Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 22.03.2012.
12:00
Đ. Barović - Vesti A

Radovan mora da vidi taj papir!

Šef pravnog tima odbrane bivšeg predsednika RS Radovana Karadžića Goran Petronijević ocenjuje za "Vesti" da bi autentičnost sporazuma Karadžić-Holburk umnogome mogla da promeni tok suđenja u Hagu.


- Od početka tvrdimo da je taj sporazum postojao i da se Karadžić sve do hapšenja oslanjao na obećanja SAD. Uostalom, na početku suđenja smo i dokazali da je Holbruk 1995. imao ovlašćenja svoje vlade da sa Karadžićem napravi dogovor. Međutim, nedostajao je i konkrektan dokaz, odnosno parafiran dokument. U slučaju da se pokaže da kolega iz Makedonije poseduje original, onda će to značajno promeniti tok suđenja Karadžiću, a mi ćemo biti u prilici da odmah zatražimo od Saveta bezbednosti UN donošenje rezolucije kojom će bivši predsednik RS biti oslobođen - kaže Petronijević.


Prema njegovim rečima, neko iz pravnog tima će kontaktirati advokata Ignata Pančevskog kako bi se dokument koji on poseduje odmah prosledio Radovanu Karadžiću. U slučaju da je dokument originalan, u Haškom tribunalu će biti dovedena u pitanje suština optužnice protiv Karadžića, a zatim i rasvetljena uloga velikih sila u ratu u Bosni.


- Mi smo dokazali da je Holbruk imao ista ovlašćenja kao i tadašnji švedski pregovarač Karl Bilt. Ali, Holbruk je učinio sve kako bi prevario Karadžića i očigledno nije imao skrupula ni u životu ni u diplomatiji. Uostalom, to su potvrdili i snimljeni razgovori između Karle del Ponte i bivšeg predsednika Narodne skupštine RS Dragana Kalinića u kome ona poručuje Karadžiću da je u životnoj opasnosti ako ga pronađu vojnici NATO-a - zaključuje Petronijević.


Da podsetimo, do sada je o postojanju tajnog sporazuma Karadžić-Holbruk progovorilo više nekadašnjih čelnika Srbije i Republike Srpske.
Bivši ministar spoljinih poslova RS Aleksa Buha je još 2008. godine za "Vesti" izjavio da je zajedno sa tadašnjim predsednikom Narodne skupštine RS Momčilom Krajišnikom u noći između 18. i 19. jula 1996. u Beogradu razgovarao sa Holbrukom, sa kojim je bio i njegov tim, o povlačenju Karadžića iz političkog života u RS u zamenu da ga Haški tribunal, kako je rekao, "neće više dirati".


Sličnu priču je potvrdio i poslednji ministar odbrane SFRJ Veljko Kadijević koji je za RIA Novosti izjavio da je prema tom dogovoru Karadžić dobio imunitet od sudskog gonjenja u zamenu za odlazak sa političke scene i iz društvenog života Republike Srpske.
 

Čak tri sporazuma?


Aleksa Buha je još 2008. ispričao za "Vesti" da je čuo glasine o postojanju čak tri sporazuma između Karadžića i Holbruka.


- Govori se da prvi dogovor između Karadžića i Holbruka datira čak iz oktobra 1995, znači pre Dejtona, a za njega se vezuje i ponuđena suma od 600.000 dolara. O tome lično ništa ne znam. I treći, iz maja 1997, kad je Biljana Plavšić, tadašnja predsednica RS, došla iz Banjaluke na Pale i prenela nam njen dogovor sa Olbrajtovom u "četiri oka" da Karadžić treba da nestane iz RS, a Hag ga neće juriti - ispričao je tada Buha.


Strah od falsifikata


- Moramo biti veoma oprezni, zato što je do sada već bilo nekoliko sličnih falsifikata. Jedan je svojevremeno, mislim 1994, sačinila i muslimanska obaveštajna služba kako bi pokazala da je Karadžić bio alav na novac. U svakom slučaju, neophodno je da se najpre utvrdi autentičnost, a to je relativno lako - kaže Petronijević.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 22.03.2012. 12:22
Pa normalno da treba da ga dobije, potvrdi autentičnost i da maše sa njim dušmanima ispred nosa.
Četvrtak 22.03.2012. 15:05
Nešto se bojim za tog kolegu iz Makedonije pa i šire. Sad mi je jasno zašto su ovih dana počeli sukobi sa Albancima. Posle će malo da dotrče američki specijalci iz Bonstila pašće po koja bombica i slučajo će dotični 'kolega iz Makedonije' da 'nestane'. Na žalost scenariji su veoma slični, samo su glumci i žrtve drugi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online