imamo protiv njihovog javnog prikazivanja. Podržavamo Ratka Mladića, ali ne kao čoveka kome se pripisuje da je odgovoran za ljudske živote, već smatramo da ima nepravedno suđenje. Ne podržavamo nasilje ni ubijanje, niti širimo mržnju kao što govore. Mi samo volimo svoju zemlju i narod. Zovu nas fašistima, desničarima, klerofašistima, a mi to nismo - kaže Marinković.

SNP 1389

Pokret 1389 osnovan je 2004. Glavno tužilaštvo Srbije zatražilo je njihovu zabranu nakon više incidenata u kojima su učestvovali. Članovi organizacije sprečili su 2007. održavanja tribine "Peščanika" u Aranđelovcu. U septembru se ujedinio sa udruženjem Naši. Ovaj pokret se zalaže za "vaskrslu Srbiju" u čijem bi sastavu bile sve "srpske zemlje koje su okupirane u ratovima devedesetih". Pod njima podrazumevaju i teritorije Crne Gore, Makedonije i severne Albanije.

 

Obraz

U zahtevu republičkog tužilaštva za Obraz se navodi da neki delovi njihovog statuta predstavljaju diskriminaciju prema građanima Srbije koji nisu pravoslavci ili su ateisti, i sadrže mržnju prema različitim grupama, za koje oni navode da su "srpski neprijatelji". U svom programu se bave vaspitanjem dece, pa "srpsku pesmu dete mora da sluša još u kolevci. Molitvu treba čitati još od prve godine života. Nikako ne čitati tuđe bajke, samo srpske..."

 

Nacionalni stroj

Neonacistička organizacija čiji je vođa Goran Davidović, zvani Firer, osuđen na godinu dana zatvora zbog upada na antifašističku tribinu na novosadskom Filozofskom fakultetu. Njemu se sudi i za izazivanje nacionalne i rasne mržnje zbog napada na učesnike antifašističkog protesta 7. oktobra 2007. u blizini novosadskog Doma Vojske.

 

Srpski sabor Dveri

Sebe smatraju jedinim ispravnim pravoslavcima. Protiv su bilo kakve komunikacije sa drugim crkvama i to smatraju napadom na pravoslavlje. Protivnici su evropskih integracija. Novi serijal Insajdera otkrio je da je rudnik Kolubara 2004. godine, kada je direktora firme postavio tada vladajući DSS, dodelio za Dveri donaciju od 4,2 miliona dinara.

Sutra - Povratak nacizma (3): Gebels i Gering kao lektira

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online