Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 16.03.2012.
12:01
J. L. Petković - Vesti A

Boks meč Beograda i Prištine (5): Majka demokrata, deca radikali

Predsednik opštine Orahovac Marjan Šarić siguran je da izbora u njegovoj opštini neće biti, ali kaže to mu ne smeta. Iskreno, obrazlaže, narodu u Orahovcu i Velikoj Hoči već je preko glave podela među srpskom zajednicom.

Najgore je narodu: Marjan Šarić

- Nas je ostalo više od 1.000 Srba, a imamo pet registrovanih političkih stranaka. Posvađa se porodica jer žena glasa za Demokratsku stranku, suprug za naprednjake, a deca za radikale. Nelogično je i da imamo 31 odbornika, a zatim i funkcionere kojima treba davati plate. Ako već Vlada Srbije i Ministarstvo za Kosovo i Metohiju žele da pomognu, neka novac raspodele i uposle mlade ljude koji bi radili neki posao za manju platu. Ovo je ionako poljoprivredni kraj i na tome treba da se bazira naš opstanak - objašnjava Šarić dodajući da je prilično svestan i da Evropska unija i Međunarodni monetarni fond pritiskaju Srbiju da zaustavi zapošljavanje u državnim institucijama.


Ukidanje srpskih institucija na Kosovu je tako sve izvesnije.


- Ubediće ih predsednik Republike i Vlada Srbije da je to dobro za njih, jer na problem gledaju sa većeg brda. Građani razmišljaju uglavnom kako da prežive, a naš državni vrh razmišlja o celokupnom prostoru KiM, i svi znamo da je sada prioritet ulazak u EU. Međunarodna zajednica će ih već uceniti da ne održe lokalne izbore.


O ukidanju davanja iz Srbije za sada se samo priča. Marjan Šarić kaže da nema nikakvih zvaničnih informacija o tome.

Boks meč Beograda i Prištine:

1. Ne bih bio u koži Srba

2. Kosovo ni na nebu ni na zemlji

3. Za 10 godina nas biti neće

4. Satra nas ta politika

- Ali, prvi bih dao deo svoje plate da uposlim nekog drugog. Verujem da bi isto učinile i moje kolege. Takođe, znam da se puno priča o kosovskom dodatku, ali nije sve tako. Nama su mali koeficijenti, a samim tim i plate su nam manje od onih u Nišu ili Kragujevcu. Konačno, ne verujem da će ijedna vlast posle izbora ukinuti plate, niti socijalna davanja - zaključuje Šarić.


Govoreći o bezbednosti u orahovačkoj opštini, i prisećajući se pogroma 17. marta 2004. godine, Šarić podseća i na slučajeve ubistva 14 žetelaca u Starom Gackom kod Lipljana, ubistva dece u Goraždevcu, pa i nedavnog ubistva Aleksandra Putnika iz Velike Hoče i ranjavanje njegovog sina Dobrice. Niko za to nije kažnjen.


- Albanci su proglasili nezavisnost pre četiri godine, ali još uvek se ništa nije desilo značajno za običan narod koji živi na prostoru KiM. Mislim i na srpsku i na albansku zajednicu. Od te nezavisnosti ljudi ne mogu da žive. Prilikom razgovora sa običnim ljudima pola njih priznaje da su bolje živeli dok je Kosovo bilo u sastavu Srbije. Imali su veće plate i penzije od Srbije, koje su bile veće od 45 evra koliko primaju od vlade Kosovo, tako da od te nezavisnosti običan narod nema neke koristi.
 

Jagma za srpskim dokumentima

Marjan Šarić priča da mesečno dobija više od 50 zahteva Albanaca iz Orahovca, Prizrena i Gore za nove lične karte Srbije.
- Prošle godine smo dobili više od 580 zahteva, od toga smo rešili oko 90 odsto. Nismo mogli sve, jer neki predmeti nisu u knjigama, pa verujem da će dogovor Beograda i Prištine oko razmene matičnih knjiga doneti dobro i srpskoj i albanskoj zajednici. Takođe smo imali i dosta zahteva za odlazak u starosnu penziju Albanaca koji su radili u srpskim institucijama. Oni imaju pravo na to, i ja im izlazim u susret koliko mogu - priča Marjan Šarić.

K R A J

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online