Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 13.01.2010.
01:35 >> 02:20h
Tanjug, Srna A

Stotinu hiljada mrtvih na Haitiju?

Premijer Haitija Žan Maks Belriv izjavio je u sredu za CNN da strahuje da je razoran zemljotres koji je u utorak pogodio Haiti, ostavio iza sebe "više od stotinu hiljada žrtava". Zemljotres je bio jačine 7,3 stepena Rihterove skale.

Belriv je rekao da nije bilo dovoljno vremena da se proceni broj žrtava, ali s obzirom na broj srušenih zgrada i drugih građevina u glavnom gradu Port o Prinsu, ali da veruje da bi "moglo biti više od 100 hiljada žrtava". On je ipak izrazio nadu da su se mnogi spasli i pobegli na vreme iz zgrada, jer su nakon potresa ulice bile pune ljudi.

Premijer Haitija je rekao da su on i ministri iz njegove vlade odmah posle zemljotresa obilazili različite delove Port-o-Prensa i da su se uverili u ogromna razaranja. Predsednik Haitija je rekao da je stanje u zemlji za sada mirno i da svi nastoje da pruže pomoć stradalima i da veruje da će vlada moći da održi mir među stanovništvom kao i u slučaju razornih tornada koji su pogodili Haiti 2008.

  

 

Ujedinjene nacije su saopštile da je 14 članova misije te organizacije na Haitiju poginulo prilikom rušenja zgrade u kojoj je bilo smešteno sedište misije, a da je 56 povrđeno. Potvrđeno je da među mrtvima ima 10 Brazilaca, tri Jordanca i jedan Haićanin.

Istovremeno, portparol Svetske organizacije Nikolas Bernbek je kazao da u UN postoje sumnje u izjavu haićanskog predsednika Renea Prevala, koji je kazao da je rukovodilac misije UN na Haitiju Hedi Anabi poginuo u zemljotresu, jer još niko nije mogao da potvrdi tu informaciju.

Srpski mirotvorci na Haitiju su živi

Svih petoro predstavnika Srbije u Mirovnoj misiji na Haitiju, među kojima i jedna žena - šef misije, su dobro, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova na osnovu prvih podataka kojima raspolaže.

Ministar inostranih poslova Ivica Dačić je Tanjugu rekao da se tokom prošle noći jedan pripadnik misije javio preko Skajpa MUP-u i rekao da su svi dobro posle razornog zemljotresa.

U cilju dobijanja dodatnih informacija MUP Srbije je kontaktirao sa Međunarodnim komitetom Crvenog krsta i, preko Ministarstva spoljnih poslova Srbije, sa našom stalnom Misijom pri UN u Njujorku.

Pogođeno tri miliona ljudi

Hitna humanitarna pomoć je, posle katastrofalnog zemljotresa na Haitiju, potrebna za tri miliona ljudi, saopštio je Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK), uz konstataciju da je za sada nemoguće proceniti koliki je broj žrtava.

"Verovatno je pogođeno tri miliona ljudi", izjavio je portparol MKCK Pol Koneli.

Očekuje se da će na Haiti danas stići 37 spasilaca sa Islanda, sa 10 tona opreme, dok Španija priprema tri aviona sa 100 tona pomoći - šatorima, ćebadima i kuhinjskim priborom. Izrael šalje elitnu vojnu spasilačku jedinicu, javlja AP.

Šef misije UN na Haitiju Tunižanin Hedi Anabi najjverovatnije je poginuo u zemljotresu kao i svi koji su se nalazili u zgradi UN koja se srušila usled razornog potresa, izjavio je francuski ministar inostranih poslova Bernar Kušner za radio RTL.

"Nažalost, zgrada UN se srušila i izgleda da su svi koji su se nalazili u zgradi, uključujući i mog prijatelja Anabija, specijalnog izaslanika generalnog sekretara UN-a, i svi koji su bili sa njim i oko njega su poginuli", izjavio je franucski ministar.


Zvaničnik UN-a u Njujorku je ranije saopštio da se veliki broj zaposlenih u UN-u vode kao nestali, a kineski mediji su objavili da je osam Kineza pripadnika plavih šlemova zatrpano u ruševinama, dok se 10 vode kao nestali.


Američke diplomate i humanitarni radnici javljaju da tela leže na ulicama, opisujući stanje kao "totalnu katastrofu i haos" a da je tromilionska prestonica Port-o-Prens "jako razorena".

Srušena je bolnica, teško je oštećena palata u kojoj je sedište predsednika, UN i brojne druge zgrade, ali još nema ni približnih procena broja žrtava, javljaju američki mediji.

"Ceo grad je u mraku, a na hiljade ljudi sedi na ulicama, jer nemaju kuda da odu", izjavio je agenciji Rojters Rahmani Domersant, zvaničnik američke humanitarne organizacije "Brašno za siromašne".

Svet šalje pomoć

Jedan od prvih koji su obećali pomoć bio je američki predsednik Barak Obama. Američka obalska straža iz Majamija premestila je brodove i avione na položaje bliže Haitiju kako bi bili spremni za dostavljanje humanitarne pomoći, prenele su agencije. I američke javne ličnosti su se pridružile sakupljanju pomoći, prvi Bred Pit i Anđelina Džoli.

Francuska je uputila spasilačke avione. Jedan sa spasiocima i medicinskim osobljem biće upućen iz For-d-Fransa, sa Martinika a jedan avion sa 60 lica krenuće iz Marseja.

Papa Benedikt XVI je naložio da se odmah aktivira svetska humanitarna mreža Rimo-katoličke crkve kako bi se pomoglo žrtvama katastrofalnog zemljotresa. Papa je takođe apelovao na međunarodnu zajednicu i pojedince da budu brzi i velikodušni u pružanju pomoći, javio je Rojters.

Oko 200 lica smatra se nestalim u ruševinama velikog hotela u glavnom gradu Haitija, Port-o- Prensu koji se srušio posle zemljotresa, izjavio je francuski državni sekretar za saradnju Alen Žojande.

Komunikacije su jako poremećene, što čini nemogućim dobijanje potpune slike razaranja koje je potres načinio u toj najsiromašnijoj zemlji zapadne hemisfere.

Epicentar potresa, čija je jačina najpre procenjena na 7 stepeni Rihterove shale, bio je oko 10 kilometara udaljen od mesta Karfur u blizini prestonice Port-o-Prins, na dubini od samo 30 kilometara, preneo je Rojters.

Zemljotres je bio jačine 7,3 stepena Rihterove skale

Pacifički centar za upozorenje na cunami saopštio je da nema opasnosti od prirodne katastrofe velikih razmera, ali da je moguće da dođe do lokalnog cunamija, na obalama udaljenim do 100 kilometara od epicentra potresa.

Biće još informacija...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online