Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 14.03.2012.
12:36
J. L. Petković - Vesti A

Boks meč Beograda i Prištine (3): Za 10 godina nas biti neće

U prodavnici kraj administrativnog prelaza Brnjak, koja je dobila i funkciju kafane i mesta okupljanja, sedeli smo sa nekoliko Srba koji nisu želeli da napišemo njihova imena, niti da ih slikamo. Kažu, imali su puno problema, pa ne žele da im se reči obiju o glavu.

Napuštena srpska kuća u Orahovcu

- Nema slobode. Srbi sa severa nemaju slobodu kretanja. Ne možemo nikud. Sada da odeš na punkt, ima da te drži garantovano bar pola sata. Ne možeš nikud da prođeš. Pola sata gore, pola sata dole. Kakva je to sloboda kretanja - čudi se jedan brka iz sela Banje kod Kosovske Mitrovice.

Priča da na jug pokrajine nije otišao 12 godina.


- Plašimo se za bezbednost. Čuli smo da ima i pretnji i hapšenja. A, Euleks nijedno ubistvo na jugu nije otkrio. Nijedan incident nisu oni rasvetlili. Euleks šuruje s Albancima. Izvršava sve njihovo. A, mi koji smo rođeni ovde nemamo nikakva prava. Istina, imali smo svoju vlast do 1999. godine, a onda nas je međunarodna zajednica uzela pod svoje.


Nije tajna da su Srbi na severu većinom ogročeni na politiku Beograda. Na nedavno održanom referendumu jasno su rekli da ne žele da prihvate kosovske institucije. Zato se, objašnjavaju, bore da održe srpske lokalne institucije.

Kafana na administrativnom prelazu Brnjak
 


Boks meč Beograda i Prištine:

1. Ne bih bio u koži Srba

2. Kosovo ni na nebu ni na zemlji

- Ako ne uspemo, svi se pakujemo i idemo za Srbiju! Neko danas, neko sutra. Života ovde nema. Za pet-deset godina mislim da Srba neće biti na Kosovu. Tako će biti. Sada, prvo moraš da registruješ kosovske table, a kada kreneš za Srbiju moraš da platiš osiguranje 60 evra. Ko to može da podnese, kada nemaš gde da se zaposliš niti od čega da živiš. A, sve to rade Srbi! Čekamo da vidimo ko će da pobedi na izborima. Ako pobedi Tadić, odmah se pakujemo i idemo, ako dođe neka druga vlast možda i ima neke nade - objašnjavaju oni.


Žive kako se ko snašao, neko radi u opštini, neko u nekoj drugoj instituciji, a deo privređuje od sezonskih poslova - malo seče drva, malo nadniči. Za prostim stolom uz drvene klupe i plastične stolice, u vreme barikada izbistrili su mnogo politike, a sada, dodaju, ne bi više ni o čemu da pričaju. Traže neke vedrije teme.
 

Nije sve u parama

- Ulagala je Srbija na sever Kosmeta. Zato i ne damo Kosovo i tražimo da ostane pod Srbiju. I treba još više da ulažu. Mnogo toga treba. I treba puno para da može normalno da se živi, ali opet ni u novcu nije sve, kada ne možeš da odeš u južnu Mitrovicu, kada te na putu maltretiraju i dočekuje šiptarska carina i šiptarska policija. To je velika tuga za svakog Srbina - pričaju Srbi u kafani.

Sutra - Boks meč Beograda i Prištine (4): Satra nas ta politika

POVEZANE VESTI

Sreda 14.03.2012. 19:56
Gospodine J.L. Petkovic,postovanje i hvala za ovaj tekst.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online